Bilde: Colourbox og Nordan

Bør du bytte vinduer?

Vinduer

Bør du bytte vinduer? U-verdien avgjør.

Det nærmer seg den kalde årstiden, og flere steder i landet har årets første snø allerede falt. Har du gamle, dårlige vinduer, vil du snart merke det på bokomforten.

- Dårlige vinduer er ofte den største synderen når det kommer til husets isoleringsevne. Selv om vinduene utgjør bare fem prosent av husets ytterflate, kan de utgjøre førti prosent av varmetapet fra boligen, sier Roar Hugnes, seniorrådgiver i Enova. 

Investere for å spare

Bedre vinduer holder bedre på varmen, og kan dermed gi lavere strømregninger.
- Skal du spare mye, må du først investere. Her i landet er vi mye mer avhengig av elektrisitet enn i de fleste andre land. En stor del av elektrisiteten vi bruker går til oppvarming. Skal du først spare mye, er det her du bør begynne.

I tillegg til utskifting av eldre vinduer, kan det lønne seg å etterisolere boligen om det ikke allerede er gjort. Dette kan du lese mer om i artikkelen Bør du etterisolere?

Når du bygger nytt eller foretar en hovedombygging av en eksisterende bolig, finnes det visse krav du skal følge. Hvis du bare skal skifte ut vinduene, gjelder ikke dette, men det kan uansett være lønt for deg som boligeier å følge anbefalingene

Jo lavere U-verdi, desto bedre
- I følge veiledning til ny teknisk forskrift, skal vindusarealet ikke overstige tjue prosent av gulvarealet. I tillegg er kravene til energi når det gjelder vindu skjerpet kraftig. Et nytt vindu skal ha U-verdi på 1,2. Det går an å bruke dårligere vinduer, men da må bygget isoleres enda bedre enn forskrift. Enova anbefaler vinduer med U-verdi på 1,0 eller enda lavere, sier Hugnes.

Men hva er egentlig denne U-verdien det snakkes om? Kort fortalt betegner U-verdien hvor stor temperaturgjennomgang en flate har.

- U-verdien angir hvor mye varmetap det er gjennom vinduet. Jo lavere U-verdien er, desto bedre isolerer vinduet. For hver tidel vinduets U-verdi reduseres, får du en årlig besparelse på ti kWh per m2 vindusareal, sier Hugnes.

Gamle vinduer har høy U-verdi

Dagens forskrifter sier altså at U-verdien skal være 1,2, mens Enova anbefaler 1,0. Til sammenligning var kravene i byggeforskriftene for tjue år siden 2,4 og på 60-tallet var de 2,6. Har du gamle vinduer kan det med andre ord være store besparelser på å skifte til moderne lavenergivinduer. På Enovas nettsted, EnovaAnbefaler.no, kan du se hvilke vinduer Enova anbefaler.

Det er likevel ikke alltid at utskifting av gamle vinduer er å anbefale.
- Vedrørende eldre vinduer, så er det viktig å tenke på at de gjerne har en arkitektonisk flott tanke bak seg, både når det gjelder plassering i fasaden og de er gjerne rikt utsmykket når det gjelder belistning. Hver stilepoke har sin vindustype. Ved utbedring kan det derfor være bedre heller å ta vare på de originale vinduene, sier Hugnes.

Mange fordeler med moderne vinduer

De første forseglede vindusrutene med klart glass og luft i mellom kom på markedet på femti-tallet. Dagens mest moderne vinduer har gjerne tre lags glass med gass imellom og et belegg eller to, og de er fullstendig tette.

- Tre-lags lavenergivinduer har en rekke fordeler. Jo lavere U-verdi, desto mindre energi går til spille, og det gir reduserte energiutgifter. Du får mindre kaldras og trekkvirkning inn, og det betyr at du kan møblere helt ut til vinduet, sier Hugnes.

- I tillegg til isolasjonsevnen kan nye vinduer være bedre når det gjelder støydemping, og de er ofte enklere å vedlikeholde. Du kan gjerne vende dem inn, slik at du kan ha utvendig vask av vinduene mens du står inne. Utvendig er det også kommet et belegg som kan gjøre glasset såkalt selvrensende, slik at du slipper å vaske vinduene ute. De er dessuten sikrere når det gjelder innbrudd enn gamle vinduer, også i luftestilling, forteller Hugnes.

Kondens et kvalitetstegn

Men noen ulemper er det også med trelags lavenergivinduer. Et lavenergivindu er tyngre enn et ordinært vindu. Dessuten kan kondens på yttersiden av vinduet, spesielt i morgentimene, oppstå på visse deler av året.

- Det skjer gjerne i litt fuktige klima på vår og høst når det er helt stille ute og klar himmel. Da kan du få litt kondens på yttersiden. Det er ikke et problem for vinduet, det er faktisk et kvalitetstegn, sier Hugnes.

For å redusere kondensproblemet, kan du ha et litt større takutstikk, markiser eller lignende. Det vil da stort sett fjerne kondensproblemet.

7 oktober 2009

Merethes hus - Vinduene settes inn

Dagboken uke 9 - Snekkerne tilbake igjen etter et lite avbrekk.

Annonsørinnhold

Derfor bør du oppgradere takvinduene

Full kontroll over frisk luft og dagslys, med bare et tastetrykk.

VIDEO: Slik bytter du tetningslister

Det er mulig å redde gamle, utette vinduer med en ny list. Her ser du hvordan den skiftes.

Forleng vinduets levetid - 9 tips til hvordan du gjør det selv

Du kan selv forlenge vinduets levetid - vi viser deg hvordan.

Mer enn bare glass

Valget av vindusglass påvirker energiutgifter, inneklima, støynivå og sikkerhet.

Anbefalinger skal gjøre valget lettere

Anbefalinger fra Enova skal gjøre det lettere for forbrukerne å velge energieffektive produkter. Nå kommer Enova Anbefaler-merket.

På tide å skifte vindu?

Er det på tide å skifte vindu?

Når det snør på takvinduet

Takvindu på boliger i snørike områder kan by på problemer.

Slipp inn dagslys

Alle merker gleden av sol og dagslys ute, men er vi flinke nok til å få dagslyset inn?

Vedlikehold av vinduer

Enten vinduene i boligen er nye eller gamle, trenger de regelmessig vedlikehold.

Vinduer: Gamle vinduer kan pusses opp og bli gode som nye

Et gammelt vindu vil med stor sannsynlighet vare lengre enn ett nytt, dersom du tar godt vare på det. Det er nemlig fullt mulig å oppgradere gamle...

Tips til deg som skal skifte vinduer

Det er mye å ta hensyn til når du skal skifte vinduer. Her er en liste over noen sjekkpunkter og råd det er verdt å merke seg.

Vindusglass i ulike varianter

Valg av glass til boligen er ikke en krystallklar affære. Alle boliger stiller for-skjellige krav til hvilket glass som bør brukes.

Ro og fred med støydempende vinduer

Støydempede vinduer gir deg ro innendørs selv om trafikken dundrer forbi utendørs. Her får du vite mer om vinduer som holder støyen ute.

Takvindu gir lys og rom

Å slippe inn lyset ovenfra, fra et takvindu, gir ikke bare lys hele dagen. Et takvindu åpner også opp muligheter for å ta i bruk ubenyttede deler av...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no