Dugg på vinduene er vanlig på vinterstid.
Dugg på vinduene er vanlig på vinterstid. Bilde: Getty Images

Hva betyr dugg på vinduene?

Vinduer

Dugg på vinduene kan være et varselstegn. Men det kan også være et tegn på kvalitet.

Har du opplevd å trekke gardinene til side en morgen, bare for å oppdage at vinduet er dekket med kondens? Du er ikke alene.

Vi er nå inne i den årstiden hvor dugg på vinduet er mest vanlig.

Dugg på vinduer kan ha flere årsaker. Noen ganger kan dugg på vinduene være et tegn på at noe bør gjøres. Andre ganger er det et tegn på at noe er gjort riktig.

Her får du forklaringen på hva som er tilfellet i ditt hus.

Dugg på vindune inne

Innvendig kondens kan ofte finnes på soveromsvinduet vinterstid. I løpet av natten avgir vi store mengder fukt til luften gjennom pusten vår.

Mange foretrekker å holde soverommet relativt kjølig, og når du kombinerer det med dårlig ventilasjon og stor luftfuktighet, får du kondens.

Dugg på vinduene inne

Kondens: Dugg på vinduene innvendig skyldes ofte høy luftfuktighet eller dårlig ventilasjon.

Men kondensen kan like gjerne oppstå på vindu i stua eller på badet.

Det er tre ting som fører til kondens på ruten innvendig: luftfuktighet, temperatur og vinduets isolasjonsevne.

De to første kan du gjøre noe med, det siste krever utskiftning av vinduet for å bedres.

Ifølge Sintef Byggforsk er kondens på innsiden av nye vinduer oftest et tegn på høy innvendig luftfuktighet som følge av for dårlig ventilasjon.

- Gardiner som er trukket for, reduserer luftsirkulasjonen ved vindusflaten og øker problemet. Mye planter inn mot vindusflaten kan ha samme virkning.

Dugg midt i mellom

Du kan også prøve å utbedre ventilasjonen i boligen, plassere varmekilder under vinduene, og unngå å tørke klær innendørs.

Vær også oppmerksom på at kondens som får samle seg i små dammer i karmen, kan føre til råteskader på vinduet og bør unngås.

Befinner duggen seg mellom vinduene? Ifølge Sintef Byggforsk skyldes kondens mellom glassrutene at forseglingen rundt glassene ikke er tett.

Det igjen innebærer at ruten bør skiftes. Er vinduet gammelt, bør du bytte det ut med et moderne trelags lavenergivindu med lav U-verdi.

Er vinduet derimot nytt, kan kondens mellom glassene være gjenstand for reklamasjon og erstatning.

Dugg på utsiden?

Dugg på utsiden av glasset er gjerne et kvalitetstegn. Det er et signal om at vinduet har god U-verdi, og dermed isolerer godt.

- Isolerruter får stadig bedre isolasjonsevne og har derfor liten varmetilførsel fra rommet til det ytre glasset. Dette gjør at man av og til kan få utvendig dugg, sier vindusprodusenten Nordan.

Vanligvis er dette et fenomen som først og fremst opptrer på morgenkvisten i vinterhalvåret og forsvinner etter kort tid. Synes du likevel det er sjenerende, er det mulig å gjøre noen tiltak for å redusere eller stoppe duggen utvendig.

Et større takutstikk, markiser, beplantning, bebyggelse eller andre former for avskjerming vil kunne redusere problemet.

Kilde: Byggforskserien 740.111, Sintef Byggforsk

Annonsørinnhold

Dette gjør hjemmet lysere, større og lekrere

Ønsker du å gi hjemmet mer naturlig lys, mer tilgang til frisk luft og lekkert designpreg? Løsningen er vindu for flate tak!

Disse dagene må du IKKE vaske vinduene i sommer

Hvis ikke risikerer du å måtte gjør jobben på nytt.

Annonsørinnhold

Mer lys og større romfølelse med takvindu

Løsningen på trange, mørke rom eller loft med skråtak er et takvindu. Slipp dagslyset inn og få en større romfølelse med en av disse geniale løsningene....

Finn ditt perfekte vindu

Å skifte vinduer er en investering med flere viktige aspekter – utseende, funksjon, vedlikehold og pris. Hvilke passer deg og ditt hus best? Her får du...

Vinduer - Bør du bytte eller renovere vinduene?

Feil stil, dårlig kvalitet eller for dårlig varmeisolering. Årsakene til at du vil bytte vinduer kan være mange. Spørsmålet er om du skal skifte ut...

Nye vinduer: Sats på smarte vinduer - og få ned fyringsutgiftene!

Når du skal kjøpe nye vinduer, velg dagens superisolerte lavenergivinduer med 3-lags glass som bidrar til en positiv miljøprofil og du slipper å fyre...

Dugg mellom vinduene

Finn ut hva årsaken til dugg mellom vinduene er her.

Spar penger med nye vinduer

Vinduene er husets øyne, det er de som gir huset personlighet og særpreg. Derfor er det et viktig valg når de gamle vinduene skal skiftes ut med nye....

Vedlikehold av vinduer

Enten vinduene i boligen er nye eller gamle, trenger de regelmessig vedlikehold.

Når det snør på takvinduet

Takvindu på boliger i snørike områder kan by på problemer.

Flott utsikt med riktig vindu

Nye vinduer gir lavere energikostnader, mindre støy, bedre inneklima – og ingen trekk. Men er det enkelt å bytte? Og hva skal jeg bytte til?

Hva er U-verdi?

Du har kanskje hørt begrepet U-verdi, men vet du hva det betyr?

Bør du bytte vinduer?

Bør du bytte vinduer? U-verdien avgjør.

Slipp inn dagslyset

Glassruter med solid isolering hindrer at du ”fyrer for kråkå”. Dessuten gir flere og større vinduer økt trivsel i hjemmet. Her viser vi deg noen inspir...

Vindusglass i ulike varianter

Valg av glass til boligen er ikke en krystallklar affære. Alle boliger stiller for-skjellige krav til hvilket glass som bør brukes.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no