Olaf Piekarski spunser et vindu til Røros kirke. Vinduene i kirken er 250 år gamle.
Olaf Piekarski spunser et vindu til Røros kirke. Vinduene i kirken er 250 år gamle. Bilde: on Holm Lillegjelten

Ikke skift ut eldgamle vinduer

Vinduer

Har du vinduer fra før 1940, bør du tenke deg godt om før du bytter dem ut. Eldre vinduer er ofte langt bedre enn nye.

Det er ikke bare utseendet som gjør de gamle vinduene verd å bevare, men også kvaliteten, i følge eksperter.

– Moderne vinduer har langt kortere levetid enn de originale og må derfor raskere skiftes ut. Mens levetiden til nyere vinduer anslås til rundt 20-30 år, kan 100 år gamle vinduer fint forlenge levetiden med 100 nye år dersom de blir riktig behandlet, sier Olaf Piekarski.

Han er restaureringssnekker og leder av Antikvarisk Verksted ved Bygningsvernsenteret på Røros.

På 1960-tallet kom Husmorvinduet. Med store ruter uten sprosser og en vippefunksjon, var det langt enklere å rengjøre. I løpet av få år var det moderne vinduet en suksess i Norge, og masseproduksjonen var i gang.

– Det er lett å forstå hvorfor mange gikk over til disse enkle og moderne vinduene, men i dag ser vi at de eldre vinduene også gjør nytten og ofte passer langt bedre til det opprinnelige huset eller fasaden de er laget for, sier Simen Bjørgen i Norsk Kulturminnefond.

Norsk Kulturminnefond gir hvert år 60 millioner kroner i støtte til bevaring og restaurering av verneverdige kulturminner.

– Vinduene er en viktig del av fasadens autentisitet. De er husets øyne utad, sier Bjørgen.

Han synes det er positivt at folk søker om støtte til å ta vare på gamle vinduer istedenfor å bytte dem ut. Også rent funksjonelt kan det være en fordel å bevare de originale.

– Ikke alt er bedre nå enn før. Mange av vinduene er laget spesielt for å passe inn i huset eller bygningen. Et nytt vindu passer ikke nødvendigvis inn i målene, og fuktskader kan oppstå, forklarer han.

Dersom du har eldgamle vinduer i boligen din bør du tenke deg godt om før du bytter dem ut.  Foto: Getty Images

Valgte det beste

Det er materialbruken og byggemetoden som gjør de gamle vinduene så solide. Treverket ble valgt med omhu.

– Rammen på vinduene er ofte bygget av kjerneved som er den innerste delen av stammen. Dette treet er hardere og mer varig enn den ytterste delen av treet. Den inneholder også harpiks som fungerer som impregnering, forklarer Piekarski.

Teak er en tresort man ikke bruker i dag av hensyn til regnskogen.

– Har man et slikt vindu, bør man ta godt vare på det. De er nærmest evigvarende og spesielle med sin mørke farge, sier Piekarski.

Når det gjelder glasset, er det først og fremst det estetiske som er viktig når det kommer til bevaring.

– Hvis du går rundt i en by med eldre bebyggelse vil du fort se hvilke glass som er nye og gamle. De nye er glattere og har et annet skinn i seg enn de gamle. Vinduene har mye å si for fasadens utseende, sier han.

Holder tett

Mange innen byggbransjen oppfordrer beboere i gamle hus til å bytte ut vinduer og dører. Det argumenteres ofte med at eldre vinduer har stort energitap. I følge eksperten er det ikke alltid riktig.

– Setter man inn et innervindu med en god tettning som de fleste med originalvinduer gjør, blir energitapet nesten ubetydelig sammenliknet med nyere vinduer. Doble glass kan være like lydisolerende som moderne vinduer, sier Piekarski.

17 november 2014
Annonsørinnhold

Dette gjør hjemmet lysere, større og lekrere

Ønsker du å gi hjemmet mer naturlig lys, mer tilgang til frisk luft og lekkert designpreg? Løsningen er vindu for flate tak!

Disse dagene må du IKKE vaske vinduene i sommer

Hvis ikke risikerer du å måtte gjør jobben på nytt.

Annonsørinnhold

Mer lys og større romfølelse med takvindu

Løsningen på trange, mørke rom eller loft med skråtak er et takvindu. Slipp dagslyset inn og få en større romfølelse med en av disse geniale løsningene....

Finn ditt perfekte vindu

Å skifte vinduer er en investering med flere viktige aspekter – utseende, funksjon, vedlikehold og pris. Hvilke passer deg og ditt hus best? Her får du...

Vinduer - Bør du bytte eller renovere vinduene?

Feil stil, dårlig kvalitet eller for dårlig varmeisolering. Årsakene til at du vil bytte vinduer kan være mange. Spørsmålet er om du skal skifte ut...

Nye vinduer: Sats på smarte vinduer - og få ned fyringsutgiftene!

Når du skal kjøpe nye vinduer, velg dagens superisolerte lavenergivinduer med 3-lags glass som bidrar til en positiv miljøprofil og du slipper å fyre...

Dugg mellom vinduene

Finn ut hva årsaken til dugg mellom vinduene er her.

Spar penger med nye vinduer

Vinduene er husets øyne, det er de som gir huset personlighet og særpreg. Derfor er det et viktig valg når de gamle vinduene skal skiftes ut med nye....

Vedlikehold av vinduer

Enten vinduene i boligen er nye eller gamle, trenger de regelmessig vedlikehold.

Når det snør på takvinduet

Takvindu på boliger i snørike områder kan by på problemer.

Flott utsikt med riktig vindu

Nye vinduer gir lavere energikostnader, mindre støy, bedre inneklima – og ingen trekk. Men er det enkelt å bytte? Og hva skal jeg bytte til?

Hva er U-verdi?

Du har kanskje hørt begrepet U-verdi, men vet du hva det betyr?

Bør du bytte vinduer?

Bør du bytte vinduer? U-verdien avgjør.

Slipp inn dagslyset

Glassruter med solid isolering hindrer at du ”fyrer for kråkå”. Dessuten gir flere og større vinduer økt trivsel i hjemmet. Her viser vi deg noen inspir...

Vindusglass i ulike varianter

Valg av glass til boligen er ikke en krystallklar affære. Alle boliger stiller for-skjellige krav til hvilket glass som bør brukes.