Bilde: Colourbox og Sintef Byggforsk

Når det snør på takvinduet

Vinduer

Takvindu på boliger i snørike områder kan by på problemer.

Takvindu er en gunstig måte å bringe mer dagslys inn i loftetasjen. Takvinduer gir ofte mer dagslys enn tilsvarende vertikale vinduer ettersom takvindu gjerne har mindre avskjerming.

Snø og frost
Likevel er det ikke alle steder i landet hvor slike vinduer er like egnet. Problemene er størst på steder med mye snø og lave temperaturer.

– I områder med mye snø kan vinduet i vinterperioden være dekket av snø. Med snø på vinduet vil lys og mulighet for lufting bli redusert. Vil man bevare det maksimale lysinnfallet, må snø fjernes manuelt, sier Sintef Byggforsk i anvisningen Innsetting av takvindu.

Isdemninger kan gi skader
Men det er ikke bare redusert lys og luftemuligheter som er en utfordring ved takvinduer i snørike områder.

– Hovedproblemet er at vann som renner av vinduet, vil fryse på den isolerte takflata. I verste fall vil det kunne bygge seg opp store isdemninger som kan føre smeltevann inn i taket, sier Sintef Byggforsk, og legger til at isen også kan føre til skader på taktekningen og nedenforliggende takrenner.


Problemområde: Eksempel på isbygging under takvindu. Illustrasjon: Sintef Byggforsk

Snøfonn på taket
De advarer også mot å bruke takvinduer der det vil komme overbygg eller forhøyninger høyere oppe på taket.

– I slike tilfeller kan snøen lett danne fonner eller samle seg på en slik måte at det fører til uakseptabel snøsmelting og isbygging. Takvinduer egner seg derfor ikke på slike steder uten at taket omkring vinduet manuelt holdes fritt for snø.

Varmekabler
Elektriske varmekabler nedenfor takvinduet kan være en måte å omgås problemet på. Det vil varme opp takflata slik at smeltevannet kan føres bort.

– Ved bruk av varmekabler forutsettes det også at takrenner og avløp holdes tilsvarende varme, skriver Sintef Byggforsk, som anbefaler selvregulerende varmekabler med beskyttelsesleder og UV-bestandig kappe.

Anvisningen Innsetting av takvindu gir også utførlig informasjon om plassering og innsetting av takvindu.


21 september 2010
Annonsørinnhold

Dette gjør hjemmet lysere, større og lekrere

Ønsker du å gi hjemmet mer naturlig lys, mer tilgang til frisk luft og lekkert designpreg? Løsningen er vindu for flate tak!

Disse dagene må du IKKE vaske vinduene i sommer

Hvis ikke risikerer du å måtte gjør jobben på nytt.

Annonsørinnhold

Mer lys og større romfølelse med takvindu

Løsningen på trange, mørke rom eller loft med skråtak er et takvindu. Slipp dagslyset inn og få en større romfølelse med en av disse geniale løsningene....

Finn ditt perfekte vindu

Å skifte vinduer er en investering med flere viktige aspekter – utseende, funksjon, vedlikehold og pris. Hvilke passer deg og ditt hus best? Her får du...

Vinduer - Bør du bytte eller renovere vinduene?

Feil stil, dårlig kvalitet eller for dårlig varmeisolering. Årsakene til at du vil bytte vinduer kan være mange. Spørsmålet er om du skal skifte ut...

Nye vinduer: Sats på smarte vinduer - og få ned fyringsutgiftene!

Når du skal kjøpe nye vinduer, velg dagens superisolerte lavenergivinduer med 3-lags glass som bidrar til en positiv miljøprofil og du slipper å fyre...

Dugg mellom vinduene

Finn ut hva årsaken til dugg mellom vinduene er her.

Spar penger med nye vinduer

Vinduene er husets øyne, det er de som gir huset personlighet og særpreg. Derfor er det et viktig valg når de gamle vinduene skal skiftes ut med nye....

Vedlikehold av vinduer

Enten vinduene i boligen er nye eller gamle, trenger de regelmessig vedlikehold.

Flott utsikt med riktig vindu

Nye vinduer gir lavere energikostnader, mindre støy, bedre inneklima – og ingen trekk. Men er det enkelt å bytte? Og hva skal jeg bytte til?

Hva er U-verdi?

Du har kanskje hørt begrepet U-verdi, men vet du hva det betyr?

Bør du bytte vinduer?

Bør du bytte vinduer? U-verdien avgjør.

Slipp inn dagslyset

Glassruter med solid isolering hindrer at du ”fyrer for kråkå”. Dessuten gir flere og større vinduer økt trivsel i hjemmet. Her viser vi deg noen inspir...

Vindusglass i ulike varianter

Valg av glass til boligen er ikke en krystallklar affære. Alle boliger stiller for-skjellige krav til hvilket glass som bør brukes.

Montere takvindu

Det er blitt mye lettere å montere overlysvinduer selv. Slik gjør du!

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no