Nye vinduer: Sats på smarte vinduer - og få ned fyringsutgiftene!

Vinduer

Når du skal kjøpe nye vinduer, velg dagens superisolerte lavenergivinduer med 3-lags glass som bidrar til en positiv miljøprofil og du slipper å fyre for kråka.

I en alminnelig bolig som er noen tiår gammel utgjør vinduene normalt om lag 5 til 10 prosent av boligens ytterflate. Men varmetapet kan allikevel være opp mot 40 prosent av boligens totale varmetap, ifølge Enova.

Når du skal skifte ut til nye vinduer, velg tre-lags lavenergivinduer som reduserer strømregningen. Med nye og bedre vinduer er det langt enklere enn før å velge større og flere vinduer i boligen, da de har bedre isoleringsevne enn gamle vinduer. En annen grunn til å velge superisolerte vinduer er at gamle vinduer som er over 20 år gamle kan inneholde miljøgiften PCB, og det i seg selv kan være god nok grunn til å skifte ut tilårskommne vinduer med dagens varianter. 

Mange vindusmuligheter

  • Når du skal velge nye vinduer vær klar over at det i dag finnes over 3000 ulike glasstyper på markedet, blant annet spesialvinduer som beskytter mot støy, innbrudd, sol og varmetap i tillegg til selvrensende vinduer.
  • Man kan velge mellom blankt glass, farget glass eller frostet glass.
  • Dersom utskifting av vinduer i gamle hus medfører vesentlig fasadeendring må dette meldes inn som fasadeendring til kommunen.
  • Å vaske vinduer er noe vi helst vil slippe, men nå finnes det heldigvis gode løsninger mot skitt på vinduene.Vinduer fra blant annet Velux er utstyrt med et ekstra komfortbelegg, som får organisk smuss til å løse seg opp ved hjelp av solens UV-stråler og regnvann. Dermed slipper man unna tungt renhold. Komfortbelegg passer spesielt godt til vinduer som er høytsittende og til takvinduer som utsettes for sol og regn. Samtidig gir belegget god beskyttelse mot UV-stråler og reduserer falming av inventaret.

Mer dagslys  -  med nye takvinduer

VELUX Norge AS lanserer 1. april sin femte generasjon takvinduer.

Den nye generasjonen takvinduer har større glassflater, bedre isolasjon og elegant design.

Dette er takvinduer som setter en ny standard for energieffektivitet og komfort. U-verdien er forbedret og mer dagslys slipper inn.

– Den nye generasjonen VELUX takvinduer optimerer energieffektiviteten, men beholder de gjennomprøvde konstruksjonsprinsippene. Et resultat av de nye løsningene er forbedret isolasjonsevne og en glassflate som har økt med inntil 10 prosent. Det gir mer soloppvarming og kutter oppvarmingskostnadene.

Les også:

Ikke skift ut eldgamle vinduer

Har du vinduer fra før 1940, bør du tenke deg godt om før du bytter dem ut. Eldre vinduer er ofte langt bedre enn nye.

Bedre inneklima med nye vinduer

Etter mange års testing og forbedringer i design og produktdetaljer er den mest synlige forbedringen ved dette generasjonsskiftet at glassflaten har økt. Det gir mer lys og en bedre utnyttelse av solvarmen.

Med bedre isolasjon i vindusrammene er u-verdien forbedret.  Brukervennligheten er bedre og gir gode muligheter for et forbedret inneklima. Muligheten for å balansere utnyttelsen av solvarmen med behovet for ventilasjon er også på et høyere nivå enn tidligere.

Intelligente vindusløsninger

Designet i den nye generasjonen takvinduer har blitt oppgradert med avrundede skrueløse beslag, og større glass. Det gir et penere inntrykk og bidrar til ytterligere energigevinst.På de minste takvinduene vil glassflaten bli så mye som 10 prosent større.

Yttermålene er uendret, slik at det er enkelt å skifte til den nye generasjonen takvinduer.

Les også:

Finn ditt perfekte vindu

Å skifte vinduer er en investering med flere viktige aspekter – utseende, funksjon, vedlikehold og pris. Hvilke passer deg og ditt hus best? Her får...

Fjernkontrollen til VELUX INTEGRA har blitt redesignet og kommer nå som en  kontrollpad med touch og swipefunksjon på samme vis som en smart-phone.

Kontrollpaden gjør programmering og betjening til en enkel oppgave, med forklarende intuitive ikoner.  Den er klar for levering i juni 2012.

Vindusisolering måles i U-verdi

Jo lavere u-verdi det er på vinduet ditt desto større isoleringsevne har vinduet. Varmetapet gjennom vinduet måles i u-verdi derfor er det viktig at vinduets u-verdi sjekkes før man bestemmer seg for nytt vindu. I dag er det mulig å få vinduer helt ned i 0,7 W/m2K, der glass, karm og ramme er spesialisolert.

Med godt isolerte vinduer unngås kaldras inntil vinduet. Dessuten gir minimalt med trekk fra vinduet jevnere innetemperatur. Et effektivt ENØK tiltak er derfor å skifte ut trekkfulle vinduer med nye som holder dagens standardkrav til isoleringsevne. For nybygg er dette et av de områder der det er enklest å oppnå miljøgevinst.

Les også:

Taktekking - hva bør du tekke taket med?

Bør du velge stein eller torv på taket? Er trebord et reelt alternativ når taket skal tekkes? Og hvor lang levetid har egentlig et takbelegg av asfalt...

Reduser energiforbruket med nye vinduer

Å redusere energibruken i norsk bygningsmasse er et overordnet nasjonalt krav.  Nye energikrav fra 2009 etter tiltaksmetoden er på 1,2 W/m2K og vil redusere behovet for oppvarmning i nye boliger med 25 prosent. I dag står bolig og byggesektoren for hele 40 prosent av energibruken i samfunnet.

Enovas vindusanbefalinger

Enova kan anbefale følgende norske vindusprodusenter, som leverer vinduer med u-verdi på 1,0 prosent eller lavere.

Blant annet:
Natre, Trenor, Gilje, NorDan, Norgesvinduet, Lyssan, Nordvestvinduet, Uldal, Lillerønning, Mester-vindu, Fjerdingstad, Astrup, Energate og Sapa Vindussyste

2. mars 2012

Norges Vakreste Hage - stem på din favoritt!
Merethehageglad
Janne_paalandet
Husmannsplassen
Vestlandhage
Created with PollMaker
Mer om Vinduer

VIDEO: Slik bytter du tetningslister

Vinduer Det er mulig å redde gamle, utette vinduer med en ny list. Her ser du hvordan den skiftes.   

Automatiske Velux-vinduer kan gjøre underverker med et rom.
Annonsørinnhold

Julegaven hele familien vil elske!

Vinduer Årets julegave kan gjøre underverker i hjemmet!

Forleng vinduets levetid - 9 tips til hvordan du gjør det selv

Vinduer Du kan selv forlenge vinduets levetid - vi viser deg hvordan.

Finn ditt perfekte vindu

Vinduer Å skifte vinduer er en investering med flere viktige aspekter – utseende, funksjon, vedlikehold og pris. Hvilke passer deg og ditt hus best? Her får du hjelp til å ta en glassklar beslutning.

Smart maling av vinduer

Vinduer Har vinduskarmene begynt å flasse? Uten maling trekker det fukt inn i treverket, så gjør noe med saken før vinduet blir ødelagt. Vi viser deg den beste...

Ikke skift ut eldgamle vinduer

Vinduer Har du vinduer fra før 1940, bør du tenke deg godt om før du bytter dem ut. Eldre vinduer er ofte langt bedre enn nye.

Når bør du bytte vinduene?

Vinduer Begynner husets øyne å se litt slitne ut? Gamle vinduer kan fint repareres, men noen ganger lønner det seg å kjøpe nye. Estetikk og energiforbruk er to av faktorene som spiller inn.

Ro og fred med støydempende vinduer

Vinduer Støydempede vinduer gir deg ro innendørs selv om trafikken dundrer forbi utendørs. Her får du vite mer om vinduer som holder støyen ute.

Velg vinduer med god u-verdi

Vinduer Jo lavere u-verdi det er på vinduet ditt, desto større isoleringsevne har det. Varmetapet gjennom vinduet måles i u-verdi, derfor er det viktig at du...

Spar penger med nye vinduer

Vinduer Vinduene er husets øyne, det er de som gir huset personlighet og særpreg. Derfor er det et viktig valg når de gamle vinduene skal skiftes ut med nye. For de skal vare i minst 40 år.

Vedlikehold av vinduer

Vinduer Enten vinduene i boligen er nye eller gamle, trenger de regelmessig vedlikehold.

Norske vinduer best i verden

Vinduer I Norge produseres verdens beste trevinduer. Det hevder SINTEF Byggforsk.

Bør du bytte vinduer?

Vinduer Bør du bytte vinduer? U-verdien avgjør.

Hva betyr dugg på vinduene?

Vinduer Dugg på vinduene kan være et varselstegn. Men det kan også være et tegn på kvalitet.

Mer enn bare glass

Vinduer Valget av vindusglass påvirker energiutgifter, inneklima, støynivå og sikkerhet.