Slipp inn dagslyset

Vinduer

Glassruter med solid isolering hindrer at du ”fyrer for kråkå”. Dessuten gir flere og større vinduer økt trivsel i hjemmet. Her viser vi deg noen inspirerende nyheter.


Foto: Sjøvold Trevare
Vinduene blir stadig bedre, noe som gjør at varmetapet rundt vinduet blir mindre. Norske vindusprodusenter er opptatt av ny teknologi for å sikre forbrukerne og miljøet best mulig.

Utviklingssjef hos NorDan, John Olav Rasmussen, er blant de som har sørget for å ta i bruk teknologien ”super spacer” på vanlige vindusruter, som tilbys forbruker. Her er det lagt et isoleringsmateriale mellom glassene i vinduet som ikke leder kulde. Dermed tåler det mer kulde som igjen fører til mindre kondens og mindre slitasje på treverket.
Bedre teknologi fører dessuten til lengre levetid på glassrutene.

Hos Velux, som produserer takvinduer, har man også tatt i bruk ny teknologi. De tilbyr glassruter som blant annet ikke trenger vasking. Takvinduene er utstyrt med selvrensende glass som skal kunne holdes rene kun ved hjelp av naturlig regnvann. I tillegg tilbys fjernkontroll på Velux Integra, som gjør at du kan åpne og lukke takvinduene, samt styre ventilasjon og lys med en fjernkontroll.

Nytt som gammelt
Ved oppussing av gamle hus og hytter må ofte tilårskomne vinduer skiftes ut, både fordi de har gammelt glass som er dårlig isolert og fordi treverket rundt vinduet er slitt.
Sjøvold (tidligere Røros Trevare) er en av aktørene på markedet som er spesialister på å levere vindusglass til gamle hus.

På Mylla i Nordmarka har de levert glassruter til en nesten 100 år gammel tømmerhytte. Vindusutformingen er tegnet av arkitekt og montert av lokal tømrer. Opprinnelig var det bare noen få vinduer i hytta, og de var tofløyede. De er nå byttet ut med trefløyede ruter. Der man ønsket nye og større vinduer har man skåret ”hull” i veggen for å gi plass til disse. Med økt tilgang på dagslys inne i hytta, og bedre muligheter til å se ut når man er inne, er det skapt økt trivsel innendørs. Til tross for endringen er det nesten umulig å se at vinduene er nye i og med at de er perfekt tilpasset i gammel stil til det eksisterende bygget.

U-verdi
Jo lavere u-verdi det er på vinduet ditt, desto større isoleringsevne har vinduet. Varmetapet gjennom vinduet måles i u-verdi, derfor er det viktig at du sjekker vinduets u-verdi før du bestemmer deg for nytt. I dag er det mulig å få vinduer helt ned i 0,7 W/m2K, der glass, karm og ramme er spesialisolert.

Dagens standardkrav (fra 01.02.07) til varmeisolasjonsevne i vinduer og nybygg er u-verdi er på 1,2 W/m2K, inklusive karm og ramme. Med godt isolerte vinduer unngås kaldras inntil vinduet. Dessuten gir minimalt trekk fra vinduet jevnere innetemperatur. Ideelt sett er innetemperatur på 21-22° C et godt utgangspunkt. Kommer innetemperaturen over 24° C øker veksten av husstøvmidd og andre mikroorganismer. Det er dårlig samfunnsøkonomi og lite miljøvennlig å ha for høy innetemperatur. Et effektivt ENØK-tiltak er derfor å skifte ut trekkfulle vinduer med nye som holder dagens standardkrav til isoleringsevne. For nybygg er dette et av de områdene der det er enklest å oppnå miljøgevinst.

Mer informasjon:
NorDan, tlf 51 40 40 00
Velux Norge AS, tlf. 22 51 06 00
Sjøvold AS (tidligere Røros Trevare), tlf 72 40 69 00
Norsk Vinduskompani, tlf 815 58 582
Pilkington Norge, tlf 23 33 59 00
23 oktober 2008

Forleng vinduets levetid - 9 tips til hvordan du gjør det selv

Du kan selv forlenge vinduets levetid - vi viser deg hvordan.

Annonsørinnhold

Dette gjør hjemmet lysere, større og lekrere

Ønsker du å gi hjemmet mer naturlig lys, mer tilgang til frisk luft og lekkert designpreg? Løsningen er vindu for flate tak!

Disse dagene må du IKKE vaske vinduene i sommer

Hvis ikke risikerer du å måtte gjør jobben på nytt.

Annonsørinnhold

Mer lys og større romfølelse med takvindu

Løsningen på trange, mørke rom eller loft med skråtak er et takvindu. Slipp dagslyset inn og få en større romfølelse med en av disse geniale løsningene....

Finn ditt perfekte vindu

Å skifte vinduer er en investering med flere viktige aspekter – utseende, funksjon, vedlikehold og pris. Hvilke passer deg og ditt hus best? Her får du...

Vinduer - Bør du bytte eller renovere vinduene?

Feil stil, dårlig kvalitet eller for dårlig varmeisolering. Årsakene til at du vil bytte vinduer kan være mange. Spørsmålet er om du skal skifte ut...

Nye vinduer: Sats på smarte vinduer - og få ned fyringsutgiftene!

Når du skal kjøpe nye vinduer, velg dagens superisolerte lavenergivinduer med 3-lags glass som bidrar til en positiv miljøprofil og du slipper å fyre...

Dugg mellom vinduene

Finn ut hva årsaken til dugg mellom vinduene er her.

Spar penger med nye vinduer

Vinduene er husets øyne, det er de som gir huset personlighet og særpreg. Derfor er det et viktig valg når de gamle vinduene skal skiftes ut med nye....

Vedlikehold av vinduer

Enten vinduene i boligen er nye eller gamle, trenger de regelmessig vedlikehold.

Når det snør på takvinduet

Takvindu på boliger i snørike områder kan by på problemer.

Flott utsikt med riktig vindu

Nye vinduer gir lavere energikostnader, mindre støy, bedre inneklima – og ingen trekk. Men er det enkelt å bytte? Og hva skal jeg bytte til?

Hva er U-verdi?

Du har kanskje hørt begrepet U-verdi, men vet du hva det betyr?

Bør du bytte vinduer?

Bør du bytte vinduer? U-verdien avgjør.

Vindusglass i ulike varianter

Valg av glass til boligen er ikke en krystallklar affære. Alle boliger stiller for-skjellige krav til hvilket glass som bør brukes.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no