Bilde: Produsentene

Smart maling av vinduer

Vinduer

Har vinduskarmene begynt å flasse? Uten maling trekker det fukt inn i treverket, så gjør noe med saken før vinduet blir ødelagt. Vi viser deg den beste framgangsmåten for å friske opp vinduene utendørs.

Vinduene utendørs er utsatt for mye vær og vind, og malingen blir fort slitt. I tillegg har vinduer mange skarpe kanter hvor malingslaget blir tynt, og dermed blir de ekstra utsatt. 

– Dersom malingen flasser, for eksempel at du kan skrape av malingen med en negl – da er det på tide på male vinduene. Investerer du i kvalitetsmaling i vanntynnbar akryl, er holdbarheten lenger enn om du bruker en billig oljemaling, sier Mette Dahl, marketing manager hos Nordsjö. 

– Lønner det seg å hekte av vinduene, eller er det best å la dem henge på mens de males? 

– Begge varianter fungerer, men om du tar av vinduet og har et egnet bord å legge det på, kommer du best til overalt. Om du ikke tar av vinduene, bør du male de høyeste materialene først, da er det lettere å komme inntil med pensel etterpå. Begynn innerst og mal deg utover mot kantene. Utendørsmalingen skal males rundt kanten av vinduet og dekke første sats rundt hjørnet av vindusrammen. Det beste redskapet til maling av vinduer, er en fin, skråskåret pensel, tipser malingseksperten. 

Har du sprosser på vinduene, bør disse maskeres slik at malingen dekker skjøten mellom vindu og sprosse, ca 1 mm ut på vinduet. 

– Sørg for å bruke blå vindustape som kan sitte på i flere dager, og som er lett å ta av, anbefaler Mette Dahl. 

Ikke glem å skrape bort gammel maling på undersiden! 

Tørketid 

Å ha vinduer åpne døgnet rundt til de tørker, er ikke en drømmesituasjon. Hvor lenge bør egentlig vinduene tørke? 

– Følg anvisningen på spannet, tørketiden er ulik for forskjellige malinger. Hvis du bruker en kvalitetsmaling,  f.eks. Nordsjö ONE Door & Window, vil du ikke ha dette problemet. Denne type maling er ikke klebrig og tørker på to timer. Begynner du tidlig, kan du altså rekke to strøk på samme dag og lukke vinduet om kvelden, opplyser Mette Dahl hos Nordsjö. 

Det er viktig å male vinduene med minst to strøk maling, slik at de holder så lenge som mulig. 

– Hva om man kommer i skade for å lukke igjen vinduet før malingen er helt tørr? 

– Da må du nok slipe ned skaden og begynne på nytt, sier Mette Dahl.

Det viktige forarbeidet

1. For at resultatet skal bli slitesterkt, bør alt som skal males vaskes godt først. Bruk for eksempel Nordsjö Forvask eller Jotun Husvask. 

2. All løs maling skal skrapes vekk. Husk undersiden! Matt ned gammel maling med fint slipepapir. Om du har småskader i treverket, bør de sparkles og pusses. 

3. Tørk bort slipestøv med en mikrofiberklut. 

4. Alt bart treverk skal grunnes for å få god vedheft til toppstrøket. Også bare flekker der gammel maling er skrapt vekk bør grunnes. Husk å mette endeveden, og kittfalsen skal også males. Tetningslister skal derimot være fri for maling.   

Bruk riktige redskaper

  • Bruk pensel med syntetbust til vannløselig maling. 
  • En rull er best til glatte flater. Mal det du kan med denne, og så kan du bruke en mettet, liten flat pensel i den andre hånden til å fordele malingen. 
  • En flat pensel gir jevn overflate, og blir smal og fin når den settes på høykant.
  • En detaljpensel med oval bust kan brukes til å male både bredt og smalt.
  • En pensel med skråstilt bust er flott når du vil komme til skikkelig i hjørnene.
  • Bruk sikre og bestemte bevegelser når du maler – da blir det jevnest resultat. 
12 oktober 2015
Annonsørinnhold

Dette gjør hjemmet lysere, større og lekrere

Ønsker du å gi hjemmet mer naturlig lys, mer tilgang til frisk luft og lekkert designpreg? Løsningen er vindu for flate tak!

Disse dagene må du IKKE vaske vinduene i sommer

Hvis ikke risikerer du å måtte gjør jobben på nytt.

Annonsørinnhold

Mer lys og større romfølelse med takvindu

Løsningen på trange, mørke rom eller loft med skråtak er et takvindu. Slipp dagslyset inn og få en større romfølelse med en av disse geniale løsningene....

Finn ditt perfekte vindu

Å skifte vinduer er en investering med flere viktige aspekter – utseende, funksjon, vedlikehold og pris. Hvilke passer deg og ditt hus best? Her får du...

Vinduer - Bør du bytte eller renovere vinduene?

Feil stil, dårlig kvalitet eller for dårlig varmeisolering. Årsakene til at du vil bytte vinduer kan være mange. Spørsmålet er om du skal skifte ut...

Nye vinduer: Sats på smarte vinduer - og få ned fyringsutgiftene!

Når du skal kjøpe nye vinduer, velg dagens superisolerte lavenergivinduer med 3-lags glass som bidrar til en positiv miljøprofil og du slipper å fyre...

Dugg mellom vinduene

Finn ut hva årsaken til dugg mellom vinduene er her.

Spar penger med nye vinduer

Vinduene er husets øyne, det er de som gir huset personlighet og særpreg. Derfor er det et viktig valg når de gamle vinduene skal skiftes ut med nye....

Vedlikehold av vinduer

Enten vinduene i boligen er nye eller gamle, trenger de regelmessig vedlikehold.

Når det snør på takvinduet

Takvindu på boliger i snørike områder kan by på problemer.

Flott utsikt med riktig vindu

Nye vinduer gir lavere energikostnader, mindre støy, bedre inneklima – og ingen trekk. Men er det enkelt å bytte? Og hva skal jeg bytte til?

Hva er U-verdi?

Du har kanskje hørt begrepet U-verdi, men vet du hva det betyr?

Bør du bytte vinduer?

Bør du bytte vinduer? U-verdien avgjør.

Slipp inn dagslyset

Glassruter med solid isolering hindrer at du ”fyrer for kråkå”. Dessuten gir flere og større vinduer økt trivsel i hjemmet. Her viser vi deg noen inspir...

Vindusglass i ulike varianter

Valg av glass til boligen er ikke en krystallklar affære. Alle boliger stiller for-skjellige krav til hvilket glass som bør brukes.