Takvindu gir lys og rom

Vinduer

Å slippe inn lyset ovenfra, fra et takvindu, gir ikke bare lys hele dagen. Et takvindu åpner også opp muligheter for å ta i bruk ubenyttede deler av huset.

Ofte er det mer lønnsomt å restaurere og utnytte den plassen i huset man allerede har, enn å flytte. Kanskje finnes det ubenyttet plass i huset som man kan ta i bruk når familien vokser, firmaet flytter hjem eller man rett og slett vil ha flere og større rom.

Loftet er ofte et av disse ubrukte stedene. For mange en bra oppbevaringsplass, men kanskje også en unødvendig avfallsplass.

Dagslys i mørk passasje

Nye rom trenger lys. Men kanskje ikke bare nye rom, allerede eksisterende rom kan også ha behov for bedre lys. Ønsker man mer lys og en følelse av luft og rom, kan et eller flere takvinduer være løsningen. Ideelle steder for montering av takvinduer kan være en mørk passasje i huset, i trappen, eller i overbygg som føles mørke.

– Nå omtaler man takvinduer med begrep som skylight eller himmellys, sier Mats Ohlsson i Velux.

– Ta for eksempel en bolig på et plan med en takvinkel på 15 til 18 grader, og generelt sett altfor dårlig innslipp av lys. For ikke å snakke om alle disse 70-tallshusene som har elendig lysforhold i toppetasjen. Disse konstruksjonene vil få et mye bedre innslipp av lys ved hjelp av takvinduer som gir tilgang til lyset fra himmelen, sier Ohlsson.

Et takvindu slipper inn tre ganger så mye lys som et vindu i tilsvarende størrelse montert i en ark.

Passe lys sommer som vinter

Mulighetene for variasjon er mange. Det går an å plassere flere ved siden av hverandre for på den måten å øke innslippet av lys. Man kan også forlenge et takvindu med et såkalt fasadevindu, og på den måten øke følelsen av lys og rom. Men tenk også på at det kan bli for mye lys. Om sommeren, når solen er på sitt høyeste, vil man ofte avskjerme og dempe lyset. Alt avhenger av hva rommet skal benyttes til, og når det brukes.

– Et vanlig gavlvindu gir på ingen måte samme lyseffekt som et takvindu eller flere, sier Mats Ohlsson.

– Et takvindu passer alltid. Men Sverige er et u-land når det gjelder takvinduer. Ofte er det snakk om byggetradisjoner, og i Sverige foretrekker man ofte et karnapp eller en ark. Da skal man tenke på at et takvindu gir tre ganger så mye lys, informerer Ohlsson.

Men hva med lekkasjer, de fleste gjennomføringer er ofte problemfylte?

– Det er svært sjelden takvinduet som lekker, svarer Mats Ohlsson. Er det et problem, så er det kassen rundt. I forhold til lekkasjer er dagens bestemmelser og konstruksjoner både strengere og sikrere enn tidligere. De fleste takvinduer er også sikret mot at man kan tråkke gjennom. Noe som innebærer at man faktisk kan stå på glasset uten at det knuser.

Spørsmål og svar på om takvinduer

Hva koster et takvindu?

  • Et standard takvindu med utvendige aluminiumsplater og som er hvitmalt innvendig i størrelsen 78 x 140 cm inklusive monteringssett med utvendige plater, isoleringsramme og vinduskrave koster ca. 5 000 kroner. (Pris fra Velux)

Kan man sette i et takvindu selv?

  • Er man litt snekkerkyndig, er det ikke noe problem. Men sørg for å gjennomgå monteringsanvisningen nøye før du starter arbeidet.

Om man har et gammelt takvindu, hvordan kan man se om det er ok, eller om det må byttes?

  • Ofte er det selve monteringen som må skiftes da de gamle vinduene sitter på en kasse. Gangjernene eller pakningene kan også være slitne eller dårlig smurt. De gamle vinduene var utstyrt med enkelt- eller dobbeltglass. Nå brukes energiglass. Glasset i et vindu fra Velux har en U-verdi på 1,3 og hele konstruksjonen på 1,5.

Hvordan pusser man et takvindu?

Takvinduer er som regel vendbare 180 grader, slik at man kan pusse dem fra innsiden. Men man skal også tenke på at et takvindu utsettes for atskillig mer fuktighet enn et normalvindu og rengjør seg selv derfor bedre. Innsiden må man dog pusse selv.

Hvilke typer solbeskyttelse finnes og hvordan fungerer disse?

Det finnes markiser som kan monteres på yttersiden. Disse følger glasset og stenger varmen ute. Det går også an å benytte vanlige gardiner, rullgardiner og blendingsgardiner. Siden et takvindu ofte er utenfor vanlig rekkevidde, bør disse alternativene være utstyrt med en fjernkontroll.

23. oktober 2008
Mer om Vinduer

Merethes hus - Vinduene settes inn

Vinduer Dagboken uke 9 - Snekkerne tilbake igjen etter et lite avbrekk.

Automatiske Velux-vinduer kan gjøre underverker med et rom.
Annonsørinnhold

Derfor bør du oppgradere takvinduene

Vinduer Full kontroll over frisk luft og dagslys, med bare et tastetrykk.

VIDEO: Slik bytter du tetningslister

Vinduer Det er mulig å redde gamle, utette vinduer med en ny list. Her ser du hvordan den skiftes.

Forleng vinduets levetid - 9 tips til hvordan du gjør det selv

Vinduer Du kan selv forlenge vinduets levetid - vi viser deg hvordan.

Mer enn bare glass

Vinduer Valget av vindusglass påvirker energiutgifter, inneklima, støynivå og sikkerhet.

Anbefalinger skal gjøre valget lettere

Vinduer Anbefalinger fra Enova skal gjøre det lettere for forbrukerne å velge energieffektive produkter. Nå kommer Enova Anbefaler-merket.

På tide å skifte vindu?

Vinduer Er det på tide å skifte vindu?

Når det snør på takvinduet

Vinduer Takvindu på boliger i snørike områder kan by på problemer.

Slipp inn dagslys

Vinduer Alle merker gleden av sol og dagslys ute, men er vi flinke nok til å få dagslyset inn?

Vedlikehold av vinduer

Vinduer Enten vinduene i boligen er nye eller gamle, trenger de regelmessig vedlikehold.

Vinduer: Gamle vinduer kan pusses opp og bli gode som nye

Vinduer Et gammelt vindu vil med stor sannsynlighet vare lengre enn ett nytt, dersom du tar godt vare på det. Det er nemlig fullt mulig å oppgradere gamle...

Tips til deg som skal skifte vinduer

Vinduer Det er mye å ta hensyn til når du skal skifte vinduer. Her er en liste over noen sjekkpunkter og råd det er verdt å merke seg.

Vindusglass i ulike varianter

Vinduer Valg av glass til boligen er ikke en krystallklar affære. Alle boliger stiller for-skjellige krav til hvilket glass som bør brukes.

Ro og fred med støydempende vinduer

Vinduer Støydempede vinduer gir deg ro innendørs selv om trafikken dundrer forbi utendørs. Her får du vite mer om vinduer som holder støyen ute.

Vinduer - Bør du bytte eller renovere vinduene?

Vinduer Feil stil, dårlig kvalitet eller for dårlig varmeisolering. Årsakene til at du vil bytte vinduer kan være mange. Spørsmålet er om du skal skifte ut...