Jugendvindu fra gamlebyen i Fredrikstad. Døren er jo fantastisk flott også med glasset over.
Jugendvindu fra gamlebyen i Fredrikstad. Døren er jo fantastisk flott også med glasset over. Bilde: Christel E. Wigen Grøndahl, Bygg og Bevar

Vinduer: Gamle vinduer kan pusses opp og bli gode som nye

Vinduer

Et gammelt vindu vil med stor sannsynlighet vare lengre enn ett nytt, dersom du tar godt vare på det. Det er nemlig fullt mulig å oppgradere gamle vinduer slik at de isolerer bra både mot kulde og sjenerende lyd.

Gamle vinduer er en vesentlig del av en bygnings utseende. Det forteller om tidsperioder og estetiske preferanser, om stilhistorie og teknologihistorie.

Når gamle vinduer skiftes ut med nye  kan fin detaljering i treverk og beslag, og ujevnhetene i det gamle glasset blir borte.

Normalt bør derfor bygningen få beholde de opprinnelige vinduene.  Må man bytte ut vinduene, bør de nye vinduene være nøyaktige eller nesten nøyaktige kopier tilpasset det gamle huset..

Miljøvennlig

Å skifte ut gamle vinduer med nye er ikke nødvendigvis et riktig miljøtiltak selv om de nye vinduene isolerer noe bedre. Levetiden til nye vinduer anslås til å være 20-30 år, mens 100 år gamle vinduer laget av godt trevirke, vil kunne vare i 100 nye år dersom de vedlikeholdes godt.

Erfaringen viser at  mange vinduer kan oppgraderes uten større reparasjonsarbeider. Levetiden for et vindu har mye å si både for huseierens økonomi og for miljøbelastningen ved produksjonen.

Les også:

Hva betyr dugg på vinduene?

Dugg på vinduene kan være et varselstegn. Men det kan også være et tegn på kvalitet.

Det viktigste er likevel energiforbruket mens bygningen er i bruk. Miljøbelastningen i forbindelse med oppgradering av for eksempel nye glass er liten i forhold til miljøbelastningen fra produksjonen av ny energi dersom dette ikke er "ren" energi.

Mest lønnsomt

For å finne ut hva som lønner seg økonomisk er det mange forhold som må vurderes. Det er ikke kun tilstrekkelig å sammenligne prisen på billigstefabrikkframstilte vindu med prisen på omfattende restaurering av de gamle vinduene.

Prisen på istandsetting avhenger av hvor omfattende vedlikeholdet/istandsettingen av det gamle vinduet blir. For noen vinduer kan det være nok  med enkel justering og ny overflatebehandling, for andre kan det være store råteskader som må utbedres.

Av og til blir det gjort for grundig istandsettingsarbeid, og dette blir unødig dyrt. Det er også slik at prisene på arbeid varerier sterkt. Vi anbefaler at det innhentes priser fra flere og gjerne fra håndverkere som holder til utenfor pressområdene. Priser på nye vinduer varierer også avhengig av detaljering.

Les også:

I dette huset er alt gjenbruk - badet kostet 617 kr!

Denne mannen var lei kjøp-bruk-kast tankegangen. Nå er han lykkelig i et gjenbrukshus.

Energi som forsvinner ut gjennom vinduene

Litt forenklet kan man si at for boliger av litt eldre årgang  går omtrent halve energiforbruket  med til å dekke varmtvann, husholdningsapparater og til å dekke tap av varme gjennom naturlig ventilasjon.

Den andre halvdelen fordeler seg på varmetap gjennom tak, vegger, vinduer og gulv, med omtrent like mye på hver.

I en eldre bygning bygget før 1965 betyr dette at varmetapet fra vinduene står for om lag 15 prosent av energiforbruket. Hvis man forbedrer vinduene kan man kanskje komme ned mot 10 prosent.

Vindu i Drøbak kirke fra 1776. Ingen observert råte på vinduene!

Les også:

Smart maling av vinduer

Har vinduskarmene begynt å flasse? Uten maling trekker det fukt inn i treverket, så gjør noe med saken før vinduet blir ødelagt. Vi viser deg den...

Kan gamle vinduer bli gode nok?

Gamle vinduer kan oppgraderes slik at de fungerer godt både når det gjelder å isolere mot kulde og mot lyd. Det første og enkleste man kan gjøre er å montere tettelister mellom ramme og karm.

Det er viktig at det innvendige varevinduet tetter godt slik at det ikke trenger varm og fuktig luft ut i mellomrommet – i såfall  blir det da dogg på innsiden av yttervinduet.

Ta også forsiktig av geriktene rundt vinduet og sørg for god tetting mellom karmen og veggen. Dette kan man spare mye energi på, og trekk kan reduseres vesentlig.

Senempire, blått vindu. 

Slik kan du forbedre U-verdien

Gamle vinduer uten innvendige varerammer isolerer svært dårlig. Har du det, bør du montere innervinduer. Har du allerede innervinduer eller koblede vinduer kan du vurdere å skifte ut glasset i innervinduet til et glass som isolerer bedre.

Dersom du bruker energiglass som er et enkelt glass med hardt lavemisjonsbelegg eller energirute (et 2-lags glass som blir holdt sammen av en avstandslist, pålagt mykt lavemisjonsbelegg på det ene glasset og med en isolerende gass i hulrommet mellom glassene) vil man oppnå vesentlige forbedringer.

Det er fullt mulig å oppnå enda bedre resultater, men da begynner glasset i innervinduet å bli så tungt at rammen som holder det må gjøres så kraftig at det går utover utseende og størrelsen på lysåpningen.

Har du et innervindu med vanlig glass kan du levere innervinduet til en glassmester for å skifte til lavemisjonsglass. Vil du skifte til en 2-lags energirute kan det hende at eksisterende innerrammer ikke er solide eller dype nok.

Da kan løsningen være å lage et nytt innervindu. Dette er enkle tiltak, som kan være langt enklere og rimeligere enn å skifte hele vinduer.

Empire, buet vindu.

Støyisolasjon

Gammeldagse vinduer  med varevinduer isolerer godt mot støy. God tetting er svært viktig for å oppnå best mulig lydisolasjon. Glassene bør ha ulik tykkelse og avstanden mellom dem bør være størst mulig.

Undersøkelser gjort i Danmark viser at tradisjonelle vinduer oppnår nesten samme lydisolering som lyddempende termovinduer allerede ved montering av varevinduer med 4 mm glass.

Dersom en bruker glass med lyddempende egenskaper i varevinduet oppnår en verdier som er langt bedre enn moderne konstruksjoner.

Kilde: Bygg og Bevar

25. juli 2012
Mer om Vinduer

VIDEO: Slik bytter du tetningslister

Vinduer Det er mulig å redde gamle, utette vinduer med en ny list. Her ser du hvordan den skiftes.   

Automatiske Velux-vinduer kan gjøre underverker med et rom.
Annonsørinnhold

Julegaven hele familien vil elske!

Vinduer Årets julegave kan gjøre underverker i hjemmet!

Disse dagene må du IKKE vaske vinduene i sommer

Vinduer Hvis ikke risikerer du å måtte gjør jobben på nytt.

Finn ditt perfekte vindu

Vinduer Å skifte vinduer er en investering med flere viktige aspekter – utseende, funksjon, vedlikehold og pris. Hvilke passer deg og ditt hus best? Her får du hjelp til å ta en glassklar beslutning.

Smart maling av vinduer

Vinduer Har vinduskarmene begynt å flasse? Uten maling trekker det fukt inn i treverket, så gjør noe med saken før vinduet blir ødelagt. Vi viser deg den beste...

Spar penger med nye vinduer

Vinduer Vinduene er husets øyne, det er de som gir huset personlighet og særpreg. Derfor er det et viktig valg når de gamle vinduene skal skiftes ut med nye....

Vedlikehold av vinduer

Vinduer Enten vinduene i boligen er nye eller gamle, trenger de regelmessig vedlikehold.

Når det snør på takvinduet

Vinduer Takvindu på boliger i snørike områder kan by på problemer.

Flott utsikt med riktig vindu

Vinduer Nye vinduer gir lavere energikostnader, mindre støy, bedre inneklima – og ingen trekk. Men er det enkelt å bytte? Og hva skal jeg bytte til?

Hva er U-verdi?

Vinduer Du har kanskje hørt begrepet U-verdi, men vet du hva det betyr?

Norske vinduer best i verden

Vinduer I Norge produseres verdens beste trevinduer. Det hevder SINTEF Byggforsk.

Bør du bytte vinduer?

Vinduer Bør du bytte vinduer? U-verdien avgjør.

Hva betyr dugg på vinduene?

Vinduer Dugg på vinduene kan være et varselstegn. Men det kan også være et tegn på kvalitet.

Mer enn bare glass

Vinduer Valget av vindusglass påvirker energiutgifter, inneklima, støynivå og sikkerhet.

Takvindu gir lys og rom

Vinduer Å slippe inn lyset ovenfra, fra et takvindu, gir ikke bare lys hele dagen. Et takvindu åpner også opp muligheter for å ta i bruk ubenyttede deler av...