Vindusglass i ulike varianter

Vinduer

Valg av glass til boligen er ikke en krystallklar affære. Alle boliger stiller for-skjellige krav til hvilket glass som bør brukes.

Den eneste fellesnevneren for det store spekteret med vindus- og byggeglass som finnes, er at man kan se gjennom det. Daglig leder for Krane Glass & Fasade, Andreas Appelbom, har en filosofi om at enhver bolig har ulike egenskaper, som setter forskjellige krav til valg av vindu.

– Langt på vei de fleste tenker at glass er glass. Men mange faktorer spiller inn, viktigst er vinduets egenskaper med hensyn til varmeinnslipp, isoleringsevne og sikkerhet. Spesielt i Nord-Norge, hvor sola står lavt på himmelen og skinner hele døgnet om sommeren, er det viktig med riktige vinduer. Ved hjelp av nanoteknologi er det utviklet vinduer som reflekterer og absorberer varmestrålene. Disse er ideelle om man har store panoramavinduer, forklarer Appelbom.

Trekk

Et annet fenomen er kulderas, eller trekk. Mange tror trekk skyldes luft som slipper inn mellom dårlige vinduskarmer. Men fenomenet skyldes at vinduene kjøles ned fra utsiden, og møter den varme luften inne. Som man lærte på skolen synker da den kalde luften ned mot gulvet, og ullsokkene må hentes frem.

– Om forskjellen på innetemperaturen og trekkvinden er på mer enn fire grader, føles det kaldt på beina uansett hvor varmt det er inne. Det beste våpenet mot kulderas er en bred panelovn under vinduet. Om ovnen er for kort, forsterkes trekken. Vinduer med trelags energiglass er også effektive, sier Appelbom.


  

bildetekst

Les også:

Hva betyr dugg på vinduene?

Dugg på vinduene kan være et varselstegn. Men det kan også være et tegn på kvalitet.

  

Dugg er bra

Enkelte vinduer isolerer bedre mot varmetap enn andre, og det sparer både lommeboken og miljøet for unødvendige belastninger.

– Vi har fått noen klager på at vinduer rimer på utsiden. Det er et kvalitetstegn, som tyder på at isolasjonen er god. Når lite varme slipper ut, varmes ikke det ytterste glasset nok til at dugg fordamper, sier Kristian J. Kristiansen, i KraneGlass & Fasade.

 

Tenk sikkerhet

Les også:

Tips til deg som skal skifte vinduer

Det er mye å ta hensyn til når du skal skifte vinduer. Her er en liste over noen sjekkpunkter og råd det er verdt å merke seg.

Sikkerhet er den tredje viktige faktoren man må tenke på når man velger glass til boligen.

 

– Laminert glass kan forhindre ulykker ved at det ikke går an å falle igjennom det. Merking av glass som dekker store flater er også en effektiv forsikring mot unødvendige skader. Dessverre er ikke alle entreprenører og utbyggere like observante på sikkerhet knyttet til glass, men de blir stadig flinkere, sier Appelbom.

 

Med det store utvalget av glass, og den stadig økende populariteten glass får som byggemateriale, er det et paradoks at folk flest ikke tenker over hva slags glass som omgir dem.

 

Les også:

Høstens kjøkkentrender

Høstens kjøkkentrender er preget av smarte løsninger og elegant design.

– Glass er en engangsinvestering som varer lenge. Derfor oppfordrer jeg til å tenke kvalitet. Om man fordeler prisen for skikkelig glassmateriale på en boligs totale kvadratmeterpris, blir ikke for-skjellen på godt og dårlig stor. Men i komfort og bokvalitet merker man definitivt forskjell, sier Kristiansen.

 

 

 

 

 

23. oktober 2008
Mer om Vinduer

VIDEO: Slik bytter du tetningslister

Vinduer Det er mulig å redde gamle, utette vinduer med en ny list. Her ser du hvordan den skiftes.   

Automatiske Velux-vinduer kan gjøre underverker med et rom.
Annonsørinnhold

Julegaven hele familien vil elske!

Vinduer Årets julegave kan gjøre underverker i hjemmet!

Disse dagene må du IKKE vaske vinduene i sommer

Vinduer Hvis ikke risikerer du å måtte gjør jobben på nytt.

Finn ditt perfekte vindu

Vinduer Å skifte vinduer er en investering med flere viktige aspekter – utseende, funksjon, vedlikehold og pris. Hvilke passer deg og ditt hus best? Her får du hjelp til å ta en glassklar beslutning.

Smart maling av vinduer

Vinduer Har vinduskarmene begynt å flasse? Uten maling trekker det fukt inn i treverket, så gjør noe med saken før vinduet blir ødelagt. Vi viser deg den beste...

Spar penger med nye vinduer

Vinduer Vinduene er husets øyne, det er de som gir huset personlighet og særpreg. Derfor er det et viktig valg når de gamle vinduene skal skiftes ut med nye....

Vedlikehold av vinduer

Vinduer Enten vinduene i boligen er nye eller gamle, trenger de regelmessig vedlikehold.

Når det snør på takvinduet

Vinduer Takvindu på boliger i snørike områder kan by på problemer.

Flott utsikt med riktig vindu

Vinduer Nye vinduer gir lavere energikostnader, mindre støy, bedre inneklima – og ingen trekk. Men er det enkelt å bytte? Og hva skal jeg bytte til?

Hva er U-verdi?

Vinduer Du har kanskje hørt begrepet U-verdi, men vet du hva det betyr?

Norske vinduer best i verden

Vinduer I Norge produseres verdens beste trevinduer. Det hevder SINTEF Byggforsk.

Bør du bytte vinduer?

Vinduer Bør du bytte vinduer? U-verdien avgjør.

Hva betyr dugg på vinduene?

Vinduer Dugg på vinduene kan være et varselstegn. Men det kan også være et tegn på kvalitet.

Mer enn bare glass

Vinduer Valget av vindusglass påvirker energiutgifter, inneklima, støynivå og sikkerhet.

Takvindu gir lys og rom

Vinduer Å slippe inn lyset ovenfra, fra et takvindu, gir ikke bare lys hele dagen. Et takvindu åpner også opp muligheter for å ta i bruk ubenyttede deler av...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no