Vindusglass i ulike varianter

Vinduer

Valg av glass til boligen er ikke en krystallklar affære. Alle boliger stiller for-skjellige krav til hvilket glass som bør brukes.

Den eneste fellesnevneren for det store spekteret med vindus- og byggeglass som finnes, er at man kan se gjennom det. Daglig leder for Krane Glass & Fasade, Andreas Appelbom, har en filosofi om at enhver bolig har ulike egenskaper, som setter forskjellige krav til valg av vindu.

– Langt på vei de fleste tenker at glass er glass. Men mange faktorer spiller inn, viktigst er vinduets egenskaper med hensyn til varmeinnslipp, isoleringsevne og sikkerhet. Spesielt i Nord-Norge, hvor sola står lavt på himmelen og skinner hele døgnet om sommeren, er det viktig med riktige vinduer. Ved hjelp av nanoteknologi er det utviklet vinduer som reflekterer og absorberer varmestrålene. Disse er ideelle om man har store panoramavinduer, forklarer Appelbom.

Trekk

Et annet fenomen er kulderas, eller trekk. Mange tror trekk skyldes luft som slipper inn mellom dårlige vinduskarmer. Men fenomenet skyldes at vinduene kjøles ned fra utsiden, og møter den varme luften inne. Som man lærte på skolen synker da den kalde luften ned mot gulvet, og ullsokkene må hentes frem.

– Om forskjellen på innetemperaturen og trekkvinden er på mer enn fire grader, føles det kaldt på beina uansett hvor varmt det er inne. Det beste våpenet mot kulderas er en bred panelovn under vinduet. Om ovnen er for kort, forsterkes trekken. Vinduer med trelags energiglass er også effektive, sier Appelbom.


  

bildetekst

  

Dugg er bra

Enkelte vinduer isolerer bedre mot varmetap enn andre, og det sparer både lommeboken og miljøet for unødvendige belastninger.

– Vi har fått noen klager på at vinduer rimer på utsiden. Det er et kvalitetstegn, som tyder på at isolasjonen er god. Når lite varme slipper ut, varmes ikke det ytterste glasset nok til at dugg fordamper, sier Kristian J. Kristiansen, i KraneGlass & Fasade.

 

Tenk sikkerhet

Sikkerhet er den tredje viktige faktoren man må tenke på når man velger glass til boligen.

 

– Laminert glass kan forhindre ulykker ved at det ikke går an å falle igjennom det. Merking av glass som dekker store flater er også en effektiv forsikring mot unødvendige skader. Dessverre er ikke alle entreprenører og utbyggere like observante på sikkerhet knyttet til glass, men de blir stadig flinkere, sier Appelbom.

 

Med det store utvalget av glass, og den stadig økende populariteten glass får som byggemateriale, er det et paradoks at folk flest ikke tenker over hva slags glass som omgir dem.

 

– Glass er en engangsinvestering som varer lenge. Derfor oppfordrer jeg til å tenke kvalitet. Om man fordeler prisen for skikkelig glassmateriale på en boligs totale kvadratmeterpris, blir ikke for-skjellen på godt og dårlig stor. Men i komfort og bokvalitet merker man definitivt forskjell, sier Kristiansen.

 

 

 

 

 

23 oktober 2008

Merethes hus - Vinduene settes inn

Dagboken uke 9 - Snekkerne tilbake igjen etter et lite avbrekk.

Annonsørinnhold

Derfor bør du oppgradere takvinduene

Full kontroll over frisk luft og dagslys, med bare et tastetrykk.

VIDEO: Slik bytter du tetningslister

Det er mulig å redde gamle, utette vinduer med en ny list. Her ser du hvordan den skiftes.

Forleng vinduets levetid - 9 tips til hvordan du gjør det selv

Du kan selv forlenge vinduets levetid - vi viser deg hvordan.

Mer enn bare glass

Valget av vindusglass påvirker energiutgifter, inneklima, støynivå og sikkerhet.

Anbefalinger skal gjøre valget lettere

Anbefalinger fra Enova skal gjøre det lettere for forbrukerne å velge energieffektive produkter. Nå kommer Enova Anbefaler-merket.

På tide å skifte vindu?

Er det på tide å skifte vindu?

Når det snør på takvinduet

Takvindu på boliger i snørike områder kan by på problemer.

Slipp inn dagslys

Alle merker gleden av sol og dagslys ute, men er vi flinke nok til å få dagslyset inn?

Vedlikehold av vinduer

Enten vinduene i boligen er nye eller gamle, trenger de regelmessig vedlikehold.

Vinduer: Gamle vinduer kan pusses opp og bli gode som nye

Et gammelt vindu vil med stor sannsynlighet vare lengre enn ett nytt, dersom du tar godt vare på det. Det er nemlig fullt mulig å oppgradere gamle...

Tips til deg som skal skifte vinduer

Det er mye å ta hensyn til når du skal skifte vinduer. Her er en liste over noen sjekkpunkter og råd det er verdt å merke seg.

Ro og fred med støydempende vinduer

Støydempede vinduer gir deg ro innendørs selv om trafikken dundrer forbi utendørs. Her får du vite mer om vinduer som holder støyen ute.

Takvindu gir lys og rom

Å slippe inn lyset ovenfra, fra et takvindu, gir ikke bare lys hele dagen. Et takvindu åpner også opp muligheter for å ta i bruk ubenyttede deler av...

Vinduer - Bør du bytte eller renovere vinduene?

Feil stil, dårlig kvalitet eller for dårlig varmeisolering. Årsakene til at du vil bytte vinduer kan være mange. Spørsmålet er om du skal skifte ut...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no