Slik slipper du å fjerne oljetanken

Etter 2020 skal alle norske boliger fase ut bruken av tradisjonell fyringsolje. Men visste du at du kan bruke biofyringsolje som et miljøvennlig alternativ til å varme opp huset? Da slipper du også å fjerne oljetanken.


Mange norske hus har en gammel oljetank nedgravd i hagen, og du er kanskje usikker på hvilken tilstand denne tanken befinner seg i.

Nå som det går mot slutten for tradisjonell oljefyring, er det på tide å ta grep om situasjonen før du blir rammet av lekkasjer fra tanken, noe som både kan skade huset ditt og være en miljøkatastrofe for hagen og området rundt.

Det finnes mange tilbydere som renser og fjerner tanken for deg – men dette innebærer ofte store kostnader som kommer i tillegg til den varmekilden du må erstatte oljekjelen med.

Du kan slippe å grave opp og fjerne hele den gamle oljetanken ved å omstille anlegget til biofyringsolje – noe som gjør at du kan bruke både tank og oljekjele også etter 2020.

Biofyringsolje er et mer miljøvennlig og alternativ til fossilt brensel, siden det er en ressurs som er 100 % fornybar. Samtidig kan biofyringsoljen spare deg for store kostnader.

Resirkulert frityrolje

– Å bytte ut en oljetank med alternativer som f.eks en varmepumpe i en stor villa, kan fort koste hundretusener av kroner. Vi kan hjelpe deg med å rense og konvertere tanken til å kunne bruke biofyringsolje i stedet. Jobben tar bare et par timer, og koster fra 5–20 000 kroner, avhengig av fyringsanlegget ditt, forklarer Geir H. Ingeborgrud, adminstrerende direktør i Eco1.

Selskapet hans leverer biofyringsolje som består av resirkulert frityrolje. Den er noe rimeligere i bruk enn den fossile oljen, og Ingeborgrud mener det er god økonomi for huseiere å bruke oljefyringsanlegget videre, i stedet for å måtte grave opp tanken og fjerne den.

Få økonomisk støtte

Oljefyring er en klimaversting, og ved å bytte til biofyringsolje – som produseres av fornybare ressurser – kan du få støtte fra for eksempel Klima- og energifondet i Oslo Kommune.

Sjekk med din lokale kommune om de har lignende enøk-støtteordninger, men husk at du må søke om støtte før du setter i gang arbeidet med å konvertere den gamle oljefyren din.

Vil du vite mer om hvordan du kan beholde den gamle oljefyren og fortsatt være miljøvennlig? Les mer om biofyringsolje her.

Kilder: Oslo Kommune, Eco1