Ditt "hemmelige" strømforbruk

Energiforbruk og energiberegning

Dine husholdningsapparater "svindler" deg for hundrelapper selv om de er avslått og du sover din søteste søvn. For elektroniske husholdningsredskaper i hjemmet stikker av med omkring tusenlappen årlig fra en vanlig norsk familie, uten å være i bruk.

Det er undersøkelser utført av Det Internasjonale Energibyrået (IEA) som viser at nærmere 10 prosent av energien som brukes i europeiske hjem går til drift av klokker og små lys i videospillere, PC´er, stereoanlegg, TV-apparater, vaskemaskiner, kaffetraktere og andre såkalte standby-funksjoner hos vanlige husholdningsapparater.
- Vi regner med at det strømforbruket som bare i Europa går med til å drive klokkene på videomaskiner tilsvarer energimengden fra to kjernekraftverk, det vil si ca. 10 TWh (terrawattimer), sier direktør Per Daniel Pedersen ved Opplysningskontoret for energi og miljø i Oslo (Rembra).
- I Norge vil forbruket utgjøre lavere del av en families totalforbruk, ca. fem prosent, men likevel vil dette "passive" energiforbruket tilsvare energien produsert av to Alta-utbygninger. Dette er et forbruk som er til ingen nytte, og forbrukerne kunne like gjerne kaste en tusenlapp rett ut av vinduet, sier Pedersen.

Forhandlinger
Selv om det er lite oppmerksomhet omkring dette skjulte strømforbruket både i Norge og Europa forøvrig, har IEA lenge forsøkt å innlede en dialog med de viktigste produsentene av elektroniske apparater med standby-funksjoner.
- Produsentene har ikke noe regelverk som regulerer standby-forbruket hos elektroniske apparater, men IEA har arbeidet mot de store produsentene for å få disse til å redusere forbruket til 1 Watt for disse funksjonene. Dette er fullt mulig å få til dette. Produsentene disponerer den nødvendige teknologien. i dag vil det koste en TV-produsent ca. tre dollar å redusere standby-forbruket på en vanlig TV til 1 W, sier Pedersen, som understreker at IEA forsøker å få til frivillige avtaler med produsentene i stedet for å tvinge frem et regelverk.
- IEA har faktisk utlyst premierte teknologi-konkurranser på dette feltet for å øke initiativene fra produsentenes side, sier Pedersen.

Sjekk når du kjøper
Problemet med standby-forbruk er den lille oppmerksomheten dette har fått både fra forbrukerorganisasjonene og produsentene. Det beste middel forbrukerne i dag har for sparing er faktisk å dra ut kontakten og det kan medføre komplikasjoner. Likevel kan det være penger å spare på å undersøke hvor mye strøm et apparat bruker på standby. Dette kan undersøkes hos forhandler eller i papirene som følger apparatet. Undersøkelsene fra IEA viser at eksempelvis klokkeradioer og dekodere til kabel-TV bruker 25 Watt, mens bærbare kasett- og CD-spillere bruker hele 30 Watt selv om de er avslått.
23 oktober 2008

Hvordan varmer du opp huset?

Bli med i Vi i villa! Vi søker familier som vil fortelle hvordan de varmer opp boligen sin.

Fire enkle måter å spare strøm på

Med fire enkle måter kan du spare strøm og penger. Alt som behøves er et bevisst forhold til det elektroniske utstyret i hjemmet.

Sparepærer: Reduser energiforbruket med sparepære

Enova spår en kraftig økning i bruk av sparepærer i 2012. Grunnen er at EU har besluttet at glødelamper skal ut av markedet innen 1. september 2012. En...

Energislukere

I hotellets kjeller sliter jeg med min dårlige samvittighet og et apparat jeg aldri har sett før – og ikke en gang liker. Årsaken er at jeg har falt...

Åtte overraskende energityver

Selv den mest energibevisste av oss kan sløse med strømmen uten å vite det. Her er åtte overraskende energityver.

Høye driftsutgifter på huset?

- Har du en bil med høye driftsutgifter er det ikke mye å gjøre, men om huset ditt er dyrt i drift finnes det mange tiltak som til sammen kan gi god...

Smarte og nyttige ting til hus og hage

Redaksjonen har funnet smarte og nyttige ting til huset og hagen.

Her er de største strømtyvene

En stor del av strømutgiftene pådrar du deg i søvne. Her er listen over de største strømtyvene.

Spar strøm på hytta

Tenker du over at du bruker mye strøm på hytta? Hjemme er vi bevisste på hva vi bruker, men på hytta er det ikke alltid slik!

Kutt strømregningen

Et godt isolert hus lønner seg både for deg som enkeltperson og for samfunnet. Du sparer penger på lavere strømregning, dessuten blir miljøet mindre...

Slik sparer du strøm så det monner.

Det er mer aktuelt enn noen gang å vurdere tiltak for å redusere strømforbruket.

Spar strøm så det monner

Skal du spare strøm så det monner, må du gjøre ting i riktig rekkefølge. Og du må investere. Start med de grunnleggende tiltakene, gjerne i forbindelse...

Unngå farlig overfyring: her er hotte tips for riktig vedfyring!

Vet du hvordan du skal fyre riktig? Hvordan du skal oppnå en rask og effektiv oppvarming på den mest miljøvennlige og økonomiske måten? Det finnes...

Hamstrer ved mot kulda

Oslo (NW): Sprengkulde har satt fart i vedsalget. – Flere forhandlere er snart utsolgt, sier daglig leder Oddvar Espegard i Norsk Ved, som organiserer...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no