Bilde: IBL

Energislukere

Energiforbruk og energiberegning

I hotellets kjeller sliter jeg med min dårlige samvittighet og et apparat jeg aldri har sett før – og ikke en gang liker. Årsaken er at jeg har falt for fristelsen til å innta en sjokoladekake som jeg nå vil mosjonere bort.

Å tilbringe deler av sin ferie i et mørkt kjellerhull burde nesten være straffbart. Særlig fordi jeg befinner meg i Trondheim. Hvor mulighetene for anstrengende opplevelser i vakre omgivelser er uendelige.
Men det er nå slik det er. Jeg sliter med et skøyteapparat i hotellets trimrom. Overalt ellers i verden har hotellene nå mosjonssykler. Men her jeg befinner meg i Norge, hvor skøyter er en nasjonalsport, er det skøyteapparater som gjelder. Man får være glad det ikke er en skihopp-maskin! Sjokoladekaken jeg nettopp har spist, innehold fem hundre tusen kalorier (500 kcal). I følge displayet på skøyteapparatet må jeg slite i 50 minutter før min sjokoladekake er så å si «uspist». En hard straff.
Gjennom svette-duggete briller ser jeg da hvordan skøyteapparatet skifter fra å vise kalorier til å vise watt. Det slår meg at kalorier faktisk er et mål på energi og ikke bare en «vekt-indikator». Det er ikke noen spesielt original tanke. Det er klart det dreier seg om energi når man sliter og svetter på et mosjonsapparat. Men noen ganger fatter man ikke sammenhengen før man ser den direkte. I følge displayet tilsvarer min spiste sjokoladekake ca. 0,6 kilowatt-timer. Altså like mye som det trengs for å få ti 60 watts lyspærer til å lyse i en time.
Vel hjemkommet kjøper jeg en energimåler (koster fra en hundrelapp hos en el-forhandler) for å kontrollere alle våre elektriske apparater.
Det positive er at ingen av våre mobilladere bruker strøm når telefonene ikke er tilkoblet. Man kan altså la laderne stå i strømuttaket.


Som forfatter og journalist er Johan Tell opptatt av miljø og energisparing, og er fast spaltist i Vi i villa.

Positivt er også at min nye leselampe (med LED-lys) bare bruker to watt. Energien jeg genererte i løpet av 50 minutter på skøyteapparatet, skulle altså gi meg leselys i 300 timer.
Mer betenkelig var at min kones gamle bærbare pc bruker tre watt i avslått stilling. Altså mer enn min påslåtte leselampe. Enda mer, drøyt seks watt, bruker vår gamle kjøkkenradio når knappen «off» er trykket inn.
Hjemmets strømslukende versting viser seg å være vår halvnye flatskjerm- TV. Avslått bruker den ikke noe strøm. I standby-posisjon raser forbruket opp til 17 watt, altså mer enn seks moderne leselamper. Påslått bruker TV’en 350 watt. Min treningsøkt i hotellkjelleren skulle altså kunne gi meg nesten 2 timer TV-titting.
Min kone, som er inne i en «hat mot fjernkontroller-periode», ser nå mest på husets gamle kasse-TV. Den bruker 35 watt, altså bare en tiendel av hva flatskjermen bruker. For å spare det økte strømforbruket til den nye TV’en, må jeg altså bytte minst ti 40 watts lyspærer til moderne LED-varianter.
Konklusjonen blir at det som gjelder for mine ekstra kilo rundt livet, det gjelder også for strømforbruket hjemme. Det er vanskelig å redusere det overforbruket man har lagt seg til. Begge deler dreier seg om energi.
Jeg får ty til sykkelen. En ordentlig sykkel, ikke en som står i en hotellkjeller. For hver sparte liter bensin tilsvarer faktisk ni kilowatt-timer.
Hvis jeg parkerer bilen og sykler en mil i stedet, kan jeg med god samvittighet se på min flatskjerm-TV i 25 minutter. Og i tillegg unne meg en sjokoladebit.

Anbefalt av redaksjonen

30 august 2011

Slik sparer du strøm så det monner.

Det er mer aktuelt enn noen gang å vurdere tiltak for å redusere strømforbruket.

10 klimaråd for hjemmet

Mange ønsker å bidra i klimakampen, men det er ikke like enkelt å vite hva man kan gjøre eller hva som monner. Her er 10 klimaråd for hjemmet.

Spar strøm på hytta

Tenker du over at du bruker mye strøm på hytta? Hjemme er vi bevisste på hva vi bruker, men på hytta er det ikke alltid slik!

Komfort med gulvvarme

Med varme i gulvet kan du både spare strøm, bedre inneklimaet og øke komforten.

Hvordan varmer du opp huset?

Bli med i Vi i villa! Vi søker familier som vil fortelle hvordan de varmer opp boligen sin.

Smarte og nyttige ting til hus og hage

Redaksjonen har funnet smarte og nyttige ting til huset og hagen.

Slik gjør du hytta klimavennlig

Med enkle grep kan du spare både penger og klima.

Spar strøm så det monner

Skal du spare strøm så det monner, må du gjøre ting i riktig rekkefølge. Og du må investere. Start med de grunnleggende tiltakene, gjerne i forbindelse...

Fire enkle måter å spare strøm på

Med fire enkle måter kan du spare strøm og penger. Alt som behøves er et bevisst forhold til det elektroniske utstyret i hjemmet.

Slik reduserer du strømregningen

Her er noen enkle tiltak som kan gjøres for å redusere strømregningen.

Her er de største strømtyvene

En stor del av strømutgiftene pådrar du deg i søvne. Her er listen over de største strømtyvene.

Åtte overraskende energityver

Selv den mest energibevisste av oss kan sløse med strømmen uten å vite det. Her er åtte overraskende energityver.

Kutt strømregningen

Et godt isolert hus lønner seg både for deg som enkeltperson og for samfunnet. Du sparer penger på lavere strømregning, dessuten blir miljøet mindre...

Gjør noe med energikostnadene dine!

I det daglige er de færreste forbrukere opptatt av oppvarmingssystemer, strømregninger og nettleie. Er man derimot i ferd med å kjøpe hus, bygge nytt,...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no