Bilde: Colourbox

Fire enkle måter å spare strøm på

Energiforbruk og energiberegning

Med fire enkle måter kan du spare strøm og penger. Alt som behøves er et bevisst forhold til det elektroniske utstyret i hjemmet.

Vi får stadig flere elektroniske produkter i hjemmet, både i stue og på kjøkken, på soverom og bad.

– Beholdningen av ulike typer elektrisk utstyr i husholdningene har økt kraftig. For eksempel hadde bare 10 prosent av husholdningene PC i 1990, mens 75 prosent hadde det i 2006. Andelen med oppvaskmaskin har steget fra om lag 3 prosent i 1973 til 68 prosent i 2006, skriver Ann Christin Bøeng og Bodil M. Larsen i en artikkel i Samfunnsspeilet/Statistisk sentralbyrå.

Når vi nå går inn i det som pleier å være høysesong for energiforbruk og stive strømpriser, kan det være lurt å ha et bevisst forhold til elektronikken i boligen.

Sony har regnet på strømforbruket ved ulike unødvendige energibruk og har lansert en rekke tips til hvordan man kan spare strøm og dermed penger. Her er fire enkle måter du kan redusere strømregningen på:


Slå av om natten: Slå av spill-konsollene om natten, og du sparer strøm og penger.

1) Er det nødvendig at bildet på TV og datamaskin er fullt så lyst som du har det i dag? Prøv om du kan redusere lysstyrken noe uten å miste synskomfort. Ved å redusere lysstyrken på TV og datamaskin kan du nemlig spare energi, og dermed penger.

2) Vær en bevisst TV-titter. Det betyr bl.a. at du ser de programmene du ønsker og slår av TV-en etterpå. Mange har TV-en stående på hele tiden, også når ingen ser på. Dette skaper ikke bare en konstant bakgrunnsstøy i hjemmet, men er også sløsing med energi. Sony har regnet ut at om du lar TV-en stå på én time lenger enn nødvendig per dag, vil du i løpet av et år ha kastet bort nok energi til å holde kjøleskapet gående i fire måneder.

3) Husk også å slå av andre elektroniske produkter, som spill-konsoller og hjemmekinoanlegg. Det er mye energi å spare på å ha et aktivt forhold til av-knappen på de ulike el-produktene i boligen.

4) Slå av skjermen når du bare bruker den bærbare datamaskinen til å lytte til musikk. I følge Sony kan du på denne måten spare nok energi i løpet av et år til å lade mp3-spilleren hele 10 000 ganger.

Kilde: Sony

11. desember 2012
Mer om Energiforbruk og energiberegning

Energislukere

Energiforbruk og energiberegning I hotellets kjeller sliter jeg med min dårlige samvittighet og et apparat jeg aldri har sett før – og ikke en gang liker. Årsaken er at jeg har falt for fristelsen til å innta en sjokoladekake som jeg nå vil mosjonere bort.

Slik sparer du strøm så det monner.

Energiforbruk og energiberegning Det er mer aktuelt enn noen gang å vurdere tiltak for å redusere strømforbruket.

10 klimaråd for hjemmet

Energiforbruk og energiberegning Mange ønsker å bidra i klimakampen, men det er ikke like enkelt å vite hva man kan gjøre eller hva som monner. Her er 10 klimaråd for hjemmet.

Spar strøm på hytta

Energiforbruk og energiberegning Tenker du over at du bruker mye strøm på hytta? Hjemme er vi bevisste på hva vi bruker, men på hytta er det ikke alltid slik!

Komfort med gulvvarme

Energiforbruk og energiberegning Med varme i gulvet kan du både spare strøm, bedre inneklimaet og øke komforten.

Hvordan varmer du opp huset?

Energiforbruk og energiberegning Bli med i Vi i villa! Vi søker familier som vil fortelle hvordan de varmer opp boligen sin.

Smarte og nyttige ting til hus og hage

Energiforbruk og energiberegning Redaksjonen har funnet smarte og nyttige ting til huset og hagen.

Slik gjør du hytta klimavennlig

Energiforbruk og energiberegning Med enkle grep kan du spare både penger og klima.

Spar strøm så det monner

Energiforbruk og energiberegning Skal du spare strøm så det monner, må du gjøre ting i riktig rekkefølge. Og du må investere. Start med de grunnleggende tiltakene, gjerne i forbindelse...

15 tips til et varmere liv

Energiforbruk og energiberegning Her er 15 tips til et varmere liv.

Slik reduserer du strømregningen

Energiforbruk og energiberegning Her er noen enkle tiltak som kan gjøres for å redusere strømregningen.

Her er de største strømtyvene

Energiforbruk og energiberegning En stor del av strømutgiftene pådrar du deg i søvne. Her er listen over de største strømtyvene.

Åtte overraskende energityver

Energiforbruk og energiberegning Selv den mest energibevisste av oss kan sløse med strømmen uten å vite det. Her er åtte overraskende energityver.

Kutt strømregningen

Energiforbruk og energiberegning Et godt isolert hus lønner seg både for deg som enkeltperson og for samfunnet. Du sparer penger på lavere strømregning, dessuten blir miljøet mindre...

Gjør noe med energikostnadene dine!

Energiforbruk og energiberegning I det daglige er de færreste forbrukere opptatt av oppvarmingssystemer, strømregninger og nettleie. Er man derimot i ferd med å kjøpe hus, bygge nytt,...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no