Halv pris med riktig ved

Energiforbruk og energiberegning
Oslo (NW): Variasjonene i brenselkostnader er store når du fyrer med ved. Gode tresorter, fornuftig innkjøp og riktig lagring kan halvere energiprisen.
– Generelt er vedfyring billigere enn strøm. Men velg riktig tresort og pass på at lagringen ikke fører til dårligere energiinnhold, sier Torbjørn Kristiansen i Jøtul til nyhetsbyrået Newswire.

Hvis du kjøper ved på rimeligste måte, lagrer den riktig og fyrer i en moderne ovn, kan det bety en halvering av energiprisen for fyring med ved, ifølge Kristiansen.

Furu gir mest varme for pengene. Bjørk har litt høyere brennverdi, men er dyrere

– Gjennomsnittsprisen for en favn furuved er rundt 1470 kroner, eller mer enn 200 kroner lavere enn normal strømpris for samme energimengde, sier daglig leder Oddvar Espegard i bransjeorganisasjonen Norsk Ved.

Rentbrennende ovn

Med vedpriskalkulatoren Jøtul har lagt ut på sine internettsider, kan du enkelt regne deg fram til energiprisen ved å legge inn tresort, pris og ovntype. Også selve ovnen betyr nemlig mye for å oppnå god energiøkonomisering.

– Nye ovner utnytter veden 30-40 prosent bedre enn gamle. I tillegg reduseres forurensende utslipp med opp til 90 prosent, sier Torbjørn Kristiansen.

I 1998 kom det ny teknologi og nye vedovner. Hvis ovnen er eldre enn fra 1998, er det et godt enøk-tiltak å skifte den ut.

Riktig lagring

Lagringen er viktig for å få mest mulig ut av veden. Et tørt rom eller vedskjul er langt bedre enn en kjeller. Aller best er et godt, gammeldags uthus med bordvegger, sier Oddvar Espegard i Norsk Ved.

Energimengden i en kilo helt tørr ved varierer lite fra treslag til treslag, og er om lag 5 KWh. Men i Norge selges ved etter volum, og dette er utgangspunktet for mange sammenligninger av kvaliteten. Derfor kommer harde tresorter med høy egenvekt gjerne godt ut. Dette kan gi et annet bilde enn om man hadde målt varmeeffekt i forhold til pris.
23 oktober 2008

Hvordan varmer du opp huset?

Bli med i Vi i villa! Vi søker familier som vil fortelle hvordan de varmer opp boligen sin.

Fire enkle måter å spare strøm på

Med fire enkle måter kan du spare strøm og penger. Alt som behøves er et bevisst forhold til det elektroniske utstyret i hjemmet.

Sparepærer: Reduser energiforbruket med sparepære

Enova spår en kraftig økning i bruk av sparepærer i 2012. Grunnen er at EU har besluttet at glødelamper skal ut av markedet innen 1. september 2012. En...

Energislukere

I hotellets kjeller sliter jeg med min dårlige samvittighet og et apparat jeg aldri har sett før – og ikke en gang liker. Årsaken er at jeg har falt...

Åtte overraskende energityver

Selv den mest energibevisste av oss kan sløse med strømmen uten å vite det. Her er åtte overraskende energityver.

Høye driftsutgifter på huset?

- Har du en bil med høye driftsutgifter er det ikke mye å gjøre, men om huset ditt er dyrt i drift finnes det mange tiltak som til sammen kan gi god...

Smarte og nyttige ting til hus og hage

Redaksjonen har funnet smarte og nyttige ting til huset og hagen.

Spar strøm på hytta

Tenker du over at du bruker mye strøm på hytta? Hjemme er vi bevisste på hva vi bruker, men på hytta er det ikke alltid slik!

Kutt strømregningen

Et godt isolert hus lønner seg både for deg som enkeltperson og for samfunnet. Du sparer penger på lavere strømregning, dessuten blir miljøet mindre...

Slik sparer du strøm så det monner.

Det er mer aktuelt enn noen gang å vurdere tiltak for å redusere strømforbruket.

Spar strøm så det monner

Skal du spare strøm så det monner, må du gjøre ting i riktig rekkefølge. Og du må investere. Start med de grunnleggende tiltakene, gjerne i forbindelse...

Unngå farlig overfyring: her er hotte tips for riktig vedfyring!

Vet du hvordan du skal fyre riktig? Hvordan du skal oppnå en rask og effektiv oppvarming på den mest miljøvennlige og økonomiske måten? Det finnes...

Hamstrer ved mot kulda

Oslo (NW): Sprengkulde har satt fart i vedsalget. – Flere forhandlere er snart utsolgt, sier daglig leder Oddvar Espegard i Norsk Ved, som organiserer...

Ditt "hemmelige" strømforbruk

Dine husholdningsapparater "svindler" deg for hundrelapper selv om de er avslått og du sover din søteste søvn. For elektroniske husholdningsredskaper i...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no