Høye driftsutgifter på huset?

Energiforbruk og energiberegning

- Har du en bil med høye driftsutgifter er det ikke mye å gjøre, men om huset ditt er dyrt i drift finnes det mange tiltak som til sammen kan gi god effekt, forteller seniorrådgiver Roar Hugnes i Enova.

Oppvarming er den største utgiftsposten du kan gjøre noe med. Hva er det årlige strømforbruket til boligen? Husk å få med forbruk av ved, olje eller andre energikilder i tillegg. Er forbruket svært høyt er kanskje på tide å se på muligheter for å energieffektivisere?

- Vår erfaring er at det finnes betydelig potensial for energieffektivisering i de fleste boliger. Som en følge av dette har vi utarbeidet konkrete råd for ulike typer boliger som er tilgjengelig på www.enova.no/hjemme, forteller Hugnes.

Hvilke tiltak som er mest aktuelt for nettopp din bolig blir en individuell avgjørelse, men det er som regel alltid lønnsomt å energieffektivisere når en ser på driftsutgiftene gjennom flere år.

Isolasjon og tetting gir størst effekt
Hva er isolasjonsstandarden i gulv, vegg, vindu og tak? Oppvarming kan stå for 60 prosent eller mer av energiutgiftene. Godt isolerte hus trenger mindre oppvarming og dagens forskrifter tilsier cirka 30 cm isolasjonstykkelse i gulv/tak og 25 i vegg.

God isolasjon hjelper dårlig dersom det trekker kald luft inn og lekker varm luft ut. Norske boliger lekker varme for om lag 3,7 milliarder kroner i strømutgifter hvert år. En tetthetskontroll kan avsløre om huset ditt har luftlekkasjer. Store lekkasjer betyr større strømregning og er en belastning for både økonomien og inneklimaet.

Vinduene bør gis ekstra oppmerksomhet. De kan stå for 40 prosent av varmetapet fra en boligs ytterflater. Er det er behov for utskifting, bør du velge 3-lags lavenergivinduer, gjerne merket med ”Enova Anbefaler” som er en merkeordning for ekstra energieffektive vinduer. Se www.enovaanbefaler.no

Varmestyring tilpasset behovet ditt reduserer sløsing
Har oppvarmingssystemet ditt termostater med dag- og nattsenking? Det er ingen grunn til at boligen skal holde samme temperatur hele døgnet. Et godt styringssystem senker temperaturen når man sover og når boligen ellers ikke er i bruk, for eksempel på dagtid når du er på jobb eller skole. Det reduserer behovet for oppvarming med 15 – 20 prosent, og gir sparte energiutgifter.

Bytt til effektive varmekilder
Finnes det alternative oppvarmingskilder eller er boligen ensidig avhengig av strøm til oppvarming? Strøm er gjerne dyrest når det er kaldt, og da kan det være fint å ha alternative måter å varme boligen på. Moderne vedovner, trepellets og varmepumper er miljøvennlige alternativer som reduserer fyringsutgiftene.
 
Ved er en miljøvennlig oppvarmingskilde og en sikkerhet ved strømbrudd. Vedprisen er forholdsvis stabil og gir deg forutsigbare fyringsutgifter. Vedovner gir nok varmeeffekt også i de kaldeste periodene når strømprisen er høyest. De beste rentbrennende ovnene har en virkningsgrad på rundt 80 prosent, mens gamle ovner kan ligge på bare 50 prosent. Har du en åpen peis i huset er det normalt mulighet til å montere en peisinnsats.

Velg mer energieffektive produkter
Når du velger hvite- og brunevarer kan det være fristende å tenke at innsparingen for et enkelt produkt ikke nødvendigvis er så stort. Husk da at mengden slike produkter i huset ditt er stort nok til at sparepotensialet likevel blir betydelig. Velg i all hovedsak produkter som er merket med A++, disse bruker 40 prosent mindre energi enn de som er A-merket.  Velger du konsekvent det mest energieffektive apparatet kan du spare flere hundre kroner i året i energikostnader.

Skal du kjøpe en ny varmtvannsbereder så finnes det også utgaver med ekstra isolasjon på markedet, hvor varmetapet er redusert med 30-40 prosent i forhold til ordinære beredere. Sparedusjer er det aller enkleste tiltaket du kan gjøre for å begrense strømforbruket til oppvarming av vann. I en bolig på ca. 120 kvm er det og vanlig å bruke ca. 2.500 kWh til lys i året. Det er fullt mulig for de fleste husstander å effektivisere bruken av lys, slik at forbruket kommer ned mot 500 kWh i året.

Enova gir deg gratis energiråd

Er du i tvil om hva du bør gjøre? Enova har opprettet den gratis svartjenesten ”Enova Svarer” hvor du kan få svar på spørsmål om energieffektivisering. Ring 800 49 003, send spørsmål til [email protected] eller benytte deg av nettpraten på www.enova.no/hjemme.

Enova Svarer administrerer også regjeringens tilskuddordning for husholdningene.  Gjennom denne ordningen kan du få økonomisk støtte til kjøp av pelletskamin, pelletskjele, sentralt styringssystem, væske/vann varmepumpe, luft/vann varmepumpe og solfanger. Produktene i støtteordningen støttes med inntil 20 prosent av dokumenterte kostnader, opptil et maksimalt støttebeløp. Det er bevilget 40 millioner kroner for 2010 og det er ”førstemann til mølla”-prinsippet som gjelder, men husk å søke før du kjøper. Du kan søke via nett hos www.enova.no. Ordningen fungerer slik at søkere kan få tilsagn om støtte, men utbetaling skjer først etter at tiltaket er gjennomført.

29 august 2011

Energislukere

I hotellets kjeller sliter jeg med min dårlige samvittighet og et apparat jeg aldri har sett før – og ikke en gang liker. Årsaken er at jeg har falt...

Slik sparer du strøm så det monner.

Det er mer aktuelt enn noen gang å vurdere tiltak for å redusere strømforbruket.

10 klimaråd for hjemmet

Mange ønsker å bidra i klimakampen, men det er ikke like enkelt å vite hva man kan gjøre eller hva som monner. Her er 10 klimaråd for hjemmet.

Sparepærer: Reduser energiforbruket med sparepære

Enova spår en kraftig økning i bruk av sparepærer i 2012. Grunnen er at EU har besluttet at glødelamper skal ut av markedet innen 1. september 2012. En...

Spar strøm på hytta

Tenker du over at du bruker mye strøm på hytta? Hjemme er vi bevisste på hva vi bruker, men på hytta er det ikke alltid slik!

Komfort med gulvvarme

Med varme i gulvet kan du både spare strøm, bedre inneklimaet og øke komforten.

Hvordan varmer du opp huset?

Bli med i Vi i villa! Vi søker familier som vil fortelle hvordan de varmer opp boligen sin.

Smarte og nyttige ting til hus og hage

Redaksjonen har funnet smarte og nyttige ting til huset og hagen.

Slik gjør du hytta klimavennlig

Med enkle grep kan du spare både penger og klima.

Spar strøm så det monner

Skal du spare strøm så det monner, må du gjøre ting i riktig rekkefølge. Og du må investere. Start med de grunnleggende tiltakene, gjerne i forbindelse...

Fire enkle måter å spare strøm på

Med fire enkle måter kan du spare strøm og penger. Alt som behøves er et bevisst forhold til det elektroniske utstyret i hjemmet.

Slik reduserer du strømregningen

Her er noen enkle tiltak som kan gjøres for å redusere strømregningen.

Her er de største strømtyvene

En stor del av strømutgiftene pådrar du deg i søvne. Her er listen over de største strømtyvene.

Åtte overraskende energityver

Selv den mest energibevisste av oss kan sløse med strømmen uten å vite det. Her er åtte overraskende energityver.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no