Komfort med gulvvarme

Energiforbruk og energiberegning

Med varme i gulvet kan du både spare strøm, bedre inneklimaet og øke komforten.

Ingenting er som å leke på et oppvarmet gulv synes Anette og Marlene Carlstad. Foto: Trond Folckersahm
Ingenting er som å leke på et oppvarmet gulv synes Anette og Marlene Carlstad. Foto: Trond Folckersahm.

– Det er ingen tvil om at gulvvarme er god varme. Man kan uten problem senke romtemperaturen med tre-fire grader uten at det på noen måte føles ubehagelig, sier Odd Amund Røisi hos Apis i Stavanger.

De har spesialisert seg på gulvvarme, og leverer en rekke varianter fra forskjellige leverandører til privatmarkedet.
– Etterspørselen etter gulvvarme har vært stabil gjennom flere år. Det virker som forbrukerne generelt sett er veldig bevisst når det gjelder fordelene med gulvvarme,mener Røisi.

Mange varianter
Begynner du først å orientere deg i markedet, vil du fort finne ut at det er en lang rekke varianter å velge blant. Både kabel- og folieløsninger tilpasset ulike typer gulv, i tillegg til de som baserer seg på vannbåren varme.

Legges gulvvarmen i en eksisterende bolig, er det kabel eller folievariantene som er de beste alternativene.

– I de tilfellene, og når det er snakk om kjøkken, entré eller bad, vil jeg anbefale et lavtbyggende system med flytstøp. En såkalt "grønn kabel". De bygger lite og er i tillegg strålingsfrie både i forhold til elektrisitet og magnetisme. På den måten har de en positiv effekt i forhold til inneklimaet for dem som sliter med elektroallergier.

 

 

Snitt av et gulv med varmekabel
Snitt av et gulv med varmekable.
 - Forutsetningene for å benytte denne varianten er at kablene legges på et seks millimeter tykt sjikt av ikkebrennbart materiale, eller et armeringsnett. Selve støpemassen er varmeledende, og i og med at den er såpass tynn er det lett å regulere varmen opp eller ned. En stor fordel i forhold til de tradisjonelle kablene som ligger i et tykt støpelag. Da er det mye masse som skal varmes opp eller kjøles, og reguleringen tar mye lengre tid, forteller Røisi.

Varmefolie
Utover "grønn kabel"- variantene finnes det også varmefolie som legges som en sandwich mellom undergulv og gulv. Dette alternativet egner seg godt til oppvarming av parkett og tregulv, og fordrer enten ullpapp eller skumgummi som beskyttelse lagt i henhold til leverandørenes spesifikasjoner.

 
Både barn og katten Mons er storfornøyde med varmekabler i gulvet.
 

Velger man folie, er det nødvendig med et styringssystem som hindrer at temperaturen blir for høy. Her har gulvleverandørene laget egne retningslinjer, og disse bør sjekkes nøye før man gjør sitt valg.

Et annet alternativ er plater med spor der kablene legges i sporene. Disse må være selvregulerende slik at ikke temperaturen blir høyere enn hva gulvbelegget tåler. Møbleringen av rommet spiller også inn. Er det tepper eller kompakte møbler på gulvet, og varmen blir for høy, er det usunt både for møbler og inneklima.

Bygger man nytt, er vannbåren gulvvarme et alternativ. Da føres varmt vann via rør som ligger i slynger under gulvet. Det varme vannet hentes enten fra et sentralfyranlegg som er plassert i huset, eller det hentes fra et fjell-/bergvarmesystem som via pumper henter vann fra egne brønner som blir boret i grunnen, og går via en varmepumpe som gir tilstrekkelig energi til oppvarming av boligen.

Et alternativ for dem som bor i kystnære strøk, er å hente vann fra sjøen.

Bruk fagfolk
Uansett hvilken type anlegg man skal velge er det viktig å benytte seg av fagfolk. Det er mange hensyn å ta og mange krav som skal oppfylles. De autoriserte elektroinstallatørene sitter med den kompetansen som er nødvendig. Også leverandørene av gulvbelegg sitter på spisskompetanse når det gjelder gulvvarme. Ulike gulvbelegg har ulike spesifikasjoner i forhold til hva de tåler av temperatur, informasjon som er nødvendig å innhente før man velger gulv.

– Skal du unngå problemer i ettertid er det viktig å følge alle spesifikasjoner til minste detalj og å benytte seg av fagekspertise, understreker Røiri.

23 oktober 2008

Hvordan varmer du opp huset?

Bli med i Vi i villa! Vi søker familier som vil fortelle hvordan de varmer opp boligen sin.

Fire enkle måter å spare strøm på

Med fire enkle måter kan du spare strøm og penger. Alt som behøves er et bevisst forhold til det elektroniske utstyret i hjemmet.

Sparepærer: Reduser energiforbruket med sparepære

Enova spår en kraftig økning i bruk av sparepærer i 2012. Grunnen er at EU har besluttet at glødelamper skal ut av markedet innen 1. september 2012. En...

Energislukere

I hotellets kjeller sliter jeg med min dårlige samvittighet og et apparat jeg aldri har sett før – og ikke en gang liker. Årsaken er at jeg har falt...

Åtte overraskende energityver

Selv den mest energibevisste av oss kan sløse med strømmen uten å vite det. Her er åtte overraskende energityver.

Høye driftsutgifter på huset?

- Har du en bil med høye driftsutgifter er det ikke mye å gjøre, men om huset ditt er dyrt i drift finnes det mange tiltak som til sammen kan gi god...

Smarte og nyttige ting til hus og hage

Redaksjonen har funnet smarte og nyttige ting til huset og hagen.

Spar strøm på hytta

Tenker du over at du bruker mye strøm på hytta? Hjemme er vi bevisste på hva vi bruker, men på hytta er det ikke alltid slik!

Kutt strømregningen

Et godt isolert hus lønner seg både for deg som enkeltperson og for samfunnet. Du sparer penger på lavere strømregning, dessuten blir miljøet mindre...

Slik sparer du strøm så det monner.

Det er mer aktuelt enn noen gang å vurdere tiltak for å redusere strømforbruket.

Spar strøm så det monner

Skal du spare strøm så det monner, må du gjøre ting i riktig rekkefølge. Og du må investere. Start med de grunnleggende tiltakene, gjerne i forbindelse...

Unngå farlig overfyring: her er hotte tips for riktig vedfyring!

Vet du hvordan du skal fyre riktig? Hvordan du skal oppnå en rask og effektiv oppvarming på den mest miljøvennlige og økonomiske måten? Det finnes...

Hamstrer ved mot kulda

Oslo (NW): Sprengkulde har satt fart i vedsalget. – Flere forhandlere er snart utsolgt, sier daglig leder Oddvar Espegard i Norsk Ved, som organiserer...

Ditt "hemmelige" strømforbruk

Dine husholdningsapparater "svindler" deg for hundrelapper selv om de er avslått og du sover din søteste søvn. For elektroniske husholdningsredskaper i...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no