Slik gjør du hytta klimavennlig

Energiforbruk og energiberegning

Med enkle grep kan du spare både penger og klima.

Hytter og andre fritidseiendommer står for en stadig større del av strømforbruket i Norge Sivilingeniør Kjell Gurigard har fulgt fritidseiendomsmarkedet tett de siste årene.

– Det kan se ut som en tendens til at det bygges mindre veldig store hytter nå enn tidligere. Det som har dratt opp energiforbruket de siste tre til fem årene, er at hyttefelt som tidligere har vært uten elektrisitet nå blir tilkoplet strømnettet. I tillegg bruker nye generasjoner fritidsboligen hyppigere, samtidig som de har et annerledes forhold til energibruk. Dette har ført til at elektrisitetsforbruket for fritidsboliger har økt dramatisk i forhold til privatforbruket ellers, sier Gurigard.

Luksusforbruk
Sammenliknet med bruk av elektrisitet i boliger og til næring, er strømforbruk på hytter og fritidseiendommer et luksusforbruk.

– Nettopp derfor er det verdt å etterstrebe alternative energikilder til oppvarming. Med alternative energikilder fyrer du med annet enn strøm og olje. Vi ser at flere og flere hyttefelt som bygges tar i bruk mer klimavennlig oppvarming, som flis og pellets. En økende andel utbyggere tror dette blir et viktig salgsargument fremover. Ikke bare vil beboerne spare penger om strømprisen fortsetter å øke, de vil også leve klimavennlig, sier Gurigard.

Det siste året har klima fått mye omtale i media.
- Jeg tror folk flest har et ønske om å selv bidra med det lille vi kan. Energiomlegging på hytter og fritidsboliger er forholdsvis enkle tiltak som lett kan gjennomføres, sier Gurigard.

Her er Gurigards forslag til klimatiltak for hytter og fritidsboliger:
* Ikke bygg større hytte enn du trenger
* Tetting av vinduer og dørkarmer
* Etterisolering. Spesielt gamle hytter har lite isolering.
* Utbedring av vinduer. Gamle vinduer har høy u-verdi. Å bytte til vinduer med lav u-verdi minsker både trekken i hytta og strømregningen. Enova anbefaler vinduer med U-verdi på 1.0 eller lavere.
* Styring av temperatur. Når du ikke er på hytta, sørg for å senke temperaturen i flest mulig rom.
* Mer energieffektivt utstyr. Bytt ut energikrevende hvitevarer med A-merkede produkter. * Bruke for eksempel varmepumpe eller pelletskamin for oppvarming av hytta og forbruksvann.

I tillegg anbefaler Gurigard de som bygger hytter med innlagt vann å legge inn vannledningene i så få rom som mulig. Dette fordi at bare de rommene som har vann innlagt har behov for å holdes frostfritt.
26 juni 2011

Energislukere

I hotellets kjeller sliter jeg med min dårlige samvittighet og et apparat jeg aldri har sett før – og ikke en gang liker. Årsaken er at jeg har falt...

Slik sparer du strøm så det monner.

Det er mer aktuelt enn noen gang å vurdere tiltak for å redusere strømforbruket.

10 klimaråd for hjemmet

Mange ønsker å bidra i klimakampen, men det er ikke like enkelt å vite hva man kan gjøre eller hva som monner. Her er 10 klimaråd for hjemmet.

Spar strøm på hytta

Tenker du over at du bruker mye strøm på hytta? Hjemme er vi bevisste på hva vi bruker, men på hytta er det ikke alltid slik!

Komfort med gulvvarme

Med varme i gulvet kan du både spare strøm, bedre inneklimaet og øke komforten.

Hvordan varmer du opp huset?

Bli med i Vi i villa! Vi søker familier som vil fortelle hvordan de varmer opp boligen sin.

Smarte og nyttige ting til hus og hage

Redaksjonen har funnet smarte og nyttige ting til huset og hagen.

Spar strøm så det monner

Skal du spare strøm så det monner, må du gjøre ting i riktig rekkefølge. Og du må investere. Start med de grunnleggende tiltakene, gjerne i forbindelse...

Fire enkle måter å spare strøm på

Med fire enkle måter kan du spare strøm og penger. Alt som behøves er et bevisst forhold til det elektroniske utstyret i hjemmet.

Slik reduserer du strømregningen

Her er noen enkle tiltak som kan gjøres for å redusere strømregningen.

Her er de største strømtyvene

En stor del av strømutgiftene pådrar du deg i søvne. Her er listen over de største strømtyvene.

Åtte overraskende energityver

Selv den mest energibevisste av oss kan sløse med strømmen uten å vite det. Her er åtte overraskende energityver.

Kutt strømregningen

Et godt isolert hus lønner seg både for deg som enkeltperson og for samfunnet. Du sparer penger på lavere strømregning, dessuten blir miljøet mindre...

Gjør noe med energikostnadene dine!

I det daglige er de færreste forbrukere opptatt av oppvarmingssystemer, strømregninger og nettleie. Er man derimot i ferd med å kjøpe hus, bygge nytt,...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no