Bilde: Colourbox og produsenten

Slik reduserer du strømregningen

Energiforbruk og energiberegning

Her er noen enkle tiltak som kan gjøres for å redusere strømregningen.

Norske husholdninger betalte i snitt nesten 40 prosent mer for strømmen i 2008 enn året før, viser tall fra SSB.

- Folk bør tenke over forbruket sitt og vurdere om alt de bruker strøm på faktisk er nødvendig. Det går an å spare mye strøm med enkle midler, sier Alf Jondahl, markedsassistent hos Clas Ohlson.

Hvordan sparer du strøm? Bruk kommentarfeltet nedenfor

Reduser svinn
Noe av de første du bør gjøre er å sjekke om vinduene er tette nok, og om det er nødvendig å legge på tetningslister. Varme som står på i tomme rom er også bortkastede kroner.


Med et koblingsur kan du våkne opp til nytraktet kaffe.

- En rimelig investering for å få til nattsenking av innetemperaturen kan være å kjøpe koblingsur som setter på ovnen én time før du skal stå opp. Det samme kan man selvfølgelig også gjøre før man kommer hjem fra jobb, sier Jondahl.

Koblingsurene kan også brukes til hyggelige formål som å starte kaffetrakteren når vekkerklokken ringer eller aktivere motorvarmer mens du dusjer.

Reguler vannforbruket
Bytt ut pakninger i kraner som ikke holder tett. For dryppende kraner kan bli dyrt i lengden.  Du sparer også penger på å bruke mindre varmt vann.

- En vannmengdebegrenser monteres mellom blandebatteriet og dusjslangen eller erstatter strålesamleren på kjøkkenkranen. Den gir samme behagelige stråle, men reduserer vannforbruket med henholdsvis 25 og 40 prosent. Den er altså vel så effektiv som en tradisjonell sparedusj, sier Jondahl.

Stopp Standby-tyver
Mange elektriske apparater trekker strøm når de ikke er i bruk. De kan også være en brannfare. For å avsløre standby-tyvene kan du montere en energimåler som viser forbruket til apparater som er tilkoblet strømnettet.
Måleren plasseres stikkontakt og støpsel og avslører mengden strøm som brukes når apparatet er slått av, men koblet til strømnettet.


Standby-problematikken kan løses ved hjelp av en energisparer som enkelt plasseres mellom for eksempel TV og vegguttak.

Slå helt av
Standby-problematikken kan løses ved hjelp av en energisparer som enkelt plasseres mellom for eksempel TV og vegguttak.

– I stedet for å gå i Standby, slås for eksempel TV-en helt av. Det er særlig aktuelt for dem som har fått LCD og Plasma TV som bruker mer strøm enn gamle billedrør TV-er, sier han.

Kutt strømmen samtidig
Skjøteledning med energisparende grenuttak kan også være verdt å anbefale ved samtidig bruk av elektriske apparater. Den har ett masteruttak; en stikkontakt som styrer strømtilførselen til de øvrige stikkontaktene, og flere vanlige stikkontakter; slaveuttak.

Du kan for eksempel koble PC til masteruttaket og skjerm, skriver, scanner med mer til slaveuttakene. Når PC-en slås på eller av, slås alt som er tilkoblet slaveuttakene tilsvarende på eller av.

Lavenergipærer og sparepærer
Elektriske lyskilder er tradisjonelt basert enten på glødetråd eller lysstoffrør. Glødetrådlampen trekker uforholdsmessig mye strøm og nesten 95 prosent av energien går over som varme i omgivelsene.

Lavenergipærer og sparepærer er lysstoffrør med sokler tilpasset vanlige pæreholdere.

– Spare- og lavenergipærene reduserer energiforbruket med inntil 80 prosent sammenliknet med tradisjonelle glødepærer og kan ha en levetid på opptil 15 000 timer. De kan brukes både ute og inne og mange lavenergipærer finnes også med skumringsrelé.

Spar penger med LED
I motsetning til en tradisjonell glødepære er LED-pæren (light emitting diode) basert på en diode som trekker lite strøm og holder lenge.

– LED-pærer bruker enda mindre strøm enn sparepærer, i tillegg til at de er mer miljøvennlige å produsere. De bruker kun fem prosent strøm i forhold til halogenpærene, og teknologien blir stadig bedre, både hva angår fargegjengivelse og lysutbytte, sier Jondahl.

Utendørs belysning
– Når det er mørkt ute, synes mange det er på sin plass med skikkelig utebelysning. Mange lar imidlertid utelyset stå på hele dagen, selv i de timene det er nokså lyst, og det koster penger. Kjøper man i stedet pærer med skumringsrelé, tennes pæren automatisk ved skumring og slukker av seg selv ved morgengry.
Det finnes også skumringsreleer som tenner og slukker lamper automatisk.

23 januar 2009

Energislukere

I hotellets kjeller sliter jeg med min dårlige samvittighet og et apparat jeg aldri har sett før – og ikke en gang liker. Årsaken er at jeg har falt...

Slik sparer du strøm så det monner.

Det er mer aktuelt enn noen gang å vurdere tiltak for å redusere strømforbruket.

10 klimaråd for hjemmet

Mange ønsker å bidra i klimakampen, men det er ikke like enkelt å vite hva man kan gjøre eller hva som monner. Her er 10 klimaråd for hjemmet.

Sparepærer: Reduser energiforbruket med sparepære

Enova spår en kraftig økning i bruk av sparepærer i 2012. Grunnen er at EU har besluttet at glødelamper skal ut av markedet innen 1. september 2012. En...

Spar strøm på hytta

Tenker du over at du bruker mye strøm på hytta? Hjemme er vi bevisste på hva vi bruker, men på hytta er det ikke alltid slik!

Komfort med gulvvarme

Med varme i gulvet kan du både spare strøm, bedre inneklimaet og øke komforten.

Hvordan varmer du opp huset?

Bli med i Vi i villa! Vi søker familier som vil fortelle hvordan de varmer opp boligen sin.

Smarte og nyttige ting til hus og hage

Redaksjonen har funnet smarte og nyttige ting til huset og hagen.

Slik gjør du hytta klimavennlig

Med enkle grep kan du spare både penger og klima.

Spar strøm så det monner

Skal du spare strøm så det monner, må du gjøre ting i riktig rekkefølge. Og du må investere. Start med de grunnleggende tiltakene, gjerne i forbindelse...

Fire enkle måter å spare strøm på

Med fire enkle måter kan du spare strøm og penger. Alt som behøves er et bevisst forhold til det elektroniske utstyret i hjemmet.

Her er de største strømtyvene

En stor del av strømutgiftene pådrar du deg i søvne. Her er listen over de største strømtyvene.

Åtte overraskende energityver

Selv den mest energibevisste av oss kan sløse med strømmen uten å vite det. Her er åtte overraskende energityver.

Halv pris med riktig ved

Oslo (NW): Variasjonene i brenselkostnader er store når du fyrer med ved. Gode tresorter, fornuftig innkjøp og riktig lagring kan halvere energiprisen.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no