Slik sparer du strøm så det monner.

Energiforbruk og energiberegning

Det er mer aktuelt enn noen gang å vurdere tiltak for å redusere strømforbruket.

Dersom du planlegger nybygg, rehabilitering eller modernisering av boligen din, har du en gylden mulighet til å påvirke energibehovet, for mange år fremover. Da oppnår du både kortsiktig og langsiktig gevinst. Tenker du smart får du lavere energiutgifter, godt inneklima og god komfort. Med enkle midler kan også mange forbedre isolasjonen uten å gjøre bygningsmessige endringer.

Hva bestemmer energibehovet?
Det meste av energibehovet bestemmes av boligens evne til å holde på varmen - det vil si hvor mye isolasjon i vegger, tak og gulv, varmegjenvinning fra ventilasjonsluften, og kvaliteten på vinduer og dører. I tillegg vil valg av tekniske installasjoner som varmtvannsbereder, hvite- og brunevarer også påvirke energibehovet. Boligens plassering i forhold til sola og terrenget påvirker også hvor mye energi vi må bruke for å oppnå godt inneklima. For å sikre godt inneklima er ventilasjon og renhold viktig, spesielt i våtrom.
Det første skrittet for å spare strøm er å undersøke hvor godt boligen er isolert. - En gjennomgang av boligens energibruk starter med å se på hva du kan gjøre med oppvarmingsbehovet i boligen. Økt isolasjon og vindustetthet ut over dagens krav vil kunne redusere mye av behovet. Dette kan det være verd å se nærmere på, også for forholdsvis nye hus og ved nybygging, sier Selnæs.
Begynn på loftet
Det første stedet man ofte burde begynne med er loftet. Her ligger det største potensialet for strømsparing, kombinert med at arbeidet er enklest å utføre her. Når vi vet at 60 prosent av all strømmen norske husholdninger bruker går til oppvarming og varmen alltid stiger, er det klokt å se på muligheten for å legge ut isolerende matter på loftsgulvet. Neste skritt er vegger og gulv. - Har du vegger med lite eller ingen isolasjon, er innblåsing av isolasjonsmateriale en fornuftig måte å etterisolere på, men husk at dette må gjøres av en fagmann. Kalde gulv kan også etterisoleres ved å blåse inn isolasjon mellom gulvbjelkene, råder Selnæs.

Skift ut gamle vinduer
Å hindre trekk og lekkasjer er like viktig som god isolering. - Ved å føre et tent stearinlys langs dører, vinduer og andre overganger, er det lett å oppdage utettheter. Der flammen blafrer, er det luftlekkasjer. Slike lekkasjer kan lett tettes ved å sprøyte inn skum eller bruke tetningslister. Et annet godt tips kan være å bestille termofotografering av boligen. Dette vil lett avsløre områder med manglende isolasjon og dårlig tetting som svekker isolasjonsevnen, sier Selnæs. Er treverket fortsatt intakt, kan rehabilitering av gamle vinduer være lønnsomt fremfor å kjøpe nye. Ved å rengjøre, samt legge ny kitt og maling, kan gamle vinduer bli tette og fine igjen. Har din bolig mange store vinduer, kan det være smart å vurdere å bytte til ekstra isolerte glass. - Det er viktig å huske at tiltak som reduserer boligens energibehov har varig effekt, og er ikke avhengig av tilsyn og vedlikehold som tekniske installasjoner. Man er heller ikke avhengig av riktig bruk, avslutter Selnæs.

I Enova anbefaler vi å vurdere tiltak i denne prioriterte rekkefølgen:
 • Redusere boligens behov for energi, det vil si å bedre isolasjonen, og skifte, eller tette bedre rundt vinduene
 • Gjenbruk av energien. Balansert ventilasjon med varmegjenvinning anbefales. Dette gir både lavere strømbruk og godt inneklima.
 • Bedre styring av strømbruken, ved termostatstyring, tidsstyring, bevegelsessensorer, lyssensorer og lignende.
 • Bruk alternative oppvarmingsmetoder. De fleste boliger kan ta i bruk pellets eller vedfyring. Også varmepumper vil redusere strømbruken betydelig dersom du i dag bruker bare direkte elektrisk oppvarming. Bor du i borettslag/sameie er det lurt å se på felles oppvarmingsløsninger.
 • Kjøp energieffektivt utstyr. Vi kjøper stadig mer elektrisk utstyr, og selv om det ikke er så mye å spare på hver av artiklene, blir det betydelig til sammen. Hvitevarer er merket med A++, og stadig flere typer elektriske artikler er merket.

  Du finner flere opplysninger på vår
  hjemmeside.

  Ring også vår gratis svartelefon på: 800 49 003

Anbefalt av redaksjonen

23 oktober 2008

Energislukere

I hotellets kjeller sliter jeg med min dårlige samvittighet og et apparat jeg aldri har sett før – og ikke en gang liker. Årsaken er at jeg har falt...

10 klimaråd for hjemmet

Mange ønsker å bidra i klimakampen, men det er ikke like enkelt å vite hva man kan gjøre eller hva som monner. Her er 10 klimaråd for hjemmet.

Spar strøm på hytta

Tenker du over at du bruker mye strøm på hytta? Hjemme er vi bevisste på hva vi bruker, men på hytta er det ikke alltid slik!

Komfort med gulvvarme

Med varme i gulvet kan du både spare strøm, bedre inneklimaet og øke komforten.

Hvordan varmer du opp huset?

Bli med i Vi i villa! Vi søker familier som vil fortelle hvordan de varmer opp boligen sin.

Smarte og nyttige ting til hus og hage

Redaksjonen har funnet smarte og nyttige ting til huset og hagen.

Slik gjør du hytta klimavennlig

Med enkle grep kan du spare både penger og klima.

Spar strøm så det monner

Skal du spare strøm så det monner, må du gjøre ting i riktig rekkefølge. Og du må investere. Start med de grunnleggende tiltakene, gjerne i forbindelse...

Fire enkle måter å spare strøm på

Med fire enkle måter kan du spare strøm og penger. Alt som behøves er et bevisst forhold til det elektroniske utstyret i hjemmet.

Slik reduserer du strømregningen

Her er noen enkle tiltak som kan gjøres for å redusere strømregningen.

Her er de største strømtyvene

En stor del av strømutgiftene pådrar du deg i søvne. Her er listen over de største strømtyvene.

Åtte overraskende energityver

Selv den mest energibevisste av oss kan sløse med strømmen uten å vite det. Her er åtte overraskende energityver.

Kutt strømregningen

Et godt isolert hus lønner seg både for deg som enkeltperson og for samfunnet. Du sparer penger på lavere strømregning, dessuten blir miljøet mindre...

Gjør noe med energikostnadene dine!

I det daglige er de færreste forbrukere opptatt av oppvarmingssystemer, strømregninger og nettleie. Er man derimot i ferd med å kjøpe hus, bygge nytt,...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no