Smarte og nyttige ting til hus og hage

Energiforbruk og energiberegning

Redaksjonen har funnet smarte og nyttige ting til huset og hagen.

Energikontroll

Per HopsøHvordan tenkte du?
Per Hopsø er mannen bak det unike strømstyrings­systemet. Han fikk med seg 1 million kroner i Skaperen-finalen på TV2 i 2007.
Jeg tenkte mye på hvordan jeg skulle få til et strømstyringssystem som ikke krever en dyr installasjon. En dag leste jeg at folk flest har lov til å skifte deksel på stikkontakten. Det var stikkordet. Kunden kan ta av dekselet på stikkontakten og sette på et nytt deksel med elektronikk. Dette kan igjen styres fra et sentralt plassert panel som enkelt plugges inn i en eksisterende stikkontakt, selvfølgelig har panelet også batteri slik at det kan taes med rundt i huset. Systemet kan også bygges ut til å styres fra mobil eller PC, systemet er et Gjør-Det-Selv produkt.

Hva er fordelen?
De fleste norske standard stikkontakter har to uttak, men ikke noen temperaturføler. Det har derimot HomeControl sine stikkontaker, eller dekslene om du vil. Stikkontakten kan dermed  fungere som en termostat, og en kan dermed for eks­empel la den ene utg­an­g­en styre var­me og den andre lys. HomeControl styrepanel kan styre opp til 50 stikkontakter og styre hvert uttak for seg. Installasjonskostnadene blir veldig små, det vil si = 0 dersom du gjør det selv. Velger du å la en elektriker gjøre det, er det fort gjort og kostnaden blir lav.

Fakta
Man sparer cirka  60% strøm per panelovn. Ca. 80% av komponentene til strøm­styrings­systemet produseres i Norge. 
www.homecontrol.no

Se flere favoritter under!

12 august 2011
Mer om Energiforbruk og energiberegning

Energislukere

Energiforbruk og energiberegning I hotellets kjeller sliter jeg med min dårlige samvittighet og et apparat jeg aldri har sett før – og ikke en gang liker. Årsaken er at jeg har falt for fristelsen til å innta en sjokoladekake som jeg nå vil mosjonere bort.

Slik sparer du strøm så det monner.

Energiforbruk og energiberegning Det er mer aktuelt enn noen gang å vurdere tiltak for å redusere strømforbruket.

10 klimaråd for hjemmet

Energiforbruk og energiberegning Mange ønsker å bidra i klimakampen, men det er ikke like enkelt å vite hva man kan gjøre eller hva som monner. Her er 10 klimaråd for hjemmet.

Spar strøm på hytta

Energiforbruk og energiberegning Tenker du over at du bruker mye strøm på hytta? Hjemme er vi bevisste på hva vi bruker, men på hytta er det ikke alltid slik!

Komfort med gulvvarme

Energiforbruk og energiberegning Med varme i gulvet kan du både spare strøm, bedre inneklimaet og øke komforten.

Hvordan varmer du opp huset?

Energiforbruk og energiberegning Bli med i Vi i villa! Vi søker familier som vil fortelle hvordan de varmer opp boligen sin.

Slik gjør du hytta klimavennlig

Energiforbruk og energiberegning Med enkle grep kan du spare både penger og klima.

Spar strøm så det monner

Energiforbruk og energiberegning Skal du spare strøm så det monner, må du gjøre ting i riktig rekkefølge. Og du må investere. Start med de grunnleggende tiltakene, gjerne i forbindelse...

Fire enkle måter å spare strøm på

Energiforbruk og energiberegning Med fire enkle måter kan du spare strøm og penger. Alt som behøves er et bevisst forhold til det elektroniske utstyret i hjemmet.

Slik reduserer du strømregningen

Energiforbruk og energiberegning Her er noen enkle tiltak som kan gjøres for å redusere strømregningen.

Her er de største strømtyvene

Energiforbruk og energiberegning En stor del av strømutgiftene pådrar du deg i søvne. Her er listen over de største strømtyvene.

Åtte overraskende energityver

Energiforbruk og energiberegning Selv den mest energibevisste av oss kan sløse med strømmen uten å vite det. Her er åtte overraskende energityver.

Kutt strømregningen

Energiforbruk og energiberegning Et godt isolert hus lønner seg både for deg som enkeltperson og for samfunnet. Du sparer penger på lavere strømregning, dessuten blir miljøet mindre...

Gjør noe med energikostnadene dine!

Energiforbruk og energiberegning I det daglige er de færreste forbrukere opptatt av oppvarmingssystemer, strømregninger og nettleie. Er man derimot i ferd med å kjøpe hus, bygge nytt,...