Sparepærer kan redusere energiforbruket til lys med 50 prosent.
Sparepærer kan redusere energiforbruket til lys med 50 prosent. Bilde: Produsenten

Sparepærer: Reduser energiforbruket med sparepære

Energiforbruk og energiberegning

Enova spår en kraftig økning i bruk av sparepærer i 2012. Grunnen er at EU har besluttet at glødelamper skal ut av markedet innen 1. september 2012. En sparepære kan redusere energiforbruket til lys med 50 prosent.

– Dette betyr at de mest brukte lampetypene, de såkalte ”normallampene” med E27 skrusokkel ikke lenger vil bli tilgjengelige, og forbrukerne må finne erstatninger, sier Odd Arnesen, fagrådgiver i Enova.
Han påpeker at utvalget av sparepærer i dag er bra, og at de fleste vil foretrekke sparepærer sammen med minilysrør når direktivene blir innført.
– Selv om kvalitet og pris varierer en del, blir nok sparepærer nordmenns førstevalg, sier Enovas fagrådgiver.
Sparepærer reduserer strømforbruket
Tradisjonelt sett går 10-20 prosent av elenergiforbruket i Norge til belysning, og Arnesen forklarer at dersom man bytter til sparepærer, vil man redusere energiforbruket til lys med 50 prosent.
– De fleste boligeiere har nok allerede stiftet bekjentskap med sparepærer. Det har vi sett av omsettingsstatistikken ­­­for lyskilder gjennom de seneste årene. Likevel venter vi en sterk stigning i salget av de nye lyskildene i årene som kommer, sier Arnesen, som mener det er på høy tid at nordmenn tenker mer på miljøet.
Sparepære fra Megaman. Foto: Produsenten
Sparepærer er det mest kostnadseffektive
En av premissleverandørene innen sparepærer i Norge, Megaman, har lenge frontet energibesparende alternativer. Daglig leder i Megaman-distributøren Nortronic, Rune Vidar Nordum, tror også flere nordmenn nå vil velge sparepærer og LED.
– Sparepærer er det mest kostnadseffektive alternativet, noe flere vil merke når glødepærene forbys. Megaman-pærene er i tillegg miljøvennlige ettersom de ikke inneholder flytende kvikksølv. Dette gjør også pærene til et tryggere og mer miljøvennlig alternativ, sier Nordum.
Enovas fagrådgiver ser nå fram til et Norge uten glødepærer.

– Uten å hevde Enovas offisielle holdning til utfasingen av glødelampene, er det min personlige oppfatning at det er på tide at nye og mer energieffektive lyskilder erobrer verden, sier Odd Arnesen.
Om sparepærer:
  • Sparepæren er i prinsippet et bøyd lysrør med skrusokkel og innebygd elektronikk for tenning og drift. Lyset sparepæren avgir har fått kritikk for å virke litt flatt og å gi dårligere fargegjengivelse enn gløde- og halogenpæren.
  • Se etter sparepærer med lystemperatur på 2700-3000 Kelvin. Jo lavere Kelvin, jo varmere lys.
  •  Sparepæren gir 4-5 ganger så mye lys per tilført Watt og har 6-15 ganger så lang levetid som en glødepære.
  • Skal du erstatte en 60 Watts glødelampe, bør du benytte en 15 Watts sparepære. Vær oppmerksom på at ikke alle sparepærer kan dimmes og du kan ødelegge dimmeren med en sparepære som ikke er laget for det. Se derfor etter symbol på pakken som sier om sparepæren kan dimmes eller ei.
  • Fra 2013 vil det bare være lysrør, halogen-, LED- og sparepærer å finne i butikkene.
  • I sparepærer er det litt kvikksølv. Om pærene knuses, slipper kvikksølvet ut. Dette gir minimal helserisiko i følge Folkehelseinstituttet.

Kilde: Enova

Anbefalt av redaksjonen

Energislukere

I hotellets kjeller sliter jeg med min dårlige samvittighet og et apparat jeg aldri har sett før – og ikke en gang liker. Årsaken er at jeg har falt...

Slik sparer du strøm så det monner.

Det er mer aktuelt enn noen gang å vurdere tiltak for å redusere strømforbruket.

10 klimaråd for hjemmet

Mange ønsker å bidra i klimakampen, men det er ikke like enkelt å vite hva man kan gjøre eller hva som monner. Her er 10 klimaråd for hjemmet.

Spar strøm på hytta

Tenker du over at du bruker mye strøm på hytta? Hjemme er vi bevisste på hva vi bruker, men på hytta er det ikke alltid slik!

Komfort med gulvvarme

Med varme i gulvet kan du både spare strøm, bedre inneklimaet og øke komforten.

Hvordan varmer du opp huset?

Bli med i Vi i villa! Vi søker familier som vil fortelle hvordan de varmer opp boligen sin.

Smarte og nyttige ting til hus og hage

Redaksjonen har funnet smarte og nyttige ting til huset og hagen.

Slik gjør du hytta klimavennlig

Med enkle grep kan du spare både penger og klima.

Spar strøm så det monner

Skal du spare strøm så det monner, må du gjøre ting i riktig rekkefølge. Og du må investere. Start med de grunnleggende tiltakene, gjerne i forbindelse...

Fire enkle måter å spare strøm på

Med fire enkle måter kan du spare strøm og penger. Alt som behøves er et bevisst forhold til det elektroniske utstyret i hjemmet.

Slik reduserer du strømregningen

Her er noen enkle tiltak som kan gjøres for å redusere strømregningen.

Her er de største strømtyvene

En stor del av strømutgiftene pådrar du deg i søvne. Her er listen over de største strømtyvene.

Åtte overraskende energityver

Selv den mest energibevisste av oss kan sløse med strømmen uten å vite det. Her er åtte overraskende energityver.

Kutt strømregningen

Et godt isolert hus lønner seg både for deg som enkeltperson og for samfunnet. Du sparer penger på lavere strømregning, dessuten blir miljøet mindre...