Bilde: Getty Images

12 hete strømsparetips

Energisparing

Med «mytji lys og mytji varme» gjennom høsten, kan strømregningen bli høyere enn nødvendig. Her er noen enkle tips til hvordan du kan senke forbruket uten å bli kald på tærne.

1. Om du varmer opp huset med bare strøm, står dette for om lag halvparten av strømforbruket ditt. Hvis du senker innetemperaturen med én eller to grader, kan du spare opptil ti prosent på strømregningen. 

2. Luft kort og effektivt for å unngå å slippe for mye varme ut av huset. Ikke la vinduet på soverommet stå på gløtt dagen lang, ha det heller på vidt gap i noen minutter før du skal legge deg for å få frisk luft inn i rommet. 

3. Har du gamle, trekkfulle vinduer, lønner det seg å montere nye tettelister. Denne kostnaden sparer du inn i løpet av det første året. 

4. Velg A-merkede hvitevarer  når du skal kjøpe nytt kjøleskap, tørketrommel eller vaskemaskin. Skalaen går til A+++, som er det aller mest energieffektive. 

5. Omtrent tjue prosent av strømforbruket i en husholdning går til å varme opp vann. Installerer du sparedusj samt sparedyser på alle servanter, kan du tjene inn en del kroner på et år. Prøv også å dusje kortere. Det går an å for eksempel skru av vannet mens du såper deg inn! 

6. Om du bytter til sparepærer, eller enda bedre: LED-pærer, kan du spare inn en god bit på strømregningen gjennom året. De varer også lenger enn de gammeldagse pærene, slik at du slipper bryet med å skifte dem i tide og utide. 

Les også:

10 tips som sparer energi og penger

ENØK-ekspert hjelper deg med energisparing denne høsten.

7. Ikke sett i gang vaskemaskin og oppvaskmaskin med mindre de er fulle. Du bør også sørge for at fryseren er full, siden den da bruker mindre strøm. 

8. Visste du at ladere forbruker strøm selv når de ikke er koblet til telefoner og annet utstyr? Trekk laderen helt ut av kontakten når den ikke er i bruk. Sørg også for å skru av laptop og tv i stedet for å la alt elektrisk utstyr stå i hvilemodus kontinuerlig. 

9. Etterisolering er viktig om du bor i et gammelt hus. Hus bygd på 50-tallet har som regel liten eller ingen isolasjon, mens hus som er oppført på 60-, 70- og 80-tallet ofte har mindre isolasjon enn det som er kravet i moderne hus. 

10. Vurder en annen oppvarmingsmåte enn strøm. Varmepumpe, pelletskamin og vedfyring er alle gode metoder for å få ned strømforbruket i huset. 

11. Isoler varmtvannsrørene i kjelleren med neopren. Dette gjør varmetapet mindre. Om du skal bytte ut varmtvannstanken din, bør du velge en som er godt isolert. 

12. Tekniske løsninger som senker temperaturen i huset om natten, sparer deg for mye strømforbruk mens du sover godt og varmt under dundyna di. 

Les også:

Derfor bør du gjøre om boligen til et smarthjem

Et smarthjem gjør hverdagen langt enklere. Men passer du ikke på, kan hjemmet ditt bli et enkelt bytte for de moderne tyvene.

Kilder: Enova.no, smartepenger.no, stromvalget.no.

10. september 2015
Mer om Energisparing

10 tips som sparer energi og penger

Energisparing ENØK-ekspert hjelper deg med energisparing denne høsten.

Her er potteskjuleren som lader mobilen din

Energisparing Det blir stadig mer fokus på grønn energi. Her er årets smarteste oppfinnelse: Bioo, en solcelledrevet potteskjuler som lader telefonen din.

5 ting du bør vite om solenergi

Energisparing Hva er vel mer naturlig enn å la sola varme opp huset ditt? Her er det du bør vite om den miljøvennlige måten å kutte ned på strømregningen.

12 enkle tips for å få det varmere innendørs

Energisparing Med to energirådgivere i ryggen, gir vi deg de beste tipsene til hvordan du får et varmere hus på 1-2-3.

Du kan spare tusenvis av kroner ved å gjøre enkle tiltak

Energisparing Med enkle tiltak kan du spare flere tusen i året på ditt energiforbruk.

20 måter å spare energi – uten å ofre noe

Energisparing Uttrykket ”mange bekker små” er for lengst utslitt, men når det gjelder å spare energi i hjemmet har det aldri vært sannere. Vi gir deg 20 enkle tips!

Energimerking av bolig

Energisparing Alle hus som skal selges eller leies ut må nå ha vedlagt energiattest. Energiattesten skal være en del av markedsføringen ved salg og utleie av bolig.

Takker nei til tilskudd

Energisparing Rundt halvparten av alle som får tilsagn om støtte til innkjøp av f.eks. pelletskamin eller varmestyringssenter, takker nei til tilskuddet.

Lite kunnskap om energimerking

Energisparing Det er snart et år siden at energimerking av boliger ble innført, men halvparten av oss har lite peiling på hva ordningen innebærer.

Blant de beste på energikrav

Energisparing Norske energikrav til bygg er blant de strengeste i Europa.

Slik energimerker du boligen din

Energisparing Fra 1. juli må boligen din ha en energiattest hvis du skal selge eller leie ut. Lurer du på hvordan du skal gå fram, er det hjelp å få.

Hva forteller energiattesten?

Energisparing Fra og med i år innføres energimerking av alle boliger som skal selges, bygges eller leies ut. Men hva får du egentlig vite fra en energiattest?

Spar penger med solfangere

Energisparing De fleste har hørt om solceller, men få kjenner til solfangere. Mange nordmenn kan spare mye penger ved å varme opp huset eller vannet med solfangere.

Enøk-konsulentens beste energisparetips

Energisparing Det er både god samfunnsøkonomi og gunstig for privatøkonomien å redusere energiutgiftene i huset.

Aktuelle enøk-tiltak

Energisparing Minst halvparten av boligens energibehov går til oppvarming. Her finner du tips og råd til gode enøk-tiltak!