Bilde: Getty Images

12 hete strømsparetips

Energisparing

Med «mytji lys og mytji varme» gjennom høsten, kan strømregningen bli høyere enn nødvendig. Her er noen enkle tips til hvordan du kan senke forbruket uten å bli kald på tærne.

1. Om du varmer opp huset med bare strøm, står dette for om lag halvparten av strømforbruket ditt. Hvis du senker innetemperaturen med én eller to grader, kan du spare opptil ti prosent på strømregningen. 

2. Luft kort og effektivt for å unngå å slippe for mye varme ut av huset. Ikke la vinduet på soverommet stå på gløtt dagen lang, ha det heller på vidt gap i noen minutter før du skal legge deg for å få frisk luft inn i rommet. 

3. Har du gamle, trekkfulle vinduer, lønner det seg å montere nye tettelister. Denne kostnaden sparer du inn i løpet av det første året. 

4. Velg A-merkede hvitevarer  når du skal kjøpe nytt kjøleskap, tørketrommel eller vaskemaskin. Skalaen går til A+++, som er det aller mest energieffektive. 

5. Omtrent tjue prosent av strømforbruket i en husholdning går til å varme opp vann. Installerer du sparedusj samt sparedyser på alle servanter, kan du tjene inn en del kroner på et år. Prøv også å dusje kortere. Det går an å for eksempel skru av vannet mens du såper deg inn! 

6. Om du bytter til sparepærer, eller enda bedre: LED-pærer, kan du spare inn en god bit på strømregningen gjennom året. De varer også lenger enn de gammeldagse pærene, slik at du slipper bryet med å skifte dem i tide og utide. 

7. Ikke sett i gang vaskemaskin og oppvaskmaskin med mindre de er fulle. Du bør også sørge for at fryseren er full, siden den da bruker mindre strøm. 

8. Visste du at ladere forbruker strøm selv når de ikke er koblet til telefoner og annet utstyr? Trekk laderen helt ut av kontakten når den ikke er i bruk. Sørg også for å skru av laptop og tv i stedet for å la alt elektrisk utstyr stå i hvilemodus kontinuerlig. 

9. Etterisolering er viktig om du bor i et gammelt hus. Hus bygd på 50-tallet har som regel liten eller ingen isolasjon, mens hus som er oppført på 60-, 70- og 80-tallet ofte har mindre isolasjon enn det som er kravet i moderne hus. 

10. Vurder en annen oppvarmingsmåte enn strøm. Varmepumpe, pelletskamin og vedfyring er alle gode metoder for å få ned strømforbruket i huset. 

11. Isoler varmtvannsrørene i kjelleren med neopren. Dette gjør varmetapet mindre. Om du skal bytte ut varmtvannstanken din, bør du velge en som er godt isolert. 

12. Tekniske løsninger som senker temperaturen i huset om natten, sparer deg for mye strømforbruk mens du sover godt og varmt under dundyna di. 

Kilder: Enova.no, smartepenger.no, stromvalget.no.

10 september 2015

Her er potteskjuleren som lader mobilen din

Det blir stadig mer fokus på grønn energi. Her er årets smarteste oppfinnelse: Bioo, en solcelledrevet potteskjuler som lader telefonen din.

5 ting du bør vite om solenergi

Hva er vel mer naturlig enn å la sola varme opp huset ditt? Her er det du bør vite om den miljøvennlige måten å kutte ned på strømregningen.

Slik rykker du en klasse opp på energiskalaen

Se 6 eksempler på hva du kan gjøre for å forbedre energimerket på huset ditt.

Du kan spare tusenvis av kroner ved å gjøre enkle tiltak

Med enkle tiltak kan du spare flere tusen i året på ditt energiforbruk.

20 måter å spare energi – uten å ofre noe

Uttrykket ”mange bekker små” er for lengst utslitt, men når det gjelder å spare energi i hjemmet har det aldri vært sannere. Vi gir deg 20 enkle tips!

Energimerking av bolig

Alle hus som skal selges eller leies ut må nå ha vedlagt energiattest. Energiattesten skal være en del av markedsføringen ved salg og utleie av bolig.

Takker nei til tilskudd

Rundt halvparten av alle som får tilsagn om støtte til innkjøp av f.eks. pelletskamin eller varmestyringssenter, takker nei til tilskuddet.

Lite kunnskap om energimerking

Det er snart et år siden at energimerking av boliger ble innført, men halvparten av oss har lite peiling på hva ordningen innebærer.

Blant de beste på energikrav

Norske energikrav til bygg er blant de strengeste i Europa.

Slik energimerker du boligen din

Fra 1. juli må boligen din ha en energiattest hvis du skal selge eller leie ut. Lurer du på hvordan du skal gå fram, er det hjelp å få.

Hva forteller energiattesten?

Fra og med i år innføres energimerking av alle boliger som skal selges, bygges eller leies ut. Men hva får du egentlig vite fra en energiattest?

Lavere strømforbruk og økt komfort med varmestyring

Nå er det slutt med å gå rundt i hele boligen og justere varmen for å redusere strømforbruket. Med det nye trådløse styringssystemet Devilink™ kan...

Skjerpede energikrav til nye boliger

– Bolig- og byggsektoren står for hele 40 prosent av energibruken i samfunnet. Å redusere energiforbruket er derfor et viktig miljø- og klimapolitisk...

Ti lønnsomme enøktiltak

Her kommer 10 lønsomme enøktiltak.

Frykter strømrasjonering

Oslo (NW): Hver tredje nordmann mener det er sannsynlig at det blir strømrasjonering i løpet av de neste ti årene. Et stort flertall er for investering...