20 måter å spare energi – uten å ofre noe

Energisparing

Uttrykket ”mange bekker små” er for lengst utslitt, men når det gjelder å spare energi i hjemmet har det aldri vært sannere. Vi gir deg 20 enkle tips!

1. Trekk opp persiennene. La solen stråle inn og varme opp rommene på dagtid, året rundt.

2. La klærne henge til tørk utendørs. Det tar litt lenger tid enn i tørketromleren, men det sliter ikke like mye på klærne og det påvirker ikke miljøet. Og så lukter det godt!

3. Bruk vannkoker. En vannkoker bruker kun en tredjedel av energien sammenlignet med en komfyr, og hvis du skal koke for eksempel pasta er det både raskere og lurere å la vanne koke opp i vannkokeren istedenfor på komfyren.

4. Fyll opp fryseren. En halvtom fryser bruker mer strøm enn en full fryser siden matvarene kjøler ned hverandre, og i mangel på mat går det faktisk fint an å fylle opp fryseren med bøker.

5. Velg fryseboks. En fryseboks tar selvfølgelig opp mer gulvplass enn et fryseskap, men helt nye frysebokser er bedre ut ifra et miljøperspektiv da de holder på det meste av kulden ved åpning.

6. Tin opp maten i kjøleskap. Mat som blir tint opp i kjøleskap gir ”gratis” kjøling til kjøleskapet, samtidig som varmen opprettholdes i rommet utenfor. Dessuten er det bedre for maten å bli tint opp langsomt.

7. Støvsug kjøleskapet. Trekk frem kjøle- og/eller fryseskapet en gang iblant, og forsikre deg om at baksiden er helt fri for støv. Da blir det lettere for luften å sirkulere, noe som sparer deg for energi.

8. Nye servantbatterier. Hvis du skifter ut tre av husholdningens gamle servant- og dusjbatterier til nye, kan du minske energibruken som går med til varmtvann med opptil 40 %.

9. Luft effektivt. Luft med gjennomtrekk i 5–10 minutter slik at all luft blir byttet ut, men uten at møblene rekker å bli nedkjølte.

10. Lavenergilyspærer. Ja, det begynner å bli masete, men fakta er at lavenergilyspærer er fem ganger så effektive og holder ti ganger lenger enn en vanlig lyspære.

11. Supertips: Etterisolér huset. Det er heldigvis en stund til vinteren kommer, men det kan være lurt å etterisolere rundt vinduer og på loftet allerede nå for å holde energiutgiftene nede. Man pleier å si at man har tjent inn hva det koster å etter-isolere i løpet av 3–5 vintersesonger, i form av lavere energiutgifter.

Det viktigste er å holde tett rundt vinduene, det er ofte der den største energilekkasjen er i et hus. Det mest effektive er å bruke dyttestrimmel, som er strimler av glassfiber, eller fugeskum. Merk at fugeskum ekspanderer under herding og krever stor overvåkenhet ved bruk.

Eldre hus som ble bygget før man begynte å bruke glassull i større utstrekning, har ofte hulrom litt her og der – og særlig på loftet. Den mest effektive måten å etterisolere er å fylle hulrommene med granulert glassull, som blir blåst inn med spesielle maskiner. Grunnen til at man vil fylle ut alle eventuelle hulrom er at det forhindrer konveksjon.

12. Trekk for gardinene. Hvis du trekker for gardinene nattetid, særlig om vinteren, sparer du energi siden varmetapet blir mindre.

13. Utnytt varmen. Hvis du vasker opp for hånd kan du med fordel la vannet bli i oppvaskkummen til det har blitt kaldt, og hvis du har brukt steikeovnen og er ferdig kan du la luken være åpen til varmen er utjevnet. Begge delene varmer opp rommet ”gratis” – under forutsetning at du ikke har små barn som kan komme i veien.

14. La sentrifugen gjøre jobben. Hvis du stiller inn sentrifugen på vaskemaskinen slik at den går flere runder, trenger du ikke å tørke klærne like lenge etterpå. En liter vann som forsvinner i sentrifugen istedenfor i tørketrommelen sparer deg ei krone – og det kan bli en liten formue for en barnefamilie, i løpet av et år.

15. Passelig stor kjele. Hvis kokeplaten er 1 centimeter større i diameter enn kjelen, øker energiforbruket med 20 %.

16. Lokket på. Hvis du lar lokket ligge på kjelen bruker du 1/3 mindre energi.

17. Feilfri kjele. Minste lille ujevnhet i bunnen av en kjele øker energiforbruket markant.

18. La varmeovnen stå fritt. Det kan være fristende å sette møbler foran varmeovnen, men husk på at det vil blokkere varmespredningen i rommet.

19. Trekk ut alle ladere og slå av ordentlig. Passiv strømbruk og apparater som står i standby står for oppimot 20 % av en husholdnings samlede strømforbruk. Grenuttak gjør det enklere å slå av flere apparater samtidig.

20. Kaldere klesvask. Klær som ikke kjempeskitne blir like rene selv om du senker vasketemperaturen med 10 grader, i forhold til hva som er anbefalt.

17 september 2013

Her er potteskjuleren som lader mobilen din

Det blir stadig mer fokus på grønn energi. Her er årets smarteste oppfinnelse: Bioo, en solcelledrevet potteskjuler som lader telefonen din.

5 ting du bør vite om solenergi

Hva er vel mer naturlig enn å la sola varme opp huset ditt? Her er det du bør vite om den miljøvennlige måten å kutte ned på strømregningen.

Slik rykker du en klasse opp på energiskalaen

Se 6 eksempler på hva du kan gjøre for å forbedre energimerket på huset ditt.

12 hete strømsparetips

Med «mytji lys og mytji varme» gjennom høsten, kan strømregningen bli høyere enn nødvendig. Her er noen enkle tips til hvordan du kan senke forbruket...

Du kan spare tusenvis av kroner ved å gjøre enkle tiltak

Med enkle tiltak kan du spare flere tusen i året på ditt energiforbruk.

Energimerking av bolig

Alle hus som skal selges eller leies ut må nå ha vedlagt energiattest. Energiattesten skal være en del av markedsføringen ved salg og utleie av bolig.

Takker nei til tilskudd

Rundt halvparten av alle som får tilsagn om støtte til innkjøp av f.eks. pelletskamin eller varmestyringssenter, takker nei til tilskuddet.

Lite kunnskap om energimerking

Det er snart et år siden at energimerking av boliger ble innført, men halvparten av oss har lite peiling på hva ordningen innebærer.

Blant de beste på energikrav

Norske energikrav til bygg er blant de strengeste i Europa.

Slik energimerker du boligen din

Fra 1. juli må boligen din ha en energiattest hvis du skal selge eller leie ut. Lurer du på hvordan du skal gå fram, er det hjelp å få.

Hva forteller energiattesten?

Fra og med i år innføres energimerking av alle boliger som skal selges, bygges eller leies ut. Men hva får du egentlig vite fra en energiattest?

Lavere strømforbruk og økt komfort med varmestyring

Nå er det slutt med å gå rundt i hele boligen og justere varmen for å redusere strømforbruket. Med det nye trådløse styringssystemet Devilink™ kan...

Skjerpede energikrav til nye boliger

– Bolig- og byggsektoren står for hele 40 prosent av energibruken i samfunnet. Å redusere energiforbruket er derfor et viktig miljø- og klimapolitisk...

Ti lønnsomme enøktiltak

Her kommer 10 lønsomme enøktiltak.

Frykter strømrasjonering

Oslo (NW): Hver tredje nordmann mener det er sannsynlig at det blir strømrasjonering i løpet av de neste ti årene. Et stort flertall er for investering...