Bilde: Newswire

Spar penger med solfangere

Energisparing

De fleste har hørt om solceller, men få kjenner til solfangere. Mange nordmenn kan spare mye penger ved å varme opp huset eller vannet med solfangere.

Det er mer enn nok sol i Norge til å benytte solfangere som energikilde i vanlige bolighus. I følge Torkel Åsen i Norsk Solfangerproduksjon kan halvparten av det årlige energibehovet til oppvarming av hus og tappevann hentes ved hjelp av solfangere.

Solfangere er den mest klimavennlige energikilden vi har - i tillegg er den gratis. I naboland som Sverige og Danmark, og videre nedover Europa har er solfangere mer utbredt.

Enova gir støtte til huseiere som vil installere solfangere.

Ikke solcellepaneler
Solfangere må ikke forveksles med solcellepaneler. En solfanger er et glasspanel som monteres på taket heller på husveggen. Solfangeren er fyllt av vann som varmes opp av sola og som ledes til en lagringstank. Solfangeren
omgjør solenergi til nyttbar varme. Det finnes i hovedsak to typer: Plane solfangere og vakuumrør. Begge solfangere samler opp vann som kan brukes til oppvarming av tappevann eller boligvarme.

Solfangere er mest effektive i sommerhalvåret, men er ikke avhengig av sol fra skyfri himmel for å gi effekt.

– Selv på overskyete dager er det nok lys til at solfangeren kan produsere varme. Det er mindre å hente i de mørkeste vintermånedene. Men når sola kommer tilbake for alvor i februar, kan huseiere med solfangere på taket redusere fyringsutgiftene merkbart, sier Torkel Åsen i Norsk Solfangerproduksjon til Newswire.

Plassering
En solfanger er mest effektiv dersom den hele tiden er rettet mot sola. Det er viktig for energiutbyttet at den ikke står i skyggen og er montert i en gunstig vinkel i forhold til gjennomsnittlig solinnstråling.

Et anlegg for varmtvannsproduksjon bør ha solfangere på sydvendt tak med en hellingsvinkel på minst 30 grader. Et kombinert anlegg med stor solfangerflate bør ha en hellingsvinkel på 45 grader eller mer.

Hvor mye den enkelte kan spare er avhengig av bosted og størrelse på solfangerne.

– Selve solenergien er gratis. Det som koster er utstyret for å samle den inn og for å gjøre den tilgjengelig som varme eller tappevann. Et solfangeranlegg er gjerne nedbetalt i løpet av 5-10 år, deretter er energien nesten gratis, sier Åsen.

I følge Enova koster et komplett solfangeranlegg for tappe vann fra 30 000 kroner, avhengig av dimensjonering, utforming og drift av anlegget. For et kombinasjonsanlegg (solfanger/varmepumpe) vil prisen kunne variere mye. Et slikt anlegg vil koste fra 100 000 kr og oppover.

Verdt å vite om solfangere:

* Solfangere kan brukes i kombinasjon med andre varmekilder som en biokjele eller varmepumpe for å få varmt vann på en miljøvennlig måte.

* For tappevannsoppvarming vil ofte et solfangerareal på 5-8 m2 være tilstrekkelig. En varmtvannsbereder på 300 liter vil være passe stor for energilagring.

* En bolig på 200 m2 kan kreve et solfangerareal på 25 m2 for et anlegg som skal gi tappevann og varme til romoppvarming.

* Et solfangeranlegg kan kreve at du skifter ut varmtvannsberederen.

Kilde: Enova.

På Enovas nettsider finner du en egen kjøpsveileder for solfangere.

21 september 2009

Her er potteskjuleren som lader mobilen din

Det blir stadig mer fokus på grønn energi. Her er årets smarteste oppfinnelse: Bioo, en solcelledrevet potteskjuler som lader telefonen din.

5 ting du bør vite om solenergi

Hva er vel mer naturlig enn å la sola varme opp huset ditt? Her er det du bør vite om den miljøvennlige måten å kutte ned på strømregningen.

Slik rykker du en klasse opp på energiskalaen

Se 6 eksempler på hva du kan gjøre for å forbedre energimerket på huset ditt.

12 hete strømsparetips

Med «mytji lys og mytji varme» gjennom høsten, kan strømregningen bli høyere enn nødvendig. Her er noen enkle tips til hvordan du kan senke forbruket...

Du kan spare tusenvis av kroner ved å gjøre enkle tiltak

Med enkle tiltak kan du spare flere tusen i året på ditt energiforbruk.

20 måter å spare energi – uten å ofre noe

Uttrykket ”mange bekker små” er for lengst utslitt, men når det gjelder å spare energi i hjemmet har det aldri vært sannere. Vi gir deg 20 enkle tips!

Energimerking av bolig

Alle hus som skal selges eller leies ut må nå ha vedlagt energiattest. Energiattesten skal være en del av markedsføringen ved salg og utleie av bolig.

Takker nei til tilskudd

Rundt halvparten av alle som får tilsagn om støtte til innkjøp av f.eks. pelletskamin eller varmestyringssenter, takker nei til tilskuddet.

Lite kunnskap om energimerking

Det er snart et år siden at energimerking av boliger ble innført, men halvparten av oss har lite peiling på hva ordningen innebærer.

Blant de beste på energikrav

Norske energikrav til bygg er blant de strengeste i Europa.

Slik energimerker du boligen din

Fra 1. juli må boligen din ha en energiattest hvis du skal selge eller leie ut. Lurer du på hvordan du skal gå fram, er det hjelp å få.

Hva forteller energiattesten?

Fra og med i år innføres energimerking av alle boliger som skal selges, bygges eller leies ut. Men hva får du egentlig vite fra en energiattest?

Lavere strømforbruk og økt komfort med varmestyring

Nå er det slutt med å gå rundt i hele boligen og justere varmen for å redusere strømforbruket. Med det nye trådløse styringssystemet Devilink™ kan...

Skjerpede energikrav til nye boliger

– Bolig- og byggsektoren står for hele 40 prosent av energibruken i samfunnet. Å redusere energiforbruket er derfor et viktig miljø- og klimapolitisk...

Ti lønnsomme enøktiltak

Her kommer 10 lønsomme enøktiltak.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no