Bilde: Daniel Skomsvold

Enkelt med blåseisolering

Isolasjon

Blåseisolering er en isoleringsteknikk som mange fortsatt ikke har blitt oppmerksomme på. Den er et interessant alternativ for dem som gruer seg til den ofte så utfordrende og tidkrevende etterisoleringen av egen privatbolig. 

Byggmester Torben Bergum hos Isomax Energi avd. Nord-Trøndelag er en av byggmestrene som jobber med blåseisolering, ett hurtig voksende alternativ til tradisjonell isolering med plater og ruller.

Han forteller om en jobb han gjorde der man skulle rehabilitere en gammel bolig.

Takflaten var på 47 m2, inklusive skrå himling. Rett himling utgjorde ca. 20 m2 og skrå himling 27 m2. Den skrå himlingen ble isolert med 150 mm, og den rette himlingen med ca. 400 mm.

Taket utvendig var belagt med diffusjons åpen papp, og dampsperre på innsiden.  

Loftsluken kunne skapt problemer. Foto: Daniel Skomsvold

– Ved isolering med plate/rull i dette prosjektet ville man ha brukt minst to timer for å få fraktet isolasjonen opp på loftet. Fire timer ville ha gått med til å dytte isolasjon ned i mellom åsene i den skrå himlingen, og det ville gått ytterligere to timer for å legge isolasjon på den flate himlingen, forteller Bergum.

Enkelt med blåseisolering

Et problem i dette prosjektet var også at loftsluken var så liten at det hadde blitt problemer med å få opp isolasjonen før jobben kunne begynne.

– Men slike problemer hadde vi ikke da vi brukte blåseisolering. Det tok 1,5 time fra vi kom til vi dro igjen med blåsebilen. Nå er det et helt isolasjonsdekke på loftet – uten skjøter.Alle «krinkler og kroker» er fylt med isolasjon, fortsetter Bergum og understreker at det var rent og pent også da de dro.

Her er det trangt å jobbe for byggmester Torben Bergum, men med blåseull fra Knauf er det bare å dra slangen opp gjennom luken – og sette i gang. Foto: Daniel Skomsvold

Det blir ingen stor ryddejobb i etterkant når du bruker blåseisolering.

Bergum setter avslutningsvis opp et lite regnestykke for å vise hvorfor også han har valgt å gå fullt over til bruk av blåseisolering.

Han sammenligner tid og kostnad på jobben, gjort enten med plateisolering eller blåseisolering.

Han baserer sitt regnestykke på det allerede nevnte huset: 

24 september 2012

Mye å spare på etterisolering

Det kan være mye å spare på å etterisolere boligen. Får du penger igjen på skatten i år, vil etterisolering være en investering du tjener på med sikt.

Tette hus gir økonomi- og miljøgevinst

Nye krav til isolering betyr at det årlige energibehovet i nybygg reduseres med over 400 millioner kilowatttimer (kWh). Det tilsvarer det årlige energif...

Fasadeløft med isoleringstiltak

Når et trehus har vært utsatt for råte, fuktskader eller annen belastning over tid, kan det vært aktuelt å skifte hele eller deler av kledningen. Jobben...

Isolere - og spar energi

Energisparing kan du oppnå med å isolere bedre. Et godt isolert hus krever mindre oppvarming. Ved å isolere huset mer effektivt tar du også vare på...

Tenk isolering og ventilasjon!

Energisparing er mer aktuelt enn noen gang. De fleste ønsker å gjøre tiltak som reduserer energibehovet i huset. Men hvor skal man egentlig begynne?

Slik kan du spare energi

Myndighetene har iverksatt en offensiv for å få oss til å etterisolere boligene våre. Dette vil blant annet få stor betydning for energibruken.

Lydisolasjon av yttervegger

Økt støy i lokalmiljøet kan skape et behov for å forbedre lydisolasjonen av yttervegger. Det er flere måter å gjøre det på.

Så enkelt etterisolerer du dører og vinduer selv

Trekk fra vinduer og dører, er ubehagelig og gir redusert komfort. Men du kan etterisolere dører og vinduer selv, mener ekspert.

Riktig etterisolering av kjelleren

Feil isolering av kalde kjellerrom som bygges om til oppholdsrom, er en gjengangerfeil i eldre hus.

Etterisolering av murhus

Er det mulig å etterisolere murhus? Ja, hevder Sintef Byggforsk, men advarer at det ikke er helt uten problemer.

Tips om lydisolering i boligen

Filttøfler, litt takt og hørselsvern kan du komme langt med når det gjelder lyddemping, men det fins bedre måter å komme støyen til livs på. Her gir vi...

Unngå bråk fra naboer med lydisolering i tak, gulv og vegger

Sats på solid lydisolering og slipp støyete bråk fra naboer. Her får du tipsene om hvordan du bygger lydtette tak, gulv og vegger.

Etterioslering av taket

Her får du på effektivt vis vite hvordan du på en trygg måte gir skråtretaket og loftsbjelkelaget av tre best mulig etterisolering.

Bør du etterisolere?

Bør du etterisolere boligen? Bedre bokomfort og lavere strømregninger er noen av fordelene.

Spar penger ved å etterisolere loftet

Å etterisolere loftet kan spare inn mange tusenlapper i oppvarmings-kostnader. Men å endre på husets forutsetninger medfører også store risker.