Bilde: Colourbox

Etterisolering mot kjellerrom

Isolasjon

Hvis du plages med gulvkaldt hus, kan det være at du bør vurdere å etterisolere etasjeskillere mot kjellerrommene.

En uoppvarmet kjeller eller et kryprom under gulvet kan gjøre boligen gulvkald og føre til unødvendig høye strømregninger. Ved å etterisolere etasjeskillere over kalde kjellerrom kan du redusere dette problemet.

Det finnes flere metoder og materialer å velge mellom når man skal etterisolere. Det første mange tenker på er nok mineralull, og dette kan gjerne brukes for å etterisolere etasjeskillere. Mineralull kan legges som isolasjon i form av plater eller blåses inn i lukkede hulrom i form av granulert mineralull.


Isolasjonsmateriale: Foto: Colourbox

Brennbar isolasjon må beskyttes
Brennbar isolasjon, som plast- cellulose- eller tekstilfiber, kan også benyttes i bygninger med en eller to etasjer. Forutsetningen er at slik isolasjon kun benyttes når den er beskyttet mot antennelse i minst 10 minutter ved standard brannpåkjenning. Et alternativ er å mure inn den brennbare isolasjonen.

– Brennbar isolasjon kan generelt benyttes dersom den er fullstendig innmurt eller innstøpt slik at isolasjonen ikke vil bli involvert i brannen i løpet av den forutsatte branntiden, skriver Sintef Byggforsk i anvisningen Etterisolering av etasjeskillere over kjeller og kryperom.

Isolasjonen kan plasseres over, under eller i etasjeskilleren. Hva som er gunstigst vil kunne variere fra bolig til bolig. For eksempel kan det vise seg å være utelukket å isolere over etasjeskilleren fordi det vil medføre  at takhøyden blir for lav eller at dører og lignende må heves.

Kan gi råteskader
Etterisolering mot kryprom og uoppvarmede kjellerrom kommer dog ikke uten utfordringer. Du skal være klar over at etterisolering av etasjeskillere vil føre til at temperaturen i kjelleren eller kryperommet blir lavere enn før i store deler av året. Det gir igjen høyere relativ luftfuktighet, noe som kan øke faren for vekst av muggsopp og annen overflatesopp. Dette er særlig kritisk for trevirke nær ytterveggene.

– Lavere temperatur medfører dessuten at kjelleren eller kryperommet blir mer utsatt for frost, noe som er kritisk for eventuelle vannrør. Kryperom har som oftest lavere temperatur og derfor høyere relativ luftfuktighet enn uoppvarmede kjellerrom, og er derfor mest utsatt for fukt- og frostskader, skriver Sintef Byggforsk.

Du bør derfor vurdere om det er nødvendig å sette i gang tiltak for å senke luftfuktigheten i kjelleren eller kryperommet.

Kilde: Sintef Byggforsks anvisning Etterisolering av etasjeskillere over kjeller og kryperom


3 august 2010

Denne typen isolasjon kan være en brannbombe

Brannvesenet advarer nå mot å bruke visse typer isolasjonsplater av plast. Om de først tar fyr, kan det være en brannbombe og få fatale konsekvenser.

Snø og is på taket avslører dårlig isolasjon

Om sommeren virker alt i sin skjønneste orden, men når vinteren kommer avsløres mangelfull isolering. Dette er tegnene du bør se etter.

Spar penger og miljøet – når du etterisolerer taket

Mange legger ny taktekking uten å etterisolere samtidig. Da kan både lommeboka og miljøet bli tapere.

Isolere - og spar energi

Energisparing kan du oppnå med å isolere bedre. Et godt isolert hus krever mindre oppvarming. Ved å isolere huset mer effektivt tar du også vare på...

Lydisolasjon av yttervegger

Økt støy i lokalmiljøet kan skape et behov for å forbedre lydisolasjonen av yttervegger. Det er flere måter å gjøre det på.

Etterisolering av murhus

Er det mulig å etterisolere murhus? Ja, hevder Sintef Byggforsk, men advarer at det ikke er helt uten problemer.

Kaldt hus

Hvordan kan du unngå kuldesjokk? Her er grep du kan gjøre nå, midt på vinteren.

Gjør boligen klar til vinteren

Gjør boligen klar til vinteren før frosten setter inn.

Lekker boligen din varme?

Har du merket trekk fra vinduer eller dører i hjemmet ditt kan det hende boligen din lekker varme.

Bør du etterisolere?

Bør du etterisolere boligen? Bedre bokomfort og lavere strømregninger er noen av fordelene.

Spar penger med tettere hus

Nye krav til isolering har gitt husprodusentene nok å gjøre de siste to årene. 1. januar 2009 skal alt være på plass.

Isoler toppetasjen

Er du først i gang med å reparere tak og legge nytt tekke, er kanskje tiden inne til å gjøre noe med isolasjonen på loftet. Det kan bety tusenvis av...

Slik lydisolerer du veggen

Et rom må lydisoleres på alle flater. Vi viser deg hvordan du lydisolerer veggen. Du kan til og med kombinere lydisoleringen med varme- og brannisolerin...

Fasadeløft med isoleringstiltak

Når et trehus har vært utsatt for råte, fuktskader eller annen belastning over tid, kan det vært aktuelt å skifte hele eller deler av kledningen. Jobben...

Tenk isolering og ventilasjon!

Energisparing er mer aktuelt enn noen gang. De fleste ønsker å gjøre tiltak som reduserer energibehovet i huset. Men hvor skal man egentlig begynne?

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no