Isoler toppetasjen

Isolasjon

Er du først i gang med å reparere tak og legge nytt tekke, er kanskje tiden inne til å gjøre noe med isolasjonen på loftet. Det kan bety tusenvis av kroner i besparelse.

 

Du kan spare penger på å etterisolere huset ditt.
Du kan spare penger på å etterisolere huset ditt.

– Den enkleste, billigste og mest effektive måten å senke fyringsutgiftene på, er å isolere loftet. Taket er husets største ubrutte flate, og den varme luften presses oppover. Er loftet isolert på en tilfredsstillende måte, beholdes den varme luften i boligen. Skal det iverksettes isolering, setter jeg loft som nummer en og vegg som nummer to, sier Per Stræde i Glava AS.

Sparebøsse
Etterisolering av loftet er en effektiv måte å spare penger på, og investeringen sparer du raskt inn via lavere strømregninger. Tar vi utgangspunkt i en gjennomsnittlig norsk enebolig, ligger kostnaden for en tilleggsisolering av loftet på rundt 6000–7000 kroner.

Dette vil gi en årlig reduksjon av strømforbruket på i underkant av 3000 kilowattimer. Med en strømpris på 60 øre per kilowattime betyr det en årlig besparelse på 1800 kroner. Dermed er isoleringen nedbetalt i løpet av tre til fire år. Etter det er det ren nettobesparelse. Har du i tillegg et hus som er uisolert, vil besparelsene bli enda større.

Gjør det selv
I dag sette myndighetene krav til 300 millimeter isolasjon i tak. Det betyr at selv hus som ble bygd så sent som på 80-tallet, har behov for 15 centimeter ekstra isolasjon på toppen for å fylle kravene.

Jobben kan du gjøre selv. Det tar bare noen få timer. Isolasjonen legges gjerne i to lag, hvor det første laget fyller opp selve bjelkelaget og neste lag legges på tvers av bjelkene.

Ofte er bjelkeavstanden større eller mindre enn vanlig isolasjonsbredde. Da må isolasjonen skjæres til. Beregn 10–20 mm overmål. Skal du ha gulv helt eller delvis eller en gangbro bort til pipen, fores opp til en høyde som tilsvarer isolasjonstykkelse.

Har du et hus med w-takstoler, er det god plass til tilleggsisolering. Men de mange skråstavene i denne konstruksjonen gjør at det er enklest å rulle ut isolasjonen i takstolenes lengderetning. Dersom det ikke lar seg gjøre å komme til med isolasjon på rull eller i plater, kan isolasjonen blåses inn. Det finnes en rekke firmaer rundt om i landet som har spesialisert seg på dette.

 

Verdt å vite:
  • Unngå å tråkke i isolasjonen. Legg ut gangbord mens du arbeider.
  • Sørg for at det borblir god lufting ute ved raftet.
  • Det bør legges en vindavdekking i en meters bredde ute ved raftet ettersom lufthastigheten på det kalde loftet her er størst.
  • Fra vindsperre og opp til undertaket må det ævre minst 50 mm avstand.
  • Til å skjære isolasjonen, benytt en storbladet kniv. Egne isolasjonkniver kjøpes i byggevareforetninger.


23 oktober 2008

Denne typen isolasjon kan være en brannbombe

Brannvesenet advarer nå mot å bruke visse typer isolasjonsplater av plast. Om de først tar fyr, kan det være en brannbombe og få fatale konsekvenser.

Snø og is på taket avslører dårlig isolasjon

Om sommeren virker alt i sin skjønneste orden, men når vinteren kommer avsløres mangelfull isolering. Dette er tegnene du bør se etter.

Spar penger og miljøet – når du etterisolerer taket

Mange legger ny taktekking uten å etterisolere samtidig. Da kan både lommeboka og miljøet bli tapere.

Isolere - og spar energi

Energisparing kan du oppnå med å isolere bedre. Et godt isolert hus krever mindre oppvarming. Ved å isolere huset mer effektivt tar du også vare på...

Lydisolasjon av yttervegger

Økt støy i lokalmiljøet kan skape et behov for å forbedre lydisolasjonen av yttervegger. Det er flere måter å gjøre det på.

Etterisolering av murhus

Er det mulig å etterisolere murhus? Ja, hevder Sintef Byggforsk, men advarer at det ikke er helt uten problemer.

Kaldt hus

Hvordan kan du unngå kuldesjokk? Her er grep du kan gjøre nå, midt på vinteren.

Etterisolering mot kjellerrom

Hvis du plages med gulvkaldt hus, kan det være at du bør vurdere å etterisolere etasjeskillere mot kjellerrommene.

Gjør boligen klar til vinteren

Gjør boligen klar til vinteren før frosten setter inn.

Lekker boligen din varme?

Har du merket trekk fra vinduer eller dører i hjemmet ditt kan det hende boligen din lekker varme.

Bør du etterisolere?

Bør du etterisolere boligen? Bedre bokomfort og lavere strømregninger er noen av fordelene.

Spar penger med tettere hus

Nye krav til isolering har gitt husprodusentene nok å gjøre de siste to årene. 1. januar 2009 skal alt være på plass.

Slik lydisolerer du veggen

Et rom må lydisoleres på alle flater. Vi viser deg hvordan du lydisolerer veggen. Du kan til og med kombinere lydisoleringen med varme- og brannisolerin...

Fasadeløft med isoleringstiltak

Når et trehus har vært utsatt for råte, fuktskader eller annen belastning over tid, kan det vært aktuelt å skifte hele eller deler av kledningen. Jobben...

Tenk isolering og ventilasjon!

Energisparing er mer aktuelt enn noen gang. De fleste ønsker å gjøre tiltak som reduserer energibehovet i huset. Men hvor skal man egentlig begynne?

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no