Isoler toppetasjen

Isolasjon

Er du først i gang med å reparere tak og legge nytt tekke, er kanskje tiden inne til å gjøre noe med isolasjonen på loftet. Det kan bety tusenvis av kroner i besparelse.

 

Du kan spare penger på å etterisolere huset ditt.
Du kan spare penger på å etterisolere huset ditt.

– Den enkleste, billigste og mest effektive måten å senke fyringsutgiftene på, er å isolere loftet. Taket er husets største ubrutte flate, og den varme luften presses oppover. Er loftet isolert på en tilfredsstillende måte, beholdes den varme luften i boligen. Skal det iverksettes isolering, setter jeg loft som nummer en og vegg som nummer to, sier Per Stræde i Glava AS.

Sparebøsse
Etterisolering av loftet er en effektiv måte å spare penger på, og investeringen sparer du raskt inn via lavere strømregninger. Tar vi utgangspunkt i en gjennomsnittlig norsk enebolig, ligger kostnaden for en tilleggsisolering av loftet på rundt 6000–7000 kroner.

Dette vil gi en årlig reduksjon av strømforbruket på i underkant av 3000 kilowattimer. Med en strømpris på 60 øre per kilowattime betyr det en årlig besparelse på 1800 kroner. Dermed er isoleringen nedbetalt i løpet av tre til fire år. Etter det er det ren nettobesparelse. Har du i tillegg et hus som er uisolert, vil besparelsene bli enda større.

Gjør det selv
I dag sette myndighetene krav til 300 millimeter isolasjon i tak. Det betyr at selv hus som ble bygd så sent som på 80-tallet, har behov for 15 centimeter ekstra isolasjon på toppen for å fylle kravene.

Jobben kan du gjøre selv. Det tar bare noen få timer. Isolasjonen legges gjerne i to lag, hvor det første laget fyller opp selve bjelkelaget og neste lag legges på tvers av bjelkene.

Ofte er bjelkeavstanden større eller mindre enn vanlig isolasjonsbredde. Da må isolasjonen skjæres til. Beregn 10–20 mm overmål. Skal du ha gulv helt eller delvis eller en gangbro bort til pipen, fores opp til en høyde som tilsvarer isolasjonstykkelse.

Har du et hus med w-takstoler, er det god plass til tilleggsisolering. Men de mange skråstavene i denne konstruksjonen gjør at det er enklest å rulle ut isolasjonen i takstolenes lengderetning. Dersom det ikke lar seg gjøre å komme til med isolasjon på rull eller i plater, kan isolasjonen blåses inn. Det finnes en rekke firmaer rundt om i landet som har spesialisert seg på dette.

 

Verdt å vite:
  • Unngå å tråkke i isolasjonen. Legg ut gangbord mens du arbeider.
  • Sørg for at det borblir god lufting ute ved raftet.
  • Det bør legges en vindavdekking i en meters bredde ute ved raftet ettersom lufthastigheten på det kalde loftet her er størst.
  • Fra vindsperre og opp til undertaket må det ævre minst 50 mm avstand.
  • Til å skjære isolasjonen, benytt en storbladet kniv. Egne isolasjonkniver kjøpes i byggevareforetninger.


23 oktober 2008

Mye å spare på etterisolering

Det kan være mye å spare på å etterisolere boligen. Får du penger igjen på skatten i år, vil etterisolering være en investering du tjener på med sikt.

Tette hus gir økonomi- og miljøgevinst

Nye krav til isolering betyr at det årlige energibehovet i nybygg reduseres med over 400 millioner kilowatttimer (kWh). Det tilsvarer det årlige energif...

Fasadeløft med isoleringstiltak

Når et trehus har vært utsatt for råte, fuktskader eller annen belastning over tid, kan det vært aktuelt å skifte hele eller deler av kledningen. Jobben...

Isolere - og spar energi

Energisparing kan du oppnå med å isolere bedre. Et godt isolert hus krever mindre oppvarming. Ved å isolere huset mer effektivt tar du også vare på...

Tenk isolering og ventilasjon!

Energisparing er mer aktuelt enn noen gang. De fleste ønsker å gjøre tiltak som reduserer energibehovet i huset. Men hvor skal man egentlig begynne?

Slik kan du spare energi

Myndighetene har iverksatt en offensiv for å få oss til å etterisolere boligene våre. Dette vil blant annet få stor betydning for energibruken.

Lydisolasjon av yttervegger

Økt støy i lokalmiljøet kan skape et behov for å forbedre lydisolasjonen av yttervegger. Det er flere måter å gjøre det på.

Så enkelt etterisolerer du dører og vinduer selv

Trekk fra vinduer og dører, er ubehagelig og gir redusert komfort. Men du kan etterisolere dører og vinduer selv, mener ekspert.

Riktig etterisolering av kjelleren

Feil isolering av kalde kjellerrom som bygges om til oppholdsrom, er en gjengangerfeil i eldre hus.

Etterisolering av murhus

Er det mulig å etterisolere murhus? Ja, hevder Sintef Byggforsk, men advarer at det ikke er helt uten problemer.

Tips om lydisolering i boligen

Filttøfler, litt takt og hørselsvern kan du komme langt med når det gjelder lyddemping, men det fins bedre måter å komme støyen til livs på. Her gir vi...

Unngå bråk fra naboer med lydisolering i tak, gulv og vegger

Sats på solid lydisolering og slipp støyete bråk fra naboer. Her får du tipsene om hvordan du bygger lydtette tak, gulv og vegger.

Enkelt med blåseisolering

Blåseisolering er en isoleringsteknikk som mange fortsatt ikke har blitt oppmerksomme på. Den er et interessant alternativ for dem som gruer seg til...

Etterioslering av taket

Her får du på effektivt vis vite hvordan du på en trygg måte gir skråtretaket og loftsbjelkelaget av tre best mulig etterisolering.

Bør du etterisolere?

Bør du etterisolere boligen? Bedre bokomfort og lavere strømregninger er noen av fordelene.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no