Å etterisolere rundt dører og vinduer, er noe du kan gjøre selv.
Å etterisolere rundt dører og vinduer, er noe du kan gjøre selv. Bilde: Glava (illustrasjoner) og Getty Images

Så enkelt etterisolerer du dører og vinduer selv

Isolasjon

Trekk fra vinduer og dører, er ubehagelig og gir redusert komfort. Men du kan etterisolere dører og vinduer selv, mener ekspert. 

Bor du i en bolig hvor du vet det trekker langs dører og vinduer, kan det lønne seg å ta tak i problemet før kulda setter inn.

Luftlekkasjer kan i noen tilfeller forårsake kondens med påfølgende skader. Dessuten har du vel ikke lyst til å fyre for kråka?

Slik etterisolerer du vinduer og dører

Produktsjef for byggavdelingen i Glava, Henrik Norland, sier du enkelt kan ta jobben med etterisolering av vinduer og dører selv, så lenge du er nøyaktig. 

– Det er ikke dyrt eller vanskelig, alt du trenger kan fås hos en byggevareforhandler, sier han og anbefaler å bruke dyttestrimmel av glassull rundt dører og vinduer. 

– En dyttestrimmel er tynn og fleksibel, den følger byggets bevegelser uten at det blir utettheter, og den bevarer sin gode isolasjonsevne i hele byggets levetid. 

Det første du må gjøre er imidlertid å fjerne listene rundt dører og vinduer, og deretter eventuell gammel isolering. 

Les også:

Lydisolering - enkelt og effektivt

Er du plaget med sjenerende støy fra naboen eller ønsker deg et hjemmekinoanlegg? Da kan lydisolering være løsningen.

Det er viktig å dytte strimlene godt inn i alle hulrom, også mellom karmen og foringen. 

Ulike metoder for å isolere rundt vindu og dører

– Før i tiden ble det brukt ymse til å isolere og tette med, ofte impregnert sekkestrie. Når dette er fjernet, får du god oversikt over hulrommet, og isoleringen kan begynne. Vær nøye og sørg for at dyttestrimmelen tetter godt mot justeringskiler, klosser eller lignende.

– Bruk en dyttespak eller trekile til å dytte med. Det er viktig å dytte i flere runder rundt døra eller vinduet, helt til karmens dybde er fylt. Husk også å dytte rundt foringen hvis det er slike. Foringen monteres på karmen for å fylle ut avstanden fra karmen til veggens innside. Denne må også sees på som en del av veggen og skal derfor isoleres, forklarer Norland. 

Er dør og vinduer isolert godt, kan du spare mye strøm.

Les også:

Slik blir badet HELT rent til jul

Vi viser deg hvordan du får et skinnende rent bad til jul.

Vindtetting 

I tillegg er det ifølge Norland viktig med vindtetting, da det er stillestående luft som isolerer. Trekker det tvers gjennom isolasjonen er den lite verdt. 

– Vindtetting kan gjøres på flere måter, avhengig av om dette gjøres fra utsiden eller innsiden, eller begge deler. Fra utsiden kan det benyttes remser av vindsperreduk, egnet tape eller elastisk fugemasse i kombinasjon med bunnfyllingslist. Fra innsiden benyttes egnet tape, eller elastisk fugemasse i kombinasjon med en bunnfyllingslist. 

Finn syndebukken 

Mange boliger har gamle vinduer og dører, men de trenger ikke nødvendigvis å byttes ut selv om det trekker. 

– Gamle koblede vinduer er bedre enn mange tror. Det er derfor viktig å skille mellom om trekken oppstår i selve døra eller vinduet, eller om det trekker grunnet mangelfull isolasjon og vintetting mellom karm og vegg. Trekker det mellom karm og vegg, så må man etterisolere og vindtette. Hvis trekken oppstår mellom ramme og karm, så fungerer tetningslister godt, tipser Norland. 

Er imidlertid vinduene satt inn feil, eller deler av treverket har vridd seg slik at tetningslister gir liten effekt, bør du vurdere utskifting eller reparasjon. 

Les også:

Denne typen isolasjon kan være en brannbombe

Brannvesenet advarer nå mot å bruke visse typer isolasjonsplater av plast. Om de først tar fyr, kan det være en brannbombe og få fatale konsekvenser.

Ta trekktesten 

Er du usikker på hvor trekken oppstår, kan du foreta din egen lille test.

Tenn et lys eller en lighter og hold flammen opp ved siden av døra eller vinduet. Der lyset blafrer, er det utett.

Dette må imidlertid gjøres på en dag det blåser ute. Du kan også bruke hånden for å kjenne etter.

Vær oppmerksom på at kaldras fra vinduer kan oppleves som trekk, uten at det er det.

21. november 2016
Mer om Isolasjon

Snø og is på taket avslører dårlig isolasjon

Isolasjon Om sommeren virker alt i sin skjønneste orden, men når vinteren kommer avsløres mangelfull isolering. Dette er tegnene du bør se etter.

Denne typen isolasjon kan være en brannbombe

Isolasjon Brannvesenet advarer nå mot å bruke visse typer isolasjonsplater av plast. Om de først tar fyr, kan det være en brannbombe og få fatale konsekvenser.

Lydisolering - enkelt og effektivt

Isolasjon Er du plaget med sjenerende støy fra naboen eller ønsker deg et hjemmekinoanlegg? Da kan lydisolering være løsningen.

Etterioslering av taket

Isolasjon Her får du på effektivt vis vite hvordan du på en trygg måte gir skråtretaket og loftsbjelkelaget av tre best mulig etterisolering.

Tre former for etterisolering

Isolasjon Etterisolering senker fyringsutgiftene og øker bokomforten.

Kaldt hus

Isolasjon Hvordan kan du unngå kuldesjokk? Her er grep du kan gjøre nå, midt på vinteren.

Etterisolering mot kjellerrom

Isolasjon Hvis du plages med gulvkaldt hus, kan det være at du bør vurdere å etterisolere etasjeskillere mot kjellerrommene.

Gjør boligen klar til vinteren

Isolasjon Gjør boligen klar til vinteren før frosten setter inn.

Lekker boligen din varme?

Isolasjon Har du merket trekk fra vinduer eller dører i hjemmet ditt kan det hende boligen din lekker varme.

Bør du etterisolere?

Isolasjon Bør du etterisolere boligen? Bedre bokomfort og lavere strømregninger er noen av fordelene.

Slik kan du spare energi

Isolasjon Myndighetene har iverksatt en offensiv for å få oss til å etterisolere boligene våre. Dette vil blant annet få stor betydning for energibruken.

Mye å spare på etterisolering

Isolasjon Det kan være mye å spare på å etterisolere boligen. Får du penger igjen på skatten i år, vil etterisolering være en investering du tjener på med sikt.

Tette hus gir økonomi- og miljøgevinst

Isolasjon Nye krav til isolering betyr at det årlige energibehovet i nybygg reduseres med over 400 millioner kilowatttimer (kWh). Det tilsvarer det årlige energiforbruket for omkring 20 000 boliger.

Spar penger med tettere hus

Isolasjon Nye krav til isolering har gitt husprodusentene nok å gjøre de siste to årene. 1. januar 2009 skal alt være på plass.

Isoler toppetasjen

Isolasjon Er du først i gang med å reparere tak og legge nytt tekke, er kanskje tiden inne til å gjøre noe med isolasjonen på loftet. Det kan bety tusenvis av...