Å etterisolere rundt dører og vinduer, er noe du kan gjøre selv.
Å etterisolere rundt dører og vinduer, er noe du kan gjøre selv. Bilde: Glava (illustrasjoner) og Getty Images

Så enkelt etterisolerer du dører og vinduer selv

Isolasjon

Trekk fra vinduer og dører, er ubehagelig og gir redusert komfort. Men du kan etterisolere dører og vinduer selv, mener ekspert. 

Bor du i en bolig hvor du vet det trekker langs dører og vinduer, kan det lønne seg å ta tak i problemet før kulda setter inn.

Luftlekkasjer kan i noen tilfeller forårsake kondens med påfølgende skader. Dessuten har du vel ikke lyst til å fyre for kråka?

Slik etterisolerer du vinduer og dører

Produktsjef for byggavdelingen i Glava, Henrik Norland, sier du enkelt kan ta jobben med etterisolering av vinduer og dører selv, så lenge du er nøyaktig. 

– Det er ikke dyrt eller vanskelig, alt du trenger kan fås hos en byggevareforhandler, sier han og anbefaler å bruke dyttestrimmel av glassull rundt dører og vinduer. 

– En dyttestrimmel er tynn og fleksibel, den følger byggets bevegelser uten at det blir utettheter, og den bevarer sin gode isolasjonsevne i hele byggets levetid. 

Det første du må gjøre er imidlertid å fjerne listene rundt dører og vinduer, og deretter eventuell gammel isolering. 

Det er viktig å dytte strimlene godt inn i alle hulrom, også mellom karmen og foringen. 

Ulike metoder for å isolere rundt vindu og dører

– Før i tiden ble det brukt ymse til å isolere og tette med, ofte impregnert sekkestrie. Når dette er fjernet, får du god oversikt over hulrommet, og isoleringen kan begynne. Vær nøye og sørg for at dyttestrimmelen tetter godt mot justeringskiler, klosser eller lignende.

– Bruk en dyttespak eller trekile til å dytte med. Det er viktig å dytte i flere runder rundt døra eller vinduet, helt til karmens dybde er fylt. Husk også å dytte rundt foringen hvis det er slike. Foringen monteres på karmen for å fylle ut avstanden fra karmen til veggens innside. Denne må også sees på som en del av veggen og skal derfor isoleres, forklarer Norland. 

Er dør og vinduer isolert godt, kan du spare mye strøm.

Vindtetting 

I tillegg er det ifølge Norland viktig med vindtetting, da det er stillestående luft som isolerer. Trekker det tvers gjennom isolasjonen er den lite verdt. 

– Vindtetting kan gjøres på flere måter, avhengig av om dette gjøres fra utsiden eller innsiden, eller begge deler. Fra utsiden kan det benyttes remser av vindsperreduk, egnet tape eller elastisk fugemasse i kombinasjon med bunnfyllingslist. Fra innsiden benyttes egnet tape, eller elastisk fugemasse i kombinasjon med en bunnfyllingslist. 

Finn syndebukken 

Mange boliger har gamle vinduer og dører, men de trenger ikke nødvendigvis å byttes ut selv om det trekker. 

– Gamle koblede vinduer er bedre enn mange tror. Det er derfor viktig å skille mellom om trekken oppstår i selve døra eller vinduet, eller om det trekker grunnet mangelfull isolasjon og vintetting mellom karm og vegg. Trekker det mellom karm og vegg, så må man etterisolere og vindtette. Hvis trekken oppstår mellom ramme og karm, så fungerer tetningslister godt, tipser Norland. 

Er imidlertid vinduene satt inn feil, eller deler av treverket har vridd seg slik at tetningslister gir liten effekt, bør du vurdere utskifting eller reparasjon. 

Ta trekktesten 

Er du usikker på hvor trekken oppstår, kan du foreta din egen lille test.

Tenn et lys eller en lighter og hold flammen opp ved siden av døra eller vinduet. Der lyset blafrer, er det utett.

Dette må imidlertid gjøres på en dag det blåser ute. Du kan også bruke hånden for å kjenne etter.

Vær oppmerksom på at kaldras fra vinduer kan oppleves som trekk, uten at det er det.

21 november 2016

Mye å spare på etterisolering

Det kan være mye å spare på å etterisolere boligen. Får du penger igjen på skatten i år, vil etterisolering være en investering du tjener på med sikt.

Tette hus gir økonomi- og miljøgevinst

Nye krav til isolering betyr at det årlige energibehovet i nybygg reduseres med over 400 millioner kilowatttimer (kWh). Det tilsvarer det årlige energif...

Fasadeløft med isoleringstiltak

Når et trehus har vært utsatt for råte, fuktskader eller annen belastning over tid, kan det vært aktuelt å skifte hele eller deler av kledningen. Jobben...

Isolere - og spar energi

Energisparing kan du oppnå med å isolere bedre. Et godt isolert hus krever mindre oppvarming. Ved å isolere huset mer effektivt tar du også vare på...

Slik kan du spare energi

Myndighetene har iverksatt en offensiv for å få oss til å etterisolere boligene våre. Dette vil blant annet få stor betydning for energibruken.

Tips om lydisolering i boligen

Filttøfler, litt takt og hørselsvern kan du komme langt med når det gjelder lyddemping, men det fins bedre måter å komme støyen til livs på. Her gir vi...

Bør du etterisolere?

Bør du etterisolere boligen? Bedre bokomfort og lavere strømregninger er noen av fordelene.

Hvordan velge miljøvennlig isolasjon

SINTEF Byggforsk har sammenliknet åtte isolasjonsmaterialer med hensyn til energibruk, klimagassutslipp og innhold av helse- og miljøfarlige stoffer....

Spar penger med tettere hus

Nye krav til isolering har gitt husprodusentene nok å gjøre de siste to årene. 1. januar 2009 skal alt være på plass.

Etterisolering et godt alternativ

Mange norske bolighus er altfor dårlig isolert i forhold til dagens byggestandard. Hus som er bygget før 1950 ble ikke isolert ved bygging. Til og med...

Slik lydisolerer du veggen

Et rom må lydisoleres på alle flater. Vi viser deg hvordan du lydisolerer veggen. Du kan til og med kombinere lydisoleringen med varme- og brannisolerin...

Lekker boligen din varme?

Har du merket trekk fra vinduer eller dører i hjemmet ditt kan det hende boligen din lekker varme.

Snø og is på taket avslører dårlig isolasjon

Om sommeren virker alt i sin skjønneste orden, men når vinteren kommer avsløres mangelfull isolering. Dette er tegnene du bør se etter.

Spar penger og miljøet – når du etterisolerer taket

Mange legger ny taktekking uten å etterisolere samtidig. Da kan både lommeboka og miljøet bli tapere.

Denne typen isolasjon kan være en brannbombe

Brannvesenet advarer nå mot å bruke visse typer isolasjonsplater av plast. Om de først tar fyr, kan det være en brannbombe og få fatale konsekvenser.