Å etterisolere rundt dører og vinduer, er noe du kan gjøre selv.
Å etterisolere rundt dører og vinduer, er noe du kan gjøre selv. Bilde: Glava (illustrasjoner) og Getty Images

Så enkelt etterisolerer du dører og vinduer selv

Isolasjon

Trekk fra vinduer og dører, er ubehagelig og gir redusert komfort. Men du kan etterisolere dører og vinduer selv, mener ekspert. 

Bor du i en bolig hvor du vet det trekker langs dører og vinduer, kan det lønne seg å ta tak i problemet før kulda setter inn.

Luftlekkasjer kan i noen tilfeller forårsake kondens med påfølgende skader. Dessuten har du vel ikke lyst til å fyre for kråka?

Slik etterisolerer du vinduer og dører

Produktsjef for byggavdelingen i Glava, Henrik Norland, sier du enkelt kan ta jobben med etterisolering av vinduer og dører selv, så lenge du er nøyaktig. 

– Det er ikke dyrt eller vanskelig, alt du trenger kan fås hos en byggevareforhandler, sier han og anbefaler å bruke dyttestrimmel av glassull rundt dører og vinduer. 

– En dyttestrimmel er tynn og fleksibel, den følger byggets bevegelser uten at det blir utettheter, og den bevarer sin gode isolasjonsevne i hele byggets levetid. 

Det første du må gjøre er imidlertid å fjerne listene rundt dører og vinduer, og deretter eventuell gammel isolering. 

Det er viktig å dytte strimlene godt inn i alle hulrom, også mellom karmen og foringen. 

Ulike metoder for å isolere rundt vindu og dører

– Før i tiden ble det brukt ymse til å isolere og tette med, ofte impregnert sekkestrie. Når dette er fjernet, får du god oversikt over hulrommet, og isoleringen kan begynne. Vær nøye og sørg for at dyttestrimmelen tetter godt mot justeringskiler, klosser eller lignende.

– Bruk en dyttespak eller trekile til å dytte med. Det er viktig å dytte i flere runder rundt døra eller vinduet, helt til karmens dybde er fylt. Husk også å dytte rundt foringen hvis det er slike. Foringen monteres på karmen for å fylle ut avstanden fra karmen til veggens innside. Denne må også sees på som en del av veggen og skal derfor isoleres, forklarer Norland. 

Er dør og vinduer isolert godt, kan du spare mye strøm.

Vindtetting 

I tillegg er det ifølge Norland viktig med vindtetting, da det er stillestående luft som isolerer. Trekker det tvers gjennom isolasjonen er den lite verdt. 

– Vindtetting kan gjøres på flere måter, avhengig av om dette gjøres fra utsiden eller innsiden, eller begge deler. Fra utsiden kan det benyttes remser av vindsperreduk, egnet tape eller elastisk fugemasse i kombinasjon med bunnfyllingslist. Fra innsiden benyttes egnet tape, eller elastisk fugemasse i kombinasjon med en bunnfyllingslist. 

Finn syndebukken 

Mange boliger har gamle vinduer og dører, men de trenger ikke nødvendigvis å byttes ut selv om det trekker. 

– Gamle koblede vinduer er bedre enn mange tror. Det er derfor viktig å skille mellom om trekken oppstår i selve døra eller vinduet, eller om det trekker grunnet mangelfull isolasjon og vintetting mellom karm og vegg. Trekker det mellom karm og vegg, så må man etterisolere og vindtette. Hvis trekken oppstår mellom ramme og karm, så fungerer tetningslister godt, tipser Norland. 

Er imidlertid vinduene satt inn feil, eller deler av treverket har vridd seg slik at tetningslister gir liten effekt, bør du vurdere utskifting eller reparasjon. 

Ta trekktesten 

Er du usikker på hvor trekken oppstår, kan du foreta din egen lille test.

Tenn et lys eller en lighter og hold flammen opp ved siden av døra eller vinduet. Der lyset blafrer, er det utett.

Dette må imidlertid gjøres på en dag det blåser ute. Du kan også bruke hånden for å kjenne etter.

Vær oppmerksom på at kaldras fra vinduer kan oppleves som trekk, uten at det er det.

21 november 2016

Mye å spare på etterisolering

Det kan være mye å spare på å etterisolere boligen. Får du penger igjen på skatten i år, vil etterisolering være en investering du tjener på med sikt.

Tette hus gir økonomi- og miljøgevinst

Nye krav til isolering betyr at det årlige energibehovet i nybygg reduseres med over 400 millioner kilowatttimer (kWh). Det tilsvarer det årlige energif...

Fasadeløft med isoleringstiltak

Når et trehus har vært utsatt for råte, fuktskader eller annen belastning over tid, kan det vært aktuelt å skifte hele eller deler av kledningen. Jobben...

Isolere - og spar energi

Energisparing kan du oppnå med å isolere bedre. Et godt isolert hus krever mindre oppvarming. Ved å isolere huset mer effektivt tar du også vare på...

Tenk isolering og ventilasjon!

Energisparing er mer aktuelt enn noen gang. De fleste ønsker å gjøre tiltak som reduserer energibehovet i huset. Men hvor skal man egentlig begynne?

Slik kan du spare energi

Myndighetene har iverksatt en offensiv for å få oss til å etterisolere boligene våre. Dette vil blant annet få stor betydning for energibruken.

Lydisolasjon av yttervegger

Økt støy i lokalmiljøet kan skape et behov for å forbedre lydisolasjonen av yttervegger. Det er flere måter å gjøre det på.

Riktig etterisolering av kjelleren

Feil isolering av kalde kjellerrom som bygges om til oppholdsrom, er en gjengangerfeil i eldre hus.

Etterisolering av murhus

Er det mulig å etterisolere murhus? Ja, hevder Sintef Byggforsk, men advarer at det ikke er helt uten problemer.

Tips om lydisolering i boligen

Filttøfler, litt takt og hørselsvern kan du komme langt med når det gjelder lyddemping, men det fins bedre måter å komme støyen til livs på. Her gir vi...

Unngå bråk fra naboer med lydisolering i tak, gulv og vegger

Sats på solid lydisolering og slipp støyete bråk fra naboer. Her får du tipsene om hvordan du bygger lydtette tak, gulv og vegger.

Enkelt med blåseisolering

Blåseisolering er en isoleringsteknikk som mange fortsatt ikke har blitt oppmerksomme på. Den er et interessant alternativ for dem som gruer seg til...

Etterioslering av taket

Her får du på effektivt vis vite hvordan du på en trygg måte gir skråtretaket og loftsbjelkelaget av tre best mulig etterisolering.

Bør du etterisolere?

Bør du etterisolere boligen? Bedre bokomfort og lavere strømregninger er noen av fordelene.

Spar penger ved å etterisolere loftet

Å etterisolere loftet kan spare inn mange tusenlapper i oppvarmings-kostnader. Men å endre på husets forutsetninger medfører også store risker.