Kaldt hus

Hvordan kan du unngå kuldesjokk? Her er grep du kan gjøre nå, midt på vinteren.


Sprengkulda har ført til rekordbrukbruk av strøm – men du behøver ikke ha alle ovnene på full fres for å være komfortabel hjemme. Det er små grep du kan gjøre for å holde varmen.

Fyring
Fyr med stearinlys. De avgir mye varme (og endel sot…).
Dersom du har vedovn er fyring med ved både effektivt, miljøvennlig og relativt billig. Et par kubber øker temperaturen fort.

Lukk dørene
Hold dørene inne i huset lukket, slik at varmen holder seg i rommene du faktisk oppholder deg i. La barna få utfolde seg i lek i stua, og behold sovetemperaturen på soverommet deres.

Gardiner
Du kan oppleve trekk på to måter: ved kaldras og luftlekkasjer. Kaldras oppstår når luft blir nedkjølt av en kald flate, for eksempel et dårlig isolert vindu. Den nedkjølte luften synker eller ”raser” nedover, blir presset utover gulvet av sin egen tyngde og gjør det gulvkaldt. Kaldras kan motvirkes noe av varmekilder plassert i underkant av vinduene.
For deg som vil legge planer for sommeren: 3-lags lavenergivinduer reduserer problemet med kaldras betydelig.

På kveldstid kan du stoppe noe av kulderaset fra vinduene ved å trekke gardinene ned. Prøv med isolasjonsteip også. Det er forøvrig ingenting i veien for at du har tunge gardiner foran vinduene på dagtid også, men det kan bli litt depressivt.

Tetningslister
Luftlekkasjer er et sikkert tegn på at du bør gjøre noe. Da kommer uteluften direkte inn, og øker oppvarmingsbehovet mye. Du finner luftlekkasjer ved å føre et tent stearinlys langs vinduskarmen.
En lur metode er å føre stearinlys langs vinduene for å se hvor det trekker fra. Tetningslister er hurtigløsning nummer en for trekk. De gamle tetningslistene i vinduer og dører kan ha blitt harde, blitt malt over eller har begynt å løsne, dermed kan de nå ha liten eller begrenset effekt.

Tetningslister før får du kjøpt hos alle byggevareforhandlere, de er billige og enkle å montere der det trengs – nettopp i de områdene hvor stearinlyset blafret som verst.

Begynn å spare
Har du ikke tette vinduer? Begynn å spare nå, slik at du får ordnet det til neste vinter. Opptil 40 prosent av varmetapet gjennom ytterflatene i boligen skjer her.

Hurtigtiltak
Fryser du? Ta på mer klær. Det er ikke nødvendig å sprade rundt i t-skjorta. Ta på en ullgenser. Legg et teppe over beina når du sitter i sofaen. Bruk tøfler. Vær i aktivitet. Du blir kald av å sitte stille. Husarbeid, trening og lek med ungene får opp temperaturen i kroppen.

Gode luftevaner
Luft fornuftig. De fleste av oss lufter ved å åpne vinduer og dører. Gode luftevaner hvor du lufter kort og effektivt er derfor viktig. Mange betaler dyrt for varme de ikke trenger fordi boligen står tom store deler av dagen, og fordi det ikke er nødvendig med full oppvarming av rom man ikke benytter. Ikke fyr for kråka.

Vær litt handy
Et annet tips er å lage små slanger eller pølser som du syr selv og fyller med ris, erter eller annet materiale. Disse isolasjonsslangene kan du legge foran dørsprekker og andre steder hvor det trekker mye.

Isolér loftet
Et dårlig isolert kaldloft eller råloft er noe du bør fikse umiddelbart, siden varmen stiger oppover. Istapper er et tegn på at varmen slipper ut gjennom taket. Legg så mye isolasjon som mulig. Legg ny isolasjon oppå gammel tørr, på tvers av den gamle.

Bestill termofotografering
Termofotografering er et moderne virkemiddel for å finne ut om huset ditt lekker varme. Det gir en varmeanalyse av huset ditt. Med et spesialkamera måles temperaturen på overflater på huset for å finne varmelekkasjer. Det koster fra 5000 kroner og oppover.

Vurdér etterisolering
I hus bygget på 60- og 70-tallet ble det brukt halvparten så tykk isolasjon enn det i dag anbefales. Å etterisolere bør gjøres før man vurderer varmepumpe. Men for å gjøre dette må man ta av bordbekledningen utvendig. Etterisolering kan være aktuelt hvis du har høye fyringskostnader og det er gulvkaldt, dersom du har en følelse av trekk når det blåser, hvis vinduene og kalde flater har kondens, og det er mye snøsmelting på taket og istapper fra taket.

Start i rett rekkefølge
Ifølge Enova er det viktig å starte i riktig rekkefølge når du skal spare energi. Først bør du starte med å redusere boligens behov for oppvarming. Ved å isolere bedre og redusere varmetap fra dører og vinduer vil du kunne halvere energibehovet. Etterisolering gir både lavere energiutgifter og bedre komfort.

Enovas sider kan du sjekke hvilke tiltak du kan gjøre i boligen din, avhengig av hva slags bolig du har og hvor gammel den er.

Kilder: Enova.no, Viivilla.no, vg.no