Bilde: Ing.firma Jarle E.R Skadberg AS

Lekker boligen din varme?

Isolasjon

Har du merket trekk fra vinduer eller dører i hjemmet ditt kan det hende boligen din lekker varme.

Termografering og tetthetskontroll kan avdekke uønskede energitap og gi deg svar på hva som kan gjøres for å forbedre hjemmet ditt. Nå kan du få tilskudd på opptil 3000 kroner av Enova til termografering.

Ukontrollert varmetap betyr dårlig komfort og økte fyringskostnader på grunn av blant annet utetthet i vegger, vinduskarmer og tak. Mange er ikke klar over hvor stort varmetap boligen har og at det faktisk kan være enkelt å gjøre noe med det, bare man vet hvor man skal sette inn tiltakene.

– Jeg tror mange vil bli overrasket når de ser hvor mye varme boligen deres lekker og hvor lekkasjene er, forteller spesialrådgiver Sverre Heimdal i Enova.

Ved å gjennomføre en termografering vil du kunne avdekke hvor boligen din lekker varme. Selve undersøkelsen utføres ved hjelp av en vifte og et infrarødt kamera som avslører temperaturforskjellene i hjemmet ditt. På den måten får man identifisert hvor problemet ligger.Før man termograferer skaper man et undertrykk i boligen for å sjekke hvor tett boligen er. Denne testen forteller hvor mange ganger luften skiftes ut i boligen, gjennom sprekker og åpninger i vegger, gulv og tak, i løpet av en time. Samtidig bidrar undertrykket til at termograferingen kan avsløre lekkasjer. En trykktesting med termografering vil for en normal bolig koste mellom 7.000 og 10.000 kroner.

Isolert og tett
Mange tenker først og fremst på isolasjon som avgjørende for om boligen krever mye energi for å varmes opp, men like viktig er vind- og fuktsperren som gjør at boligen ikke lekker varme ukontrollert og skaper grunnlag for soppvekst. Den vanligste feilen man finner i typiske ”kalde bygg” er faktisk luftlekkasjer. Ofte har beboerne en opplevelse av at det er veldig kaldt på gulvet.

Tetthet har ofte sammenheng med håndverksmessig utførelse. Ofte finner man større varmetap i overgang mellom ny oppussing og gammel bygningskropp, i overgangen mellom vegg og himling og gjennom downlights. Tetthet balanserer hele tiden mot kvaliteten på ventilasjonssystemet. En moderne bolig skal ha forskriftsmessig tetthet og være riktig ventilert.

Nye boliger også utsatt
Selv helt nye boliger kan ha store varmelekkasjer.

– Krev at entreprenøren tar en trykktest og gjerne også termografering av boligen når den er ferdigbygget. Da vet du at arbeidet er utført etter forskriftene, anbefaler Heimdal, som selv aldri kunne tenkt seg å kjøpe ny bolig til 2 millioner eller mer uten å trykkteste før overtakelsen.

– De nye byggeforskriftene setter høyere krav til tetthet i boliger og vil nok gjøre termografering mer vanlig. Vi håper folk kan få øynene opp for hvordan en relativt liten investering kan gi trygghet for godt utført arbeid, lavere strømregning og økt bokomfort sier Heimdal.

Få støtte til termografering av Enova
I løpet av 2010 vil Enova gi tilskudd til et begrenset antall undersøkelser. Tilskuddet formidles ved at termograføren avkorter sin faktura med 3.000 kroner etter utført måleoppdrag, hvis du benytter et selskap Enova har avtale med.
Tilbudet gjelder bare innflyttede boliger. Bakgrunnen for tilskuddsordningen er at Enova ønsker å få kopi av målerapporter for et større antall undersøkelser for å kunne danne seg et bilde av hvor mye varme som lekker fra norske boliger og hvor lekkasjepunktene er. Målet er å få inn 400 rapporter.

Oversikt over hvilke selskaper som utfører termografering for Enova kan du finne på Enovas hjemmesider www.enova.no/hjemme.

22 januar 2010

Mye å spare på etterisolering

Det kan være mye å spare på å etterisolere boligen. Får du penger igjen på skatten i år, vil etterisolering være en investering du tjener på med sikt.

Tette hus gir økonomi- og miljøgevinst

Nye krav til isolering betyr at det årlige energibehovet i nybygg reduseres med over 400 millioner kilowatttimer (kWh). Det tilsvarer det årlige energif...

Fasadeløft med isoleringstiltak

Når et trehus har vært utsatt for råte, fuktskader eller annen belastning over tid, kan det vært aktuelt å skifte hele eller deler av kledningen. Jobben...

Isolere - og spar energi

Energisparing kan du oppnå med å isolere bedre. Et godt isolert hus krever mindre oppvarming. Ved å isolere huset mer effektivt tar du også vare på...

Tenk isolering og ventilasjon!

Energisparing er mer aktuelt enn noen gang. De fleste ønsker å gjøre tiltak som reduserer energibehovet i huset. Men hvor skal man egentlig begynne?

Slik kan du spare energi

Myndighetene har iverksatt en offensiv for å få oss til å etterisolere boligene våre. Dette vil blant annet få stor betydning for energibruken.

Lydisolasjon av yttervegger

Økt støy i lokalmiljøet kan skape et behov for å forbedre lydisolasjonen av yttervegger. Det er flere måter å gjøre det på.

Så enkelt etterisolerer du dører og vinduer selv

Trekk fra vinduer og dører, er ubehagelig og gir redusert komfort. Men du kan etterisolere dører og vinduer selv, mener ekspert.

Riktig etterisolering av kjelleren

Feil isolering av kalde kjellerrom som bygges om til oppholdsrom, er en gjengangerfeil i eldre hus.

Etterisolering av murhus

Er det mulig å etterisolere murhus? Ja, hevder Sintef Byggforsk, men advarer at det ikke er helt uten problemer.

Tips om lydisolering i boligen

Filttøfler, litt takt og hørselsvern kan du komme langt med når det gjelder lyddemping, men det fins bedre måter å komme støyen til livs på. Her gir vi...

Unngå bråk fra naboer med lydisolering i tak, gulv og vegger

Sats på solid lydisolering og slipp støyete bråk fra naboer. Her får du tipsene om hvordan du bygger lydtette tak, gulv og vegger.

Enkelt med blåseisolering

Blåseisolering er en isoleringsteknikk som mange fortsatt ikke har blitt oppmerksomme på. Den er et interessant alternativ for dem som gruer seg til...

Etterioslering av taket

Her får du på effektivt vis vite hvordan du på en trygg måte gir skråtretaket og loftsbjelkelaget av tre best mulig etterisolering.

Bør du etterisolere?

Bør du etterisolere boligen? Bedre bokomfort og lavere strømregninger er noen av fordelene.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no