Bilde: Ing.firma Jarle E.R Skadberg AS

Lekker boligen din varme?

Isolasjon

Har du merket trekk fra vinduer eller dører i hjemmet ditt kan det hende boligen din lekker varme.

Termografering og tetthetskontroll kan avdekke uønskede energitap og gi deg svar på hva som kan gjøres for å forbedre hjemmet ditt. Nå kan du få tilskudd på opptil 3000 kroner av Enova til termografering.

Ukontrollert varmetap betyr dårlig komfort og økte fyringskostnader på grunn av blant annet utetthet i vegger, vinduskarmer og tak. Mange er ikke klar over hvor stort varmetap boligen har og at det faktisk kan være enkelt å gjøre noe med det, bare man vet hvor man skal sette inn tiltakene.

– Jeg tror mange vil bli overrasket når de ser hvor mye varme boligen deres lekker og hvor lekkasjene er, forteller spesialrådgiver Sverre Heimdal i Enova.

Ved å gjennomføre en termografering vil du kunne avdekke hvor boligen din lekker varme. Selve undersøkelsen utføres ved hjelp av en vifte og et infrarødt kamera som avslører temperaturforskjellene i hjemmet ditt. På den måten får man identifisert hvor problemet ligger.Før man termograferer skaper man et undertrykk i boligen for å sjekke hvor tett boligen er. Denne testen forteller hvor mange ganger luften skiftes ut i boligen, gjennom sprekker og åpninger i vegger, gulv og tak, i løpet av en time. Samtidig bidrar undertrykket til at termograferingen kan avsløre lekkasjer. En trykktesting med termografering vil for en normal bolig koste mellom 7.000 og 10.000 kroner.

Isolert og tett
Mange tenker først og fremst på isolasjon som avgjørende for om boligen krever mye energi for å varmes opp, men like viktig er vind- og fuktsperren som gjør at boligen ikke lekker varme ukontrollert og skaper grunnlag for soppvekst. Den vanligste feilen man finner i typiske ”kalde bygg” er faktisk luftlekkasjer. Ofte har beboerne en opplevelse av at det er veldig kaldt på gulvet.

Tetthet har ofte sammenheng med håndverksmessig utførelse. Ofte finner man større varmetap i overgang mellom ny oppussing og gammel bygningskropp, i overgangen mellom vegg og himling og gjennom downlights. Tetthet balanserer hele tiden mot kvaliteten på ventilasjonssystemet. En moderne bolig skal ha forskriftsmessig tetthet og være riktig ventilert.

Nye boliger også utsatt
Selv helt nye boliger kan ha store varmelekkasjer.

– Krev at entreprenøren tar en trykktest og gjerne også termografering av boligen når den er ferdigbygget. Da vet du at arbeidet er utført etter forskriftene, anbefaler Heimdal, som selv aldri kunne tenkt seg å kjøpe ny bolig til 2 millioner eller mer uten å trykkteste før overtakelsen.

– De nye byggeforskriftene setter høyere krav til tetthet i boliger og vil nok gjøre termografering mer vanlig. Vi håper folk kan få øynene opp for hvordan en relativt liten investering kan gi trygghet for godt utført arbeid, lavere strømregning og økt bokomfort sier Heimdal.

Få støtte til termografering av Enova
I løpet av 2010 vil Enova gi tilskudd til et begrenset antall undersøkelser. Tilskuddet formidles ved at termograføren avkorter sin faktura med 3.000 kroner etter utført måleoppdrag, hvis du benytter et selskap Enova har avtale med.
Tilbudet gjelder bare innflyttede boliger. Bakgrunnen for tilskuddsordningen er at Enova ønsker å få kopi av målerapporter for et større antall undersøkelser for å kunne danne seg et bilde av hvor mye varme som lekker fra norske boliger og hvor lekkasjepunktene er. Målet er å få inn 400 rapporter.

Oversikt over hvilke selskaper som utfører termografering for Enova kan du finne på Enovas hjemmesider www.enova.no/hjemme.

Les også:

Unngå helseskader med etterisolering

Visste du at fukt kan gi deg allergi og luftveisinfeksjoner? Færre enn én av ti husstander har likevel reparert påviste skader på grunnmur og kjeller,...

22 januar 2010
Mer om Isolasjon

Mye å spare på etterisolering

Isolasjon Det kan være mye å spare på å etterisolere boligen. Får du penger igjen på skatten i år, vil etterisolering være en investering du tjener på med sikt.

Tette hus gir økonomi- og miljøgevinst

Isolasjon Nye krav til isolering betyr at det årlige energibehovet i nybygg reduseres med over 400 millioner kilowatttimer (kWh). Det tilsvarer det årlige energif...

Fasadeløft med isoleringstiltak

Isolasjon Når et trehus har vært utsatt for råte, fuktskader eller annen belastning over tid, kan det vært aktuelt å skifte hele eller deler av kledningen. Jobben...

Isolere - og spar energi

Isolasjon Energisparing kan du oppnå med å isolere bedre. Et godt isolert hus krever mindre oppvarming. Ved å isolere huset mer effektivt tar du også vare på miljøet.

Slik kan du spare energi

Isolasjon Myndighetene har iverksatt en offensiv for å få oss til å etterisolere boligene våre. Dette vil blant annet få stor betydning for energibruken.

Tips om lydisolering i boligen

Isolasjon Filttøfler, litt takt og hørselsvern kan du komme langt med når det gjelder lyddemping, men det fins bedre måter å komme støyen til livs på. Her gir vi...

Bør du etterisolere?

Isolasjon Bør du etterisolere boligen? Bedre bokomfort og lavere strømregninger er noen av fordelene.

Hvordan velge miljøvennlig isolasjon

Isolasjon SINTEF Byggforsk har sammenliknet åtte isolasjonsmaterialer med hensyn til energibruk, klimagassutslipp og innhold av helse- og miljøfarlige stoffer....

Spar penger med tettere hus

Isolasjon Nye krav til isolering har gitt husprodusentene nok å gjøre de siste to årene. 1. januar 2009 skal alt være på plass.

Etterisolering et godt alternativ

Isolasjon Mange norske bolighus er altfor dårlig isolert i forhold til dagens byggestandard. Hus som er bygget før 1950 ble ikke isolert ved bygging. Til og med ganske nye hus har helt minimal isolasjon som gjør huset kostbart å varme opp.

Slik lydisolerer du veggen

Isolasjon Et rom må lydisoleres på alle flater. Vi viser deg hvordan du lydisolerer veggen. Du kan til og med kombinere lydisoleringen med varme- og brannisolerin...

Snø og is på taket avslører dårlig isolasjon

Isolasjon Om sommeren virker alt i sin skjønneste orden, men når vinteren kommer avsløres mangelfull isolering. Dette er tegnene du bør se etter.

Spar penger og miljøet – når du etterisolerer taket

Isolasjon Mange legger ny taktekking uten å etterisolere samtidig. Da kan både lommeboka og miljøet bli tapere.

Denne typen isolasjon kan være en brannbombe

Isolasjon Brannvesenet advarer nå mot å bruke visse typer isolasjonsplater av plast. Om de først tar fyr, kan det være en brannbombe og få fatale konsekvenser.

Isoler toppetasjen

Isolasjon Er du først i gang med å reparere tak og legge nytt tekke, er kanskje tiden inne til å gjøre noe med isolasjonen på loftet. Det kan bety tusenvis av...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no