Lei av ikke å få sove på grunn av bråk utenfra? Kanskje det er på tide å gjøre noe med lydisoleringen i boligen.
Lei av ikke å få sove på grunn av bråk utenfra? Kanskje det er på tide å gjøre noe med lydisoleringen i boligen. Bilde: Colourbox

Lydisolasjon av yttervegger

Isolasjon

Økt støy i lokalmiljøet kan skape et behov for å forbedre lydisolasjonen av yttervegger. Det er flere måter å gjøre det på.

Samfunnet er i stadig endring, og noen ganger medfører det støy der det før var fred og ro. Har det kommet en ny vei i nabolaget siden du bygde hus? Er bussruten lagt forbi boligen din? Eller har det dukket opp et nytt byggefelt der hvor du før så ut over marker?

– Økt utendørs støy fra trafikk, anleggs- og byggeaktivitet medfører ofte behov for å vurdere og i mange tilfeller forbedre lydisolasjonen til bygningenes fasadekonstruksjoner, hevder Sintef Byggforsk.

Lydisolering kan utføres gjennom flere tiltak
I anvisningen Forbedring av lydisolasjonen i yttervegger forteller de hvordan du kan redusere støyplagene. Det er mulig å forbedre lydisoleringen til veggen på forskjellige måter.

– Avhengig av ønsket forbedring kan man utføre ett tiltak eller kombinere flere ulike tiltak. Tiltak bør velges ut fra eksisterende konstruksjon og mulighet for utvendig eller innvendig tiltak, ønsket forbedring av lydisolasjonen, eventuelt ønske om redusert varmetap gjennom ytterveggen, og økonomi, sier Sintef Byggforsk.

#br

Isoler med riktig kledning
Dersom boligen er oppført i bindingsverk og du ønsker å forbedre lydisolasjonen med ny tilleggskonstruksjon, bør du velge lydstrålingsminskende kledninger. Disse kan du bruke både på utvendig og innvendig side.

– En lydstrålingsminskende kledning utvendig vil fungere som vindsperre. Du vil oppnå 3 – 4 dB bedre lydisolasjon ved å erstatte folie eller papp med lydstrålingsminskende kledning av ett eller flere lag gipsplater (for utvendig bruk) som vindsperre i konstruksjonen, sier Sintef Byggforsk.

Isoler ved å fylle tomrommet
Et annet alternativ er å isolere hulrommene i ytterveggen. Det er bedre å bruke mineralullmatter fremfor isolasjon som du blåser inn. Sistnevnte fungerer greit som varmeisolasjon, men er en dårlig løsning som lydisolasjon da det gjerne fører til at de to veggsidene kobles sterkere sammen lydmessig.

– Ved å legge mineralullmatter eller mineralullplater i et tomt hulrom vil lydisolasjonen forbedres, vanligvis 5 – 6 dB. Du kan gjerne benytte mineralull med densitet opptil 50 – 60 kg/m3, men platene må ikke være harde eller overfylle hulrommet. Det er direkte uheldig dersom hulromsabsorbenten forårsaker press på kledningen slik at de to veggsidene lydmessig kobles sterkere sammen, advarer Sintef Byggforsk.

Isoler rundt installasjoner
Mange tenker ikke på at selv små åpninger kan gi økt støy innendørs.

– Rør og bokser for el, radio/TV-installasjoner eller sanitærinstallasjoner i yttervegger kan gi lydlekkasjer. I yttervegger med strengt lydisolasjonskrav bør man forsøke å unngå installasjoner, sier Sintef Byggforsk.

Er det allerede slike installasjoner i veggen, kan du utbedre forholdene ved å tette med fugemasse rundt bokser og rør, og fugen bør ha en bredde på 10 – 15 mm.

Les mer om lydisolering
Du kan lese mer om lydisolasjon for laftede eller murte vegger i anvisningen Forbedring av lydisolasjonen i yttervegger fra Sintef Byggforsk.

18. oktober 2011
Mer om Isolasjon

Mye å spare på etterisolering

Isolasjon Det kan være mye å spare på å etterisolere boligen. Får du penger igjen på skatten i år, vil etterisolering være en investering du tjener på med sikt.

Tette hus gir økonomi- og miljøgevinst

Isolasjon Nye krav til isolering betyr at det årlige energibehovet i nybygg reduseres med over 400 millioner kilowatttimer (kWh). Det tilsvarer det årlige energif...

Fasadeløft med isoleringstiltak

Isolasjon Når et trehus har vært utsatt for råte, fuktskader eller annen belastning over tid, kan det vært aktuelt å skifte hele eller deler av kledningen. Jobben...

Isolere - og spar energi

Isolasjon Energisparing kan du oppnå med å isolere bedre. Et godt isolert hus krever mindre oppvarming. Ved å isolere huset mer effektivt tar du også vare på miljøet.

Slik kan du spare energi

Isolasjon Myndighetene har iverksatt en offensiv for å få oss til å etterisolere boligene våre. Dette vil blant annet få stor betydning for energibruken.

Tips om lydisolering i boligen

Isolasjon Filttøfler, litt takt og hørselsvern kan du komme langt med når det gjelder lyddemping, men det fins bedre måter å komme støyen til livs på. Her gir vi...

Bør du etterisolere?

Isolasjon Bør du etterisolere boligen? Bedre bokomfort og lavere strømregninger er noen av fordelene.

Hvordan velge miljøvennlig isolasjon

Isolasjon SINTEF Byggforsk har sammenliknet åtte isolasjonsmaterialer med hensyn til energibruk, klimagassutslipp og innhold av helse- og miljøfarlige stoffer....

Spar penger med tettere hus

Isolasjon Nye krav til isolering har gitt husprodusentene nok å gjøre de siste to årene. 1. januar 2009 skal alt være på plass.

Etterisolering et godt alternativ

Isolasjon Mange norske bolighus er altfor dårlig isolert i forhold til dagens byggestandard. Hus som er bygget før 1950 ble ikke isolert ved bygging. Til og med ganske nye hus har helt minimal isolasjon som gjør huset kostbart å varme opp.

Slik lydisolerer du veggen

Isolasjon Et rom må lydisoleres på alle flater. Vi viser deg hvordan du lydisolerer veggen. Du kan til og med kombinere lydisoleringen med varme- og brannisolerin...

Lekker boligen din varme?

Isolasjon Har du merket trekk fra vinduer eller dører i hjemmet ditt kan det hende boligen din lekker varme.

Snø og is på taket avslører dårlig isolasjon

Isolasjon Om sommeren virker alt i sin skjønneste orden, men når vinteren kommer avsløres mangelfull isolering. Dette er tegnene du bør se etter.

Spar penger og miljøet – når du etterisolerer taket

Isolasjon Mange legger ny taktekking uten å etterisolere samtidig. Da kan både lommeboka og miljøet bli tapere.

Denne typen isolasjon kan være en brannbombe

Isolasjon Brannvesenet advarer nå mot å bruke visse typer isolasjonsplater av plast. Om de først tar fyr, kan det være en brannbombe og få fatale konsekvenser.