Lei av ikke å få sove på grunn av bråk utenfra? Kanskje det er på tide å gjøre noe med lydisoleringen i boligen.
Lei av ikke å få sove på grunn av bråk utenfra? Kanskje det er på tide å gjøre noe med lydisoleringen i boligen. Bilde: Colourbox

Lydisolasjon av yttervegger

Isolasjon

Økt støy i lokalmiljøet kan skape et behov for å forbedre lydisolasjonen av yttervegger. Det er flere måter å gjøre det på.

Samfunnet er i stadig endring, og noen ganger medfører det støy der det før var fred og ro. Har det kommet en ny vei i nabolaget siden du bygde hus? Er bussruten lagt forbi boligen din? Eller har det dukket opp et nytt byggefelt der hvor du før så ut over marker?

– Økt utendørs støy fra trafikk, anleggs- og byggeaktivitet medfører ofte behov for å vurdere og i mange tilfeller forbedre lydisolasjonen til bygningenes fasadekonstruksjoner, hevder Sintef Byggforsk.

Lydisolering kan utføres gjennom flere tiltak
I anvisningen Forbedring av lydisolasjonen i yttervegger forteller de hvordan du kan redusere støyplagene. Det er mulig å forbedre lydisoleringen til veggen på forskjellige måter.

– Avhengig av ønsket forbedring kan man utføre ett tiltak eller kombinere flere ulike tiltak. Tiltak bør velges ut fra eksisterende konstruksjon og mulighet for utvendig eller innvendig tiltak, ønsket forbedring av lydisolasjonen, eventuelt ønske om redusert varmetap gjennom ytterveggen, og økonomi, sier Sintef Byggforsk.

#br

Isoler med riktig kledning
Dersom boligen er oppført i bindingsverk og du ønsker å forbedre lydisolasjonen med ny tilleggskonstruksjon, bør du velge lydstrålingsminskende kledninger. Disse kan du bruke både på utvendig og innvendig side.

– En lydstrålingsminskende kledning utvendig vil fungere som vindsperre. Du vil oppnå 3 – 4 dB bedre lydisolasjon ved å erstatte folie eller papp med lydstrålingsminskende kledning av ett eller flere lag gipsplater (for utvendig bruk) som vindsperre i konstruksjonen, sier Sintef Byggforsk.

Isoler ved å fylle tomrommet
Et annet alternativ er å isolere hulrommene i ytterveggen. Det er bedre å bruke mineralullmatter fremfor isolasjon som du blåser inn. Sistnevnte fungerer greit som varmeisolasjon, men er en dårlig løsning som lydisolasjon da det gjerne fører til at de to veggsidene kobles sterkere sammen lydmessig.

– Ved å legge mineralullmatter eller mineralullplater i et tomt hulrom vil lydisolasjonen forbedres, vanligvis 5 – 6 dB. Du kan gjerne benytte mineralull med densitet opptil 50 – 60 kg/m3, men platene må ikke være harde eller overfylle hulrommet. Det er direkte uheldig dersom hulromsabsorbenten forårsaker press på kledningen slik at de to veggsidene lydmessig kobles sterkere sammen, advarer Sintef Byggforsk.

Isoler rundt installasjoner
Mange tenker ikke på at selv små åpninger kan gi økt støy innendørs.

– Rør og bokser for el, radio/TV-installasjoner eller sanitærinstallasjoner i yttervegger kan gi lydlekkasjer. I yttervegger med strengt lydisolasjonskrav bør man forsøke å unngå installasjoner, sier Sintef Byggforsk.

Er det allerede slike installasjoner i veggen, kan du utbedre forholdene ved å tette med fugemasse rundt bokser og rør, og fugen bør ha en bredde på 10 – 15 mm.

Les mer om lydisolering
Du kan lese mer om lydisolasjon for laftede eller murte vegger i anvisningen Forbedring av lydisolasjonen i yttervegger fra Sintef Byggforsk.

18 oktober 2011

Denne typen isolasjon kan være en brannbombe

Brannvesenet advarer nå mot å bruke visse typer isolasjonsplater av plast. Om de først tar fyr, kan det være en brannbombe og få fatale konsekvenser.

Snø og is på taket avslører dårlig isolasjon

Om sommeren virker alt i sin skjønneste orden, men når vinteren kommer avsløres mangelfull isolering. Dette er tegnene du bør se etter.

Spar penger og miljøet – når du etterisolerer taket

Mange legger ny taktekking uten å etterisolere samtidig. Da kan både lommeboka og miljøet bli tapere.

Isolere - og spar energi

Energisparing kan du oppnå med å isolere bedre. Et godt isolert hus krever mindre oppvarming. Ved å isolere huset mer effektivt tar du også vare på...

Etterisolering av murhus

Er det mulig å etterisolere murhus? Ja, hevder Sintef Byggforsk, men advarer at det ikke er helt uten problemer.

Kaldt hus

Hvordan kan du unngå kuldesjokk? Her er grep du kan gjøre nå, midt på vinteren.

Etterisolering mot kjellerrom

Hvis du plages med gulvkaldt hus, kan det være at du bør vurdere å etterisolere etasjeskillere mot kjellerrommene.

Gjør boligen klar til vinteren

Gjør boligen klar til vinteren før frosten setter inn.

Lekker boligen din varme?

Har du merket trekk fra vinduer eller dører i hjemmet ditt kan det hende boligen din lekker varme.

Bør du etterisolere?

Bør du etterisolere boligen? Bedre bokomfort og lavere strømregninger er noen av fordelene.

Spar penger med tettere hus

Nye krav til isolering har gitt husprodusentene nok å gjøre de siste to årene. 1. januar 2009 skal alt være på plass.

Isoler toppetasjen

Er du først i gang med å reparere tak og legge nytt tekke, er kanskje tiden inne til å gjøre noe med isolasjonen på loftet. Det kan bety tusenvis av...

Slik lydisolerer du veggen

Et rom må lydisoleres på alle flater. Vi viser deg hvordan du lydisolerer veggen. Du kan til og med kombinere lydisoleringen med varme- og brannisolerin...

Fasadeløft med isoleringstiltak

Når et trehus har vært utsatt for råte, fuktskader eller annen belastning over tid, kan det vært aktuelt å skifte hele eller deler av kledningen. Jobben...

Tenk isolering og ventilasjon!

Energisparing er mer aktuelt enn noen gang. De fleste ønsker å gjøre tiltak som reduserer energibehovet i huset. Men hvor skal man egentlig begynne?