Lei av ikke å få sove på grunn av bråk utenfra? Kanskje det er på tide å gjøre noe med lydisoleringen i boligen.
Lei av ikke å få sove på grunn av bråk utenfra? Kanskje det er på tide å gjøre noe med lydisoleringen i boligen. Bilde: Colourbox

Lydisolasjon av yttervegger

Isolasjon

Økt støy i lokalmiljøet kan skape et behov for å forbedre lydisolasjonen av yttervegger. Det er flere måter å gjøre det på.

Samfunnet er i stadig endring, og noen ganger medfører det støy der det før var fred og ro. Har det kommet en ny vei i nabolaget siden du bygde hus? Er bussruten lagt forbi boligen din? Eller har det dukket opp et nytt byggefelt der hvor du før så ut over marker?

– Økt utendørs støy fra trafikk, anleggs- og byggeaktivitet medfører ofte behov for å vurdere og i mange tilfeller forbedre lydisolasjonen til bygningenes fasadekonstruksjoner, hevder Sintef Byggforsk.

Lydisolering kan utføres gjennom flere tiltak
I anvisningen Forbedring av lydisolasjonen i yttervegger forteller de hvordan du kan redusere støyplagene. Det er mulig å forbedre lydisoleringen til veggen på forskjellige måter.

– Avhengig av ønsket forbedring kan man utføre ett tiltak eller kombinere flere ulike tiltak. Tiltak bør velges ut fra eksisterende konstruksjon og mulighet for utvendig eller innvendig tiltak, ønsket forbedring av lydisolasjonen, eventuelt ønske om redusert varmetap gjennom ytterveggen, og økonomi, sier Sintef Byggforsk.

#br

Isoler med riktig kledning
Dersom boligen er oppført i bindingsverk og du ønsker å forbedre lydisolasjonen med ny tilleggskonstruksjon, bør du velge lydstrålingsminskende kledninger. Disse kan du bruke både på utvendig og innvendig side.

– En lydstrålingsminskende kledning utvendig vil fungere som vindsperre. Du vil oppnå 3 – 4 dB bedre lydisolasjon ved å erstatte folie eller papp med lydstrålingsminskende kledning av ett eller flere lag gipsplater (for utvendig bruk) som vindsperre i konstruksjonen, sier Sintef Byggforsk.

Isoler ved å fylle tomrommet
Et annet alternativ er å isolere hulrommene i ytterveggen. Det er bedre å bruke mineralullmatter fremfor isolasjon som du blåser inn. Sistnevnte fungerer greit som varmeisolasjon, men er en dårlig løsning som lydisolasjon da det gjerne fører til at de to veggsidene kobles sterkere sammen lydmessig.

– Ved å legge mineralullmatter eller mineralullplater i et tomt hulrom vil lydisolasjonen forbedres, vanligvis 5 – 6 dB. Du kan gjerne benytte mineralull med densitet opptil 50 – 60 kg/m3, men platene må ikke være harde eller overfylle hulrommet. Det er direkte uheldig dersom hulromsabsorbenten forårsaker press på kledningen slik at de to veggsidene lydmessig kobles sterkere sammen, advarer Sintef Byggforsk.

Isoler rundt installasjoner
Mange tenker ikke på at selv små åpninger kan gi økt støy innendørs.

– Rør og bokser for el, radio/TV-installasjoner eller sanitærinstallasjoner i yttervegger kan gi lydlekkasjer. I yttervegger med strengt lydisolasjonskrav bør man forsøke å unngå installasjoner, sier Sintef Byggforsk.

Er det allerede slike installasjoner i veggen, kan du utbedre forholdene ved å tette med fugemasse rundt bokser og rør, og fugen bør ha en bredde på 10 – 15 mm.

Les mer om lydisolering
Du kan lese mer om lydisolasjon for laftede eller murte vegger i anvisningen Forbedring av lydisolasjonen i yttervegger fra Sintef Byggforsk.

18 oktober 2011

Mye å spare på etterisolering

Det kan være mye å spare på å etterisolere boligen. Får du penger igjen på skatten i år, vil etterisolering være en investering du tjener på med sikt.

Tette hus gir økonomi- og miljøgevinst

Nye krav til isolering betyr at det årlige energibehovet i nybygg reduseres med over 400 millioner kilowatttimer (kWh). Det tilsvarer det årlige energif...

Fasadeløft med isoleringstiltak

Når et trehus har vært utsatt for råte, fuktskader eller annen belastning over tid, kan det vært aktuelt å skifte hele eller deler av kledningen. Jobben...

Isolere - og spar energi

Energisparing kan du oppnå med å isolere bedre. Et godt isolert hus krever mindre oppvarming. Ved å isolere huset mer effektivt tar du også vare på...

Tenk isolering og ventilasjon!

Energisparing er mer aktuelt enn noen gang. De fleste ønsker å gjøre tiltak som reduserer energibehovet i huset. Men hvor skal man egentlig begynne?

Slik kan du spare energi

Myndighetene har iverksatt en offensiv for å få oss til å etterisolere boligene våre. Dette vil blant annet få stor betydning for energibruken.

Så enkelt etterisolerer du dører og vinduer selv

Trekk fra vinduer og dører, er ubehagelig og gir redusert komfort. Men du kan etterisolere dører og vinduer selv, mener ekspert.

Riktig etterisolering av kjelleren

Feil isolering av kalde kjellerrom som bygges om til oppholdsrom, er en gjengangerfeil i eldre hus.

Etterisolering av murhus

Er det mulig å etterisolere murhus? Ja, hevder Sintef Byggforsk, men advarer at det ikke er helt uten problemer.

Tips om lydisolering i boligen

Filttøfler, litt takt og hørselsvern kan du komme langt med når det gjelder lyddemping, men det fins bedre måter å komme støyen til livs på. Her gir vi...

Unngå bråk fra naboer med lydisolering i tak, gulv og vegger

Sats på solid lydisolering og slipp støyete bråk fra naboer. Her får du tipsene om hvordan du bygger lydtette tak, gulv og vegger.

Enkelt med blåseisolering

Blåseisolering er en isoleringsteknikk som mange fortsatt ikke har blitt oppmerksomme på. Den er et interessant alternativ for dem som gruer seg til...

Etterioslering av taket

Her får du på effektivt vis vite hvordan du på en trygg måte gir skråtretaket og loftsbjelkelaget av tre best mulig etterisolering.

Bør du etterisolere?

Bør du etterisolere boligen? Bedre bokomfort og lavere strømregninger er noen av fordelene.

Spar penger ved å etterisolere loftet

Å etterisolere loftet kan spare inn mange tusenlapper i oppvarmings-kostnader. Men å endre på husets forutsetninger medfører også store risker.