Bilde: Getty Images, illustrasjoner Glava

Lydisolering - enkelt og effektivt

Isolasjon

Er du plaget med sjenerende støy fra naboen eller ønsker deg et hjemmekinoanlegg? Da kan lydisolering være løsningen. 

Tenk så fint det hadde vært: å kunne sette på en god actionfilm i tv-stua uten å måtte tenke på at man forstyrrer resten av huset.Eller at de to barna, som har soverom vegg i vegg, kan sove natten igjennom uten å vekke hverandre.

Et godt lydisolert hjem er med på å øke bokomforten, og kan være nøkkelen til en enklere og mer harmonisk hverdag. 

Gjør det selv

Har du lyst, har du lov. Å lydisolere et rom er ikke søknadspliktig og ifølge byggteknisk rådgiver i Glava, Martine Kartnes, kan du fint gjøre jobben på egen hånd. 

– Å lydisolere et rom er i utgangspunktet en enkel jobb, man kommer normalt ikke i konflikt med eksisterende bærende bygningsdeler. Alt ligger til rette for at man fint kan gjøre dette selv, om man ønsker det. 

Det meste kan lydisoleres, med noen få unntak. Og det første man bør gjøre, er å tenke på hva man har lyst til å dempe. 

– Det er dessverre ikke alt man får gjort noe med. Er du for eksempel plaget med støy fra naboen under deg, hjelper det svært lite å legge på trinnlydplater hos deg selv. Er du derimot plaget med støy fra naboen over eller ved siden av deg, er det masse å hente på å gjøre en isoleringsjobb, forklarer Kartnes, og legger til at det i utgangspunktet ikke er en stor prosess å etterisolere et rom. 

– Huset eller rommet blir en byggeplass mens arbeidene pågår, men som regel er jobben gjort på kort tid – avhengig av hvor store arealer det er snakk om. Man bygger en ny konstruksjon utenpå eller under den som allerede er der. 

Vær nøye 

Skal du gjøre jobben selv, er det viktig å være nøye og følge alle beskrivelser.

Alle skjøter og overganger må være korrekt utført, hvis ikke kan jobben være forgjeves. 

– En lydkonstruksjon er ikke bedre enn det svakeste punktet. Det vil si at for eksempel spotter i en lydhimling vil nærmest gjøre jobben bortkastet. Det er i tillegg viktig at isolasjonen ikke presses sammen, da det vil kunne redusere effekten, tipser Kartnes. 

For utførlige beskrivelser av hvordan jobben gjørese, se www.glava.no 

Støy ovenfra dempes effektiv med en isolerende takhimling.

Stenderne skal ha 10 mm avstand til den gamle veggen.

Glava med gipsplater utenpå danner en isolerende lydvegg.

15 april 2015

Fasadeløft med isoleringstiltak

Når et trehus har vært utsatt for råte, fuktskader eller annen belastning over tid, kan det vært aktuelt å skifte hele eller deler av kledningen. Jobben...

Isolere - og spar energi

Energisparing kan du oppnå med å isolere bedre. Et godt isolert hus krever mindre oppvarming. Ved å isolere huset mer effektivt tar du også vare på...

Tenk isolering og ventilasjon!

Energisparing er mer aktuelt enn noen gang. De fleste ønsker å gjøre tiltak som reduserer energibehovet i huset. Men hvor skal man egentlig begynne?

Lydisolasjon av yttervegger

Økt støy i lokalmiljøet kan skape et behov for å forbedre lydisolasjonen av yttervegger. Det er flere måter å gjøre det på.

Riktig etterisolering av kjelleren

Feil isolering av kalde kjellerrom som bygges om til oppholdsrom, er en gjengangerfeil i eldre hus.

Etterisolering av murhus

Er det mulig å etterisolere murhus? Ja, hevder Sintef Byggforsk, men advarer at det ikke er helt uten problemer.

Tips om lydisolering i boligen

Filttøfler, litt takt og hørselsvern kan du komme langt med når det gjelder lyddemping, men det fins bedre måter å komme støyen til livs på. Her gir vi...

Unngå bråk fra naboer med lydisolering i tak, gulv og vegger

Sats på solid lydisolering og slipp støyete bråk fra naboer. Her får du tipsene om hvordan du bygger lydtette tak, gulv og vegger.

Enkelt med blåseisolering

Blåseisolering er en isoleringsteknikk som mange fortsatt ikke har blitt oppmerksomme på. Den er et interessant alternativ for dem som gruer seg til...

Etterioslering av taket

Her får du på effektivt vis vite hvordan du på en trygg måte gir skråtretaket og loftsbjelkelaget av tre best mulig etterisolering.

Bør du etterisolere?

Bør du etterisolere boligen? Bedre bokomfort og lavere strømregninger er noen av fordelene.

Spar penger ved å etterisolere loftet

Å etterisolere loftet kan spare inn mange tusenlapper i oppvarmings-kostnader. Men å endre på husets forutsetninger medfører også store risker.

Kaldt hus

Hvordan kan du unngå kuldesjokk? Her er grep du kan gjøre nå, midt på vinteren.

Slik lydisolerer du veggen

Et rom må lydisoleres på alle flater. Vi viser deg hvordan du lydisolerer veggen. Du kan til og med kombinere lydisoleringen med varme- og brannisolerin...

Lekker boligen din varme?

Har du merket trekk fra vinduer eller dører i hjemmet ditt kan det hende boligen din lekker varme.