Mengden snø og is på taket kan avsløre dårlig isoleringsjobb.
Mengden snø og is på taket kan avsløre dårlig isoleringsjobb. Bilde: Newswire

Snø og is på taket avslører dårlig isolasjon

Isolasjon

Om sommeren virker alt i sin skjønneste orden, men når vinteren kommer avsløres mangelfull isolering. Dette er tegnene du bør se etter.

Om vinteren kommer god isolasjon til sin rett. Det holder oppvarmingskostnadene nede og beskytter huset ditt mot vær og vind. Hvis det er riktig gjort, vel å merke. Hvis du har problemer med isolasjonen, vil du kunne avsløre det med en titt på tak og takrenner. 

Er huset ditt, eller et hus du vurderer å kjøpe, det eneste i nabologet med snøfrie partier på taket, er det et dårlig tegn.

– Et hus med lite isolasjon mot loftet vil fort få problemer med snø som smelter på taket. Det fører til tunge istapper som kan ødelegge og bøye takrennene utover, sier administrerende direktør Espen Fuglesang i NITO Takst til Newswire.

Han er utdannet både som takstmann og eiendomsmegler, og har erfaring med mange eksempler på dårlig håndverk, særlig ved etterisolering av gamle hus. 

Les også:

Dette er de 10 mest populære katterasene i Norge

Her er de 10 katterasene som nordmenn er mest opptatt av.

  • Feil etterisolering av gamle hus kan være mer til bry enn hjelp – les mer her.  

– Det kan være gjort feil ved selve leggingen av isolasjonen, eller det er brukt feil materialer. I verste fall kan det medføre fuktskader i underliggende veggkonstruksjoner, og også i takkonstruksjonen, sier Fuglesang.

Forskjell på nye og gamle hus

15 prosent av de som har kjøpt bolig har senere oppdaget at isolasjonen er dårlig, viser en undersøkelse YouGov har gjort for NITO Takst.

Det er stor forskjell på hus som ble bygd før 1950-tallet og nyere boliger.

– De eldste husene har ikke isolasjon i det hele tatt, kun luftrom for å holde den verste kulda ute. På 50-tallet begynte man å isolere, men det var isolasjon av langt dårligere kvalitet enn dagens, sier Fuglesang.

I løpet av 1960-årene ble isolasjonen noe bedre, med rundt ti centimeter tykk isolasjon i veggene.

Les også:

Tre former for etterisolering

Etterisolering senker fyringsutgiftene og øker bokomforten.

I dag er det vanlig å benytte 20 til 30 centimeter tykk isolasjon i husveggene og 40 centimeter i taket mot loftet, sier Fuglesang.

Råd for bedre isolasjon

Har man et hus som er kaldt, er det flere måter å få det varmere på. Det er ikke alltid nødvendig å isolere hele huset.

– Viser det seg at skillet mot loftet mangler tilstrekkelig isolasjon, kan det hjelpe godt å isolere her. Man kan også isolere gulvet eller etterisolere ved å blåse isolasjon inn i veggene. Isolasjon av gulv mot en kald jordkjeller, kan medføre fuktskader i gulvkonstruksjonen. Man må derfor gjøre en vurdering av hvilke tiltak som skal iverksettes for å unngå dette, sier han.

Vil du har flere tips og nyheter om hjem og hage? Meld deg på vårt nyhetsbrev her! 

Les også:

Dette skjer med en støvsugd edderkopp

Har du noen gang støvsugd en edderkopp? Og så ligget våken hele natta og lurt på om den kravlet ut igjen? Vel, her får du svaret på gåten.

25 januar 2017
Mer om Isolasjon

Mye å spare på etterisolering

Isolasjon Det kan være mye å spare på å etterisolere boligen. Får du penger igjen på skatten i år, vil etterisolering være en investering du tjener på med sikt.

Tette hus gir økonomi- og miljøgevinst

Isolasjon Nye krav til isolering betyr at det årlige energibehovet i nybygg reduseres med over 400 millioner kilowatttimer (kWh). Det tilsvarer det årlige energif...

Fasadeløft med isoleringstiltak

Isolasjon Når et trehus har vært utsatt for råte, fuktskader eller annen belastning over tid, kan det vært aktuelt å skifte hele eller deler av kledningen. Jobben...

Isolere - og spar energi

Isolasjon Energisparing kan du oppnå med å isolere bedre. Et godt isolert hus krever mindre oppvarming. Ved å isolere huset mer effektivt tar du også vare på miljøet.

Slik kan du spare energi

Isolasjon Myndighetene har iverksatt en offensiv for å få oss til å etterisolere boligene våre. Dette vil blant annet få stor betydning for energibruken.

Tips om lydisolering i boligen

Isolasjon Filttøfler, litt takt og hørselsvern kan du komme langt med når det gjelder lyddemping, men det fins bedre måter å komme støyen til livs på. Her gir vi...

Bør du etterisolere?

Isolasjon Bør du etterisolere boligen? Bedre bokomfort og lavere strømregninger er noen av fordelene.

Hvordan velge miljøvennlig isolasjon

Isolasjon SINTEF Byggforsk har sammenliknet åtte isolasjonsmaterialer med hensyn til energibruk, klimagassutslipp og innhold av helse- og miljøfarlige stoffer....

Spar penger med tettere hus

Isolasjon Nye krav til isolering har gitt husprodusentene nok å gjøre de siste to årene. 1. januar 2009 skal alt være på plass.

Etterisolering et godt alternativ

Isolasjon Mange norske bolighus er altfor dårlig isolert i forhold til dagens byggestandard. Hus som er bygget før 1950 ble ikke isolert ved bygging. Til og med ganske nye hus har helt minimal isolasjon som gjør huset kostbart å varme opp.

Slik lydisolerer du veggen

Isolasjon Et rom må lydisoleres på alle flater. Vi viser deg hvordan du lydisolerer veggen. Du kan til og med kombinere lydisoleringen med varme- og brannisolerin...

Lekker boligen din varme?

Isolasjon Har du merket trekk fra vinduer eller dører i hjemmet ditt kan det hende boligen din lekker varme.

Spar penger og miljøet – når du etterisolerer taket

Isolasjon Mange legger ny taktekking uten å etterisolere samtidig. Da kan både lommeboka og miljøet bli tapere.

Denne typen isolasjon kan være en brannbombe

Isolasjon Brannvesenet advarer nå mot å bruke visse typer isolasjonsplater av plast. Om de først tar fyr, kan det være en brannbombe og få fatale konsekvenser.

Isoler toppetasjen

Isolasjon Er du først i gang med å reparere tak og legge nytt tekke, er kanskje tiden inne til å gjøre noe med isolasjonen på loftet. Det kan bety tusenvis av...