Tette hus gir økonomi- og miljøgevinst

Isolasjon

Nye krav til isolering betyr at det årlige energibehovet i nybygg reduseres med over 400 millioner kilowatttimer (kWh). Det tilsvarer det årlige energiforbruket for omkring 20 000 boliger.

I følge kommunal- og regionalminister Åslaug Haga står bolig- og byggsektoren for hele 40 prosent av energibruken i samfunnet. Å redusere denne energibruken er derfor et viktig miljø- og klimapolitisk mål, både nasjonalt og internasjonalt. De nye forskriftene er allerede på plass, men bransjen har fått tiden fram til 1. januar 2009 for å kunne omstille seg.

Slik skal en vegg se ut i henhold til de nye forskriftene med 250 millimeter isolasjon. Her er dampsperren lagt mellom påføring og bindingsverk for å redusere faren for at den blir perforert.

 

- Etter ti år utgjør sparingen årlig 4-4,5 terrawatttimer (tWh), det vil si omtrent det Norge importerer av kraft i et normalår eller like mye som et gasskraftverk produserer årlig, sier Haga. For å oppnå denne målsetningen innebærer de nye forskriftene krav om bedre isolasjon i gulv, vegger og tak i tillegg til bedre vinduer. Med andre tettere hus som også har bedre inneklima. Forskriftene påpeker også at alternative energikilder skal benyttes for å ivareta varmebehovet.

De nye forskriftene vil selvsagt bety høyere byggekostnader. Rundt regnet 70-75 000 kroner for et hus på 150 m2. Men analyser gjort av kommunal- og regionaldepartementet viser at disse kostnadene vil gå opp i opp med besparelsen på strømregningen.

Utfordring for produsentene
For boligprodusentene har det nye regelverket bydd på utfordringer. Men bransjen er innstilt på å ha alt på plass når overgangsperioden utløper i 2009.

– Det ingen enkel oppgave for medlemmene våre å kunne levere boliger som tilfredsstiller de nye kravene. Faktisk er det en svært arbeidskrevende prosess, sier adm.direktør i Boligprodusentenes forening Per Jæger.

– Nå har vi heldigvis fått redusert de kravene som ble satt i utgangspunktet. Nærmest halvert dem. Dette har vi gjort gjennom en tett dialog med myndighetene. Når det er sagt, er det selvsagt positive aspekter ved at myndighetene har hatt et ønske om å gå inn for denne endringen av miljøhensyn. Og våre medlemmer vil selvsagt være med på den generelle utviklingen i samfunnet. Derfor er alle innstilt på å få dette til innen tidsfristens utløp.

– Hva med kostnadene for forbruker?

– Vi snakker vel om et sted rundt 100 000 kroner i økte kostnader for en bolig. En huskjøper vil selvsagt merke det, men det ser ut til at markedet tåler en slik prisøkning, mener Jæger.


Minstekrav til isolasjonsnivå

For begge modellene foreslås det minstekrav til isolasjonsnivå.

 • Yttervegg = 0,22 W/m2K, det vil si 20 cm isolasjon
 • Tak = 0,18 W/m2K, det vil si 25 cm isolasjon
 • Gulv på grunn = 0,18 W/m2K, det vil si ca. 16 cm isolasjon
 • Gulv mot det fri = 0,18 W/m2K, det vil si ca. 24 cm isolasjon
 • Vinduer og dører = 1,6 W/m2K

Isoleringstips
 • Isoler ekstra på loftet. Varmen stiger oppover. To lag isolasjon på tvers av hverandre gjør underverker.
 • Skal du rehabilitere og skifte panel vil det lønne seg å slå på stenderverk og fylle med et lag ekstra isolasjon før du setter på ny panel.
 • Et annet alternativ er innblåsingsmetoden.
 • Sørg for å tette alle hulrom rundt dører og vinduer.
 • Har du kjeller eller krypkjeller i huset går det som regel greit å isolere med ekstraisolasjon fra undersiden.
 • Har du kjeller med murvegger vil det gi gevinst å legge på isolasjon på veggene. Er kjelleren fuktig må det dreneres og isoleres også på utsiden.
 • Det lar seg gjøre å lydisolere boligen.
 • Ikke perforer dampsperren i taket når downlights monteres.
23 oktober 2008

Mye å spare på etterisolering

Det kan være mye å spare på å etterisolere boligen. Får du penger igjen på skatten i år, vil etterisolering være en investering du tjener på med sikt.

Fasadeløft med isoleringstiltak

Når et trehus har vært utsatt for råte, fuktskader eller annen belastning over tid, kan det vært aktuelt å skifte hele eller deler av kledningen. Jobben...

Isolere - og spar energi

Energisparing kan du oppnå med å isolere bedre. Et godt isolert hus krever mindre oppvarming. Ved å isolere huset mer effektivt tar du også vare på...

Tenk isolering og ventilasjon!

Energisparing er mer aktuelt enn noen gang. De fleste ønsker å gjøre tiltak som reduserer energibehovet i huset. Men hvor skal man egentlig begynne?

Slik kan du spare energi

Myndighetene har iverksatt en offensiv for å få oss til å etterisolere boligene våre. Dette vil blant annet få stor betydning for energibruken.

Lydisolasjon av yttervegger

Økt støy i lokalmiljøet kan skape et behov for å forbedre lydisolasjonen av yttervegger. Det er flere måter å gjøre det på.

Så enkelt etterisolerer du dører og vinduer selv

Trekk fra vinduer og dører, er ubehagelig og gir redusert komfort. Men du kan etterisolere dører og vinduer selv, mener ekspert.

Riktig etterisolering av kjelleren

Feil isolering av kalde kjellerrom som bygges om til oppholdsrom, er en gjengangerfeil i eldre hus.

Etterisolering av murhus

Er det mulig å etterisolere murhus? Ja, hevder Sintef Byggforsk, men advarer at det ikke er helt uten problemer.

Tips om lydisolering i boligen

Filttøfler, litt takt og hørselsvern kan du komme langt med når det gjelder lyddemping, men det fins bedre måter å komme støyen til livs på. Her gir vi...

Unngå bråk fra naboer med lydisolering i tak, gulv og vegger

Sats på solid lydisolering og slipp støyete bråk fra naboer. Her får du tipsene om hvordan du bygger lydtette tak, gulv og vegger.

Enkelt med blåseisolering

Blåseisolering er en isoleringsteknikk som mange fortsatt ikke har blitt oppmerksomme på. Den er et interessant alternativ for dem som gruer seg til...

Etterioslering av taket

Her får du på effektivt vis vite hvordan du på en trygg måte gir skråtretaket og loftsbjelkelaget av tre best mulig etterisolering.

Bør du etterisolere?

Bør du etterisolere boligen? Bedre bokomfort og lavere strømregninger er noen av fordelene.

Spar penger ved å etterisolere loftet

Å etterisolere loftet kan spare inn mange tusenlapper i oppvarmings-kostnader. Men å endre på husets forutsetninger medfører også store risker.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no