Tips om lydisolering i boligen

Isolasjon

Filttøfler, litt takt og hørselsvern kan du komme langt med når det gjelder lyddemping, men det fins bedre måter å komme støyen til livs på. Her gir vi støyen svar på tiltale så freden kan senke seg innendørs.

Naboen i etasjen over holder vill teknofest, han ved siden av herjer i vei med boremaskinen i utallige forsøk på å bore hull for maleriene han skal henge opp, umusikalske Maja i etasjen under spiller på blokkfløyte, og trafikken drønner hissig forbi vinduene ...

Au! Det var den fredelige kvelden du hadde gledet deg til. Men slik trenger det ikke å være. For det er mulig å ta knekken på de verste lydforstyrrelsene, og det uten å sette nabo-skapet over styr.

Om du bor i hus eller leilighet, gjør ingen forskjell. De følgende idéene til en nennsom lydisolering kan brukes i de aller fleste tilfeller.

 

Du har: Musikkglade bråkebøtter

Ønsker: Støysvake omgivelser

Trinnlyd, musikk og høyrøstet tale fra tilstøtende rom kan dysses effektivt ned når du lydisolerer. Arbeidet med å etablere lydisoleringen er like enkelt enten det gjelder vegger, tak eller golv. Her gjennomgår vi hele arbeidsgangen trinn for trinn.

 

Et rom må lydisoleres på alle flater. Du kan til og med kombinere lydisoleringen med varme- og brannisolering ved tak og yttervegger. Du skal da bare legge mer mineralull i konstruksjonene enn vist på bildene.

Er det dampsperre i ytterveggen, må du ikke legge enda en. Derimot kan du legge ny isolasjon på innsiden av den, – maks 1/3 tykkelse av den eksisterende isolasjonen. Vil du legge tykkere isolasjon, må den gamle dampsperren fjernes. I praksis vil det si at du river innvendig kledning.

Her er det brukt galvaniserte stålprofiler og 90 cm brede 13 mm gipsplater til lydisolering av tak og vegg. Isolering av taket mot en etasjeskiller eller mot uoppvarmete takrom utfører du på samme måten.

I sistnevnte tilfelle kan du imidlertid supplere med mer mineralull, og du må legge en dampsperre hvis det ikke er dampsperre der fra før.

 

Litt om gulv og tak

Isolering av gulv på en etasje-skiller skjer med et såkalt flytende gulv som kan legges på det gamle. Bruk enten 13 mm gulvgips og 15 mm sponplater eller 22 mm gulvsponplater med not og fjær på alle kanter. Tykkelsen på oppbyggingen gjør det som regel nødvendig med en justering av både dører og terskler.

Er det dampsperre i det eksisterende taket mot et uoppvarmet rom eller mot en yttervegg, må dampsperren først fjernes før du bygger deg nedover med ny isolasjon. Deretter monterer du dampsperren på den varme siden av den nye konstruksjonen.

 

Du har: Dunk i høyttalerne

Ønsker: Optimal plassering

Du kan godt skru yndlingsmusikken din på høyt volum uten at høyttalerne uhemmet dunker rytmene videre til naboene.

Heng helst høyttalerne opp i "tunge" bygningsdeler, det vil si mursteins- eller betongvegger, og ved hjelp av elastiske oppheng (fjærende metall- eller gummibeslag som reduserer lyd- og vibrasjonsoverføring). Prøv å få høyttalerne lengst mulig vekk fra naboene og helst ikke rett på en lett etasjeskiller/tynne bygningsdeler som kan komme i medsvingninger med høyttalerne. Setter du høyttalerne på gulvet, bør de stå på filt oppå ei tung betonghelle. Da får du også bedre lyd fra høyttalerne.

 

Du har: Støy og kulde

Ønsker: Kombiløsning

Det er mange penger å spare hvis du kombinerer lyd- og varmeisolering av yttervegger og himlinger med hverandre.

Uansett hva du gjør for å oppnå bedre varmeisolasjon, får du samtidig en automatisk forbedring av lydisolasjonen også.

Men det er viktig ikke bare å tenke isolasjon. Ventilasjon blir mer og mer viktig jo tettere huset eller leiligheten blir gjort.

Mens "gammeldagse" ventiler slipper støyen direkte inn i huset, vil såkalte lydfelleventiler redusere støyen vesentlig. I denne typen ventiler må nemlig lufta ta omveier, mens lyden blir fanget opp av små "sperrer" av mineralull.

 

23 oktober 2008

Mye å spare på etterisolering

Det kan være mye å spare på å etterisolere boligen. Får du penger igjen på skatten i år, vil etterisolering være en investering du tjener på med sikt.

Tette hus gir økonomi- og miljøgevinst

Nye krav til isolering betyr at det årlige energibehovet i nybygg reduseres med over 400 millioner kilowatttimer (kWh). Det tilsvarer det årlige energif...

Fasadeløft med isoleringstiltak

Når et trehus har vært utsatt for råte, fuktskader eller annen belastning over tid, kan det vært aktuelt å skifte hele eller deler av kledningen. Jobben...

Isolere - og spar energi

Energisparing kan du oppnå med å isolere bedre. Et godt isolert hus krever mindre oppvarming. Ved å isolere huset mer effektivt tar du også vare på...

Tenk isolering og ventilasjon!

Energisparing er mer aktuelt enn noen gang. De fleste ønsker å gjøre tiltak som reduserer energibehovet i huset. Men hvor skal man egentlig begynne?

Slik kan du spare energi

Myndighetene har iverksatt en offensiv for å få oss til å etterisolere boligene våre. Dette vil blant annet få stor betydning for energibruken.

Lydisolasjon av yttervegger

Økt støy i lokalmiljøet kan skape et behov for å forbedre lydisolasjonen av yttervegger. Det er flere måter å gjøre det på.

Så enkelt etterisolerer du dører og vinduer selv

Trekk fra vinduer og dører, er ubehagelig og gir redusert komfort. Men du kan etterisolere dører og vinduer selv, mener ekspert.

Riktig etterisolering av kjelleren

Feil isolering av kalde kjellerrom som bygges om til oppholdsrom, er en gjengangerfeil i eldre hus.

Etterisolering av murhus

Er det mulig å etterisolere murhus? Ja, hevder Sintef Byggforsk, men advarer at det ikke er helt uten problemer.

Unngå bråk fra naboer med lydisolering i tak, gulv og vegger

Sats på solid lydisolering og slipp støyete bråk fra naboer. Her får du tipsene om hvordan du bygger lydtette tak, gulv og vegger.

Enkelt med blåseisolering

Blåseisolering er en isoleringsteknikk som mange fortsatt ikke har blitt oppmerksomme på. Den er et interessant alternativ for dem som gruer seg til...

Etterioslering av taket

Her får du på effektivt vis vite hvordan du på en trygg måte gir skråtretaket og loftsbjelkelaget av tre best mulig etterisolering.

Bør du etterisolere?

Bør du etterisolere boligen? Bedre bokomfort og lavere strømregninger er noen av fordelene.

Spar penger ved å etterisolere loftet

Å etterisolere loftet kan spare inn mange tusenlapper i oppvarmings-kostnader. Men å endre på husets forutsetninger medfører også store risker.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no