Unngå blant annet musikkstøy fra naboer med lydisolering  i huset.
Unngå blant annet musikkstøy fra naboer med lydisolering i huset. Bilde: Colourbox

Unngå bråk fra naboer med lydisolering i tak, gulv og vegger

Isolasjon

Sats på solid lydisolering og slipp støyete bråk fra naboer. Her får du tipsene om hvordan du bygger lydtette tak, gulv og vegger.

 

Lydisolering - for vegg

• Bygge en ny lett lydvegg mot den eksisterende veggen.

• Bygg opp den nye lydveggen bygges opp med et stenderverk av f.eks 48 x 73 mm.

• Stenderne monteres med en avstand til den eksisterende veggen på min.10 mm. Under bunnsvillen legges et dempesjikt av Svillunderlag. Stenderne må ikke presse mot svillene.

• Selv om stenderverket har en avstand til den eksisterende veggen på min. 10 mm, skalisolasjonen legges helt inntil den eksisterende veggen. Lyden vil absorberes i isolasjonen. Det er ikke nødvendig å bruke tunge isolasjonsplater i form av spesielle lydplater. Disse har betydelig høyere pris mens resultatet blir ikke nevneverdig forbedret. Kledningen skal derimot være «tung» og «bøyelig» f.eks. gips- eller sponplater med tykkelse 11-13 mm.

• Etter at isolasjonen er lagt på plass monteres platene i form av gips- eller sponplater. Benytt gjerne to platelag. Trepanel er dårlig egnet fordi den er veldig luftåpen. Det er viktig at veggen er lufttett i alle skjøter og overganger mellom vegg/vegg, vegg/tak og vegg/gulv. Bruk her elastisk fugemasse. Platelagene må ikke limes sammen.

• Platene monteres forskjøvet i forhold til hverandre.

For mer info:
www.glava.no
www.rockwool.no
www.paroc.no

 

 

Lydisolering – for  gulv

• Ved å legge trinnlydsplater reduseres trinnlyden vesentlig.

• Langs veggene legges kantavstivning med 2 - 3 mm spalte mot vegg for å hindre nedbøyning i randsonene.

• Kantavstivningen er et 19 mm bord f.eks. 19x48 mm. Trinnlydplate legges tett inntil hverandre over hele gulvflaten.

• Platene legges i forband og med plan belagt side opp. Gulvet må være avrettet, men trinnlydplaten vil kunne oppta mindre ujevnheter.

• Over Trinnlydplate legges 22 mm gulvsponplate med limte skjøter. Utførelse og materialvalg er avhengig av funksjonskravet. Platene legges med 7 - 8 mm spalte mot vegg. I spalten legges Rundlist og det tettes med elastisk fugemasse.

• Trinnlydplate kan støpes på. Oppå trinnlydplaten legges 0,2 mm alkalieresistent plastfolie med 50 cm overlapp og tapede skjøter. Plastfolien skal føres litt oppover veggen. Deretter legges min. 50 mm armert påstøp med 5 - 10 mm spalte mot vegg. Det tettes med fugemasse. Avrettingsmasse kan og benyttes på Trinnlydplaten. Konsulter produsent. Over gulvsponplater/armert påstøp/avrettingsmasse, kan det legges gulvbelegg, parkett e.l.

Mer om isolasjon og lydisolering

Lydisolering – for Tak

Det er mulig å lage en lydhimling uten å rive ned den gamle himlingen. Metoden egner seg svært godt til rehabilitering i eksisterende bygg.

• Lydreduksjonsbøyler type D festes i taket. Lydbøylene monteres med en avstand på 1200 mm.

• I lydbøylene festes lekter, min. 30 x 48 mm, med en senteravstand på 600 mm.
Isolasjon monteres mellom lektene. Bruk 50 mm eller 70 mm isolasjonsplate eller rull.

• Til lektene festes så plater. Det skal brukes to platelag av gips eller spon. Ønskes trepanel må dette monteres utenpå to platelag for optimal lyddemping. Platene må ikke limes sammen, og plateskjøtene må forskyves i forhold til hverandre.

• Platelagene avsluttes 6 - 8 mm fra veggene. I spalten legges Bunnfyllingslist og det fuges med høyelastisk fugemasse.

Kilde: Glava.

15 september 2013

Mye å spare på etterisolering

Det kan være mye å spare på å etterisolere boligen. Får du penger igjen på skatten i år, vil etterisolering være en investering du tjener på med sikt.

Tette hus gir økonomi- og miljøgevinst

Nye krav til isolering betyr at det årlige energibehovet i nybygg reduseres med over 400 millioner kilowatttimer (kWh). Det tilsvarer det årlige energif...

Fasadeløft med isoleringstiltak

Når et trehus har vært utsatt for råte, fuktskader eller annen belastning over tid, kan det vært aktuelt å skifte hele eller deler av kledningen. Jobben...

Isolere - og spar energi

Energisparing kan du oppnå med å isolere bedre. Et godt isolert hus krever mindre oppvarming. Ved å isolere huset mer effektivt tar du også vare på...

Tenk isolering og ventilasjon!

Energisparing er mer aktuelt enn noen gang. De fleste ønsker å gjøre tiltak som reduserer energibehovet i huset. Men hvor skal man egentlig begynne?

Slik kan du spare energi

Myndighetene har iverksatt en offensiv for å få oss til å etterisolere boligene våre. Dette vil blant annet få stor betydning for energibruken.

Lydisolasjon av yttervegger

Økt støy i lokalmiljøet kan skape et behov for å forbedre lydisolasjonen av yttervegger. Det er flere måter å gjøre det på.

Så enkelt etterisolerer du dører og vinduer selv

Trekk fra vinduer og dører, er ubehagelig og gir redusert komfort. Men du kan etterisolere dører og vinduer selv, mener ekspert.

Riktig etterisolering av kjelleren

Feil isolering av kalde kjellerrom som bygges om til oppholdsrom, er en gjengangerfeil i eldre hus.

Etterisolering av murhus

Er det mulig å etterisolere murhus? Ja, hevder Sintef Byggforsk, men advarer at det ikke er helt uten problemer.

Tips om lydisolering i boligen

Filttøfler, litt takt og hørselsvern kan du komme langt med når det gjelder lyddemping, men det fins bedre måter å komme støyen til livs på. Her gir vi...

Enkelt med blåseisolering

Blåseisolering er en isoleringsteknikk som mange fortsatt ikke har blitt oppmerksomme på. Den er et interessant alternativ for dem som gruer seg til...

Etterioslering av taket

Her får du på effektivt vis vite hvordan du på en trygg måte gir skråtretaket og loftsbjelkelaget av tre best mulig etterisolering.

Bør du etterisolere?

Bør du etterisolere boligen? Bedre bokomfort og lavere strømregninger er noen av fordelene.

Spar penger ved å etterisolere loftet

Å etterisolere loftet kan spare inn mange tusenlapper i oppvarmings-kostnader. Men å endre på husets forutsetninger medfører også store risker.