8 ting du ikke skal brenne i vedovnen eller peisen

Ovn og peis er skapt for ved. Legger du andre ting på flammene, kan det få konsekvenser.

brenne sponplater

Ovnen er ikke en avfallsstasjon hvor du kan kvitte deg med uønskede ting.

Å putte restene etter sommerens byggeprosjekter eller en ødelagt stol i ovnen kan virke som en lettvint løsning og gratis varme, men konsekvensene er mange og potensielt farlige.

Det å fyre med feil materialer kan øke den lokale forurensingen, føre til giftige gasser, øke risikoen for pipebrann, og skade både skorstein og ovn.

1. Drivved

Selv om du finner tørr drivved langt inn på fjære, bør du ikke bruke det som brensel. Drivved fra havet har gjerne et høyt saltinnhold etter tiden i vannet. Salt fører til rustdannelse og kan skade både ovn og skorstein.

2. Kobberimpregnerte materialer

De nye kobberimpregnerte materialene skal leveres inn som vanlig avfall, og skal ikke brennes under det generelle forbud mot brenning av avfall.

3. Krom- og arsenimpregnerte materialer

Har du eldre CCA-impregnert trevirke som du vil bli kvitt, skal disse leveres inn som farlig avfall.

Slikt materiale er impregnert med krom og arsen, og i følge Statens forurensningstilsyn utvikler de svært giftige gasser, støv og aske når de brennes. De må derfor hverken brennes på bål, i vanlig ovn eller i peis.

4. Brenne Sponplater

Ifølge Varmeprodusentenes forening kan limforbindelsene i sponplatene føre til svært høye temperaturer når de brennes.

Temperaturen kan bli så høy at ildstedets indre deler (fyrrist, brennplater og hvelv) deformeres eller til og med brenner opp. Limstoffene inneholder dessuten giftstoffer. Sponplater er derfor ikke egnet som fyringsmateriale.

brenne sponplater
Du bør ikke brenne sponplater i vedovnen eller peisen. Foto: Getty Images

5. Behandlet trevirke

Tre som er blitt malt, beiset eller lakket er ikke egnet som fyringsved. Det inneholder giftstoffer som kan gi farlige gasser under forbrenning samt føre til giftig aske.

6. Drikkekartonger

Drikkekartonger utvikler høy varme raskt og kan derfor føre til altfor høye temperaturer i ildsted og skorstein. Kartonene inneholder også et plastbelegg som omdannes til beksot som over tid fester seg i skorstein. Dette fester seg i skorsteinen og øker faren for pipebrann. I tillegg er brenning av drikkekartonger sterkt forurensende.

7. Gavepapir

Innpakningspapir inneholder gjerne leire og fargestoff. Det gjør det uegnet både til brenning og gjenvinning. Kast det i søpla, og vurder å bruke mer miljøvennlige alternativ til julas gaver.

8. Papp og papir

Papp og papir gir store mengder røyk og sot og kan dessuten øke faren for pipebrann. Er papiret farget, kan det også føre til utslipp Legg heller papiret i resirkuleringsdunken.

Synes du det er vanskelig å huske alle tingene du ikke skal brenne? Da kan du trøste deg med at det er mye lettere å huske hva du kan brenne: Rent, tørt, ubehandlet trevirke.