Få veden i hus

Få veden i hus til vinteren før lagrene går tomme.


Med høsten for døra og fjorårets kalde vinter friskt i minne er det igjen tid for å tenke varme. Har du ikke allerede sørget for å få veden i hus, er det nå på tide å sikre vinterens vedbeholdning.

– På grunn av den kalde vintere i fjor var det ganske rensket ut med ved rundt omkring, og folk brukte opp det lageret av ved de hadde i vedskjulene sine, sier Oddvar Espegard, daglig leder for Norsk ved, et forum for vedinteresserte med over 4000 medlemmer.

Fyller vedskjulene
– Fjorårets vinter har påvirket vedsalget i år. Vi ser at folk gjerne går til innkjøp av litt større mengder ved enn tidligere, og de tømmer nok litt lagrene rundt omkring, sier Espegard.

– Jeg tror folk forventer å få flere vintrer som fjorårets, og det betyr at de må forberede seg og få tilstrekkelig med ved i vedskjulet, sier Espegard.

Fremdeles tilgjengelig: – Det er alltid noen som har ved, sier Oddvar Espegard i Norsk Ved.

Ta en ringerunde
Det betyr likevel ikke at du er for sent ute om du ikke har fått veden i hus ennå, men kanskje må du ta en liten ringerunde for å få tak.

– Det går fremdeles an å få ved, men det begynner å minke på. Men vi skal ikke svartmale situasjonen heller. Det er alltid noen som har ved, så det er bare å spørre, sier Espegard.

Det lønner seg stort sett å kjøpe ved i større kvanta enn som enkeltsekker på bensinstasjonene. På nettsiden til Norsk Ved, under vedsalg, finner du en oversikt over vedforhandlere fordelt på fylker. Du kan også søke på postnummer og finne de vedprodusentene som ligger nærmest deg.

Varmer godt: Flere har følt behov for vedfyring som tilleggsvarme når vinteren er på sitt kaldeste.

Ved supplerer varmepumpen
Espegard forteller at det har blitt økt interesse for vedfyring de siste årene, og han opplever en stor optimisme rundt vedfyring.

– Vi ser en trend i at vedfyringen øker. Folk er veldig opptatt av ved, og de vil gjerne ha en energikilde som monner, sier han.

– Varmepumper har tatt litt markedsandeler de siste årene, men de klarer ikke å gi nok varme på de kaldeste dagene, selv om dette nok også varierer litt på type og kvalitet. Men mange opplever at det krever noe mer enn bare varmepumpe når det blir riktig kaldt ute, og flere og flere får øynene opp for at vedfyring må til, sier Espegard.

Stabile priser
I følge Espegard har ikke fjorårets kalde vinter og økte interesse for ved ført til høyere priser på veden.

– Prisene er stort sett uforandret. Vedselgerne er trauste og nøkterne når det gjelder priser, og vi har derfor veldig stabile priser på ved. Hvis prisene justeres, så går det gjerne to-tre år mellom hver gang.

Du kan lese mer om ved i artikkelen Hva vet du om ved. Her får du blant annet vite hvordan du vet når det lønner seg å kjøpe furuved kontra bjørkeved.