Farlig peiskos

Oslo (NW): Mange nordmenn mangler fyringskompetanse. Antall branner som starter i ildsted og pipe er nesten dobbelt så høyt i desember som i en gjennomsnittsmåned.


I desember i 2003 var det 260 slike branner i Norge, med erstatningsutbetalinger på 22 millioner kroner.

– Feil fyring er en av hovedgrunnene til brannene. Våt ved og lite trekk kan danne tjære, eller beksot, på innsiden av pipa og føre til pipebrann, sier skadeforebygger Odd Rød i Gjensidige NOR Forsikring.

En annen brannårsak er at folk har montert ildstedet selv, og har gjort det feil.

– Røykrøret må føres helt inn i pipa, og det må brukes egnet røykrørsovergang, ellers kan røyk og gnister komme inn i bygningslaget rundt og utløse husbrann, sier Rød til nyhetsbyrået Newswire.

Fyrer sjelden
– Forrige generasjon brukte ovn og peis mye hyppigere enn vi gjør nå. I vår tid mangler mange det vi kan kalle fyringskompetanse. Dermed øker risikoen for uhell, sier informasjonssjef Stein Haakonsen i Finansnæringens Hovedorganisasjon.

– De aller fleste uhell med fyring i ovn eller peis kan unngås ved å følge enkle regler og sunn fornuft, sier kundeservicesjef Torbjørn Kristiansen i Jøtul

De fleste vet at tørr og god ved er viktig når man fyrer. Men kunnskapen er dårlig når det gjelder hvilke materialer som ikke bør brennes.

– Trykkimpregnert trevirke inneholder farlig gift og skal ikke brukes. Du bør heller ikke brenne sponplater, malt treverk eller drivved. Plast og avfall må aldri kastes i ildstedet, sier Kristiansen.

Opptenningsbriketter er et effektivt hjelpemiddel hvis du mangler tynn og fin opptenningsved. Kjemikalier må aldri benyttes for å få fyr på peisen.

– Mange legger på for lite ved når de fyrer opp. Det trengs en viss mengde for å få opp trekken. Legg to kraftige kubber i bunn, parallelt og litt fra hverandre. Mellom dem kan du legge papir, og oppå legges opptenningsveden, på tvers av kubbene, og gjerne litt i kryss for å få godt med luft mellom, er hans råd.

La asken bli kald
– Asken bør tømmes i en bøtte med lokk, begge av metall. Der bør asken stå til du er sikker på at det ikke er glør igjen. Aske som tømmes rett i søppelposen forårsaker branner hvert eneste år, sier Kristiansen.

Ved fyring i peis anbefaler han en gnistfanger, samt å holde øye med bålet til varmen er helt slukket.

Dårlig trekk er et vanlig problem. Hvis skorsteinen er helt kald må du først få litt varm luft i den for å oppnå god trekk. Normalt er det nok å åpne ildstedsdøren noen minutter, for å få varm romluft opp i pipa. Du kan også brenne litt avispapir.

– Mange tenner papiret helt nede ved bunnen når de har lagt opp veden. Det er bedre å tenne det fra toppen. Da får du raskere trekk og god fyr, sier Kristiansen.

Råd mot nedslag
– Ved væromslag eller undertrykk i rommet kan du allikevel oppleve ’’nedslag’’, det vil si at røyken slår inn i rommet. Du kan utligne trykket ved å åpne et vindu eller en lufteventil. Det vil som regel gjøre susen, forutsatt at du har husket det grunnleggende, nemlig å åpne spjeldet, sier Torbjørn Kristiansen i Jøtul.

Hvis det er vedvarende problemer med nedslag fra skorsteinen, kan en pipehatt være en god løsning.

Kjøkkenventilator, sentralstøvsuger eller avtrekksvifter kan skape røyklukt i huset. Et vindu eller ytterdør på gløtt løser som oftest problemet.