Bilde: Produsentene

Finn riktig peis

Peiser og vedovner

En peis er ikke lenger hva den var. Nå er det design som avgjør hvilken modell vi tar med oss hjem.

Ikke noe er mer hyggelig enn å slange seg ned i sofaen en kald vinterdag mens det spraker i peisen og ildtungene slikker opp langs frontglasset.

Men like viktig som varmen og kosen er designet på peisen. Den skal passe inn i interiøret der den står. Derfor er utvalget av designpeiser større enn noen gang tidligere. Enten man bor i et tungt klassisk miljø eller et moderne og minimalistisk, skal peisen passe inn i helheten.
Selvsagt er også innsynet i peisen viktig. De fleste vil ha størst mulig glassflate for å nyte peiskosen fullt ut.

Dreibar
Etter hvert kan mange peiser leveres med dreieplate. En praktisk og morsom løsning mange ikke er klar over.
Med en dreieplate kan man få innsyn i peisen uansett hvor i rommet man befinner seg. Det mange etterspør når de handler peis er om den har konveksjon. Med andre ord om den er utstyrt med luftspalter så den varme luften sirkulerer. En nyttig løsning som sørger for jevnere og bedre fordelt varme i rommet.

Selvbygger

For de nevenyttige er det heller ikke noe problem å designe sin egen peis. Den kan bygges av elementblokker, naturstein eller andre materialer, og utstyres med en peisinnsats. Disse finnes i en rekke ulike varianter.

Men husk: Uansett hvilken type peis man kjøper eller bygger skal man følge monteringsanvisningene
til punkt og prikke. Nye ildsteder skal også meldes til/godkjennes av det lokale brannvesen.

Her er noen peiser til inspirasjon:


Nordpeis London kombinerer det tradisjonelle med det moderne. Peisen egner seg ypperlig i et modernistisk interiør, og den vil være et blikkfang i rommet med oransje glass og innsats med kromramme i fronten.

Studio 1 heter denne elegante gasspeisen. Flere og flere velger gasspeis fordi det er renslig og fordi det gjør det enkelt å regulere varmen. Et trykk på fjernontrollen, og peiskosen gjør sitt inntog i

Rais Pilar står som et søyleformet monument og kan benyttes i alle rom. Dreiefoten gjør den svært anvendelig, og plasseres den i overgangen mellom to eller flere rom kan den gi peiskos i alle.

Merethe er en høyreist klebersteinsovn med unike egenskaper. Klebersteinsovnen er som kakkelovnen i stand til å magasinere varme. Beholder lunken i ovnen i mange timer etter ilden er slokket.

Pegasus Leg fra Dovre er en lekker peisovn med spennende detaljer. Bedre innsyn til peisbålet får du ikke. Peisovnen er forberedt for frisklufttilkobling. Røykuttak både på topp og bak.

Jøtul F370-serien har vunnet en rekke designpriser. Store sideglass gir flott innsyn til flammene fra flere vinkler. Serien, som er designet av Hareide Designmill, er Svanemerket. Tilleggsutstyr: Klebersteinstop

Austroflamm Piko kan leveres med fast eller dreibar sokkel. Med fast sokkel får man et fint oppbevaringsrom for peisveden. Den har også store glassflater med godt innsyn.

Handøl 20-serien er en tøff peis velegnet i moderne miljøer. Den er utstyrt med «widescreenglass» som gir et ekstra stort flammebilde. Et godt alternativ til kjedelige TV-programmer.

Rais Q-bic er en peisinnsats som kan integreres nærmest hvor som helst. I dette tilfellet er den murt inn som en del av pipeløpet. Med glass på to sider gir den godt innsyn til flammene.

Austroflamm Slim egner seg til hjørneplassering. Den er utstyrt med glass som er knekt i 90 graders vinkel. Det betyr større glassflate og bedre innsyn.

Morsø leverer peiser i støpejern og med konveksjon. Det er svært solide og populære peiser med hele ti års garanti. Denne utgaven kommer fra serien med betegnelsen 6100.

Contura-serien er landets desidert mest solgte peisserie. Det finnes en rekke ulike varianter med enten fast eller dreibar fot. Contura gir godt innsyn og er et velprøvd og økonomisk alternativ.

Forbrukerinfo:
Nordpeis, www.nordpeis.no
Dovre, www.dovrepeisen.no
Jøtul, www.jotul.no
Rais, www.rais.no
Morsø, www.morsoe.com
Austroflamm, www.austroflamm.com

8 november 2008

De beste vedfyringstipsene

Vinterkulda er rett rundt hjørnet, og tiden er nå inne for å forberede seg på vedfyringssesongen igjen. Få med deg høstens beste vedfyringstips.

Lagring av pellets

Vurderer du å bytte til pelletskjele eller pelletskamin? Da bør du være klar over at lagring av pellets kommer med noen ekstra utfordringer.

Glødende, knitrende og deilig

I takt med at gradestokken kryper nedover, får kalde nordmenn økte strømregninger. Med peisovn kan du spare utgifter, få hurtig oppvarming og knitrende...

Hva koster gassinstallasjon?

Når man bestemmer seg for å gå til anskaffelse av gasspeis, er det flere forhold som må legges til rette før flammene kan boltre seg bak peisglasset.

Få bedre og mer effektiv varme - med rentbrennende vedovn

Sommervarmen er snart forbi – og det er nå tid for å tenke på oppvarming i huset igjen. Hvis du har en gammel vedovn, og bor i Oslo-området – får du...

Peiser på med peis

Peisprodusentene melder om stor pågang i år. Forbrukerne bytter ut gamle slitere med nye og rentbrennende peiser.

Opptenning i ildstedet

Hvis skorsteinen er helt kald må man først få litt varm luft i den for å få den til å begynne å trekke. Normalt vil det være nok å åpne ildstedsdøren i...

Du har tent opp i peisen helt feil!

Med den geniale pyramidemetoden lager du en peisild som kan brenne i to-tre timer uten vedlikehold. Se hvordan her!

Se denne geniale gubben hugge kubber!

Brad har en sikker og effektiv måte å kløyve ved på. Se det smarte trikset her! 

Lunt og lønnsomt med vedovn i huset

Vi har lang tradisjon med vedfyring i Norge. Ovnen eller peisen er samlingspunktet i hjemmet. Lunt og koselig og samtidig besparende i forhold til...

Ved som brensel

Tre brukt som brensel bidrar minimalt til drivhuseffekten. Riktignok avgir vedfyring CO2, men trær ”puster inn” CO2 og avgir oksygen under fotosyntesen,...

Installer en peisovn

En peisovn på hytta eller i villaen står høyt oppe på manges ønskeliste. Den skaper trivsel og samhold, sørger for oppvarming dersom det skulle oppstå...

Ren peisvarme med biobrensel

Kun to skruer i veggen er alt du trenger for å installere vegghengt biopeis uten pipe. Ved å helle flytende væske i peisluken, som tennes på får du...

Lars Myttings fem beste tips om vedfyring

Norges vedfyrer nummer en, Lars Mytting, har med sin bok Hel ved fra 2011 gått helt til topps på boksalgslistene. Nå som kulda begynner å bre seg utover...

Lettvint med gasspeis

Investerer du i en gasspeis, slipper du arbeidet med å sage og kløyve ved, men beholder likevel peiskosen.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no