Ufullstendig forbrenning av ved gir mye røyk, og det kan danne seg beksot på innsiden av pipa. Er man riktig uheldig, antennes soten og det blir pipebrann.
Ufullstendig forbrenning av ved gir mye røyk, og det kan danne seg beksot på innsiden av pipa. Er man riktig uheldig, antennes soten og det blir pipebrann. Bilde: Morguefile/If

Fyr riktig - unngå pipebrann

Peiser og vedovner

Rå vedkubber på peisen kan gi brann på 1400 grader i skorsteinen, advarer forsikringsselskapet If. 

Tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap viser at brannvesenet hver år rykker ut til rundt 1000 pipebranner i Norge. Antallet pipebranner øker spesielt i kuldeperioder, når mange fyrer i vedovn og peis. 

Forsikringsselskapet If mener at mange pipebranner kunne vært unngått hvis folk hadde fyrt riktig. 

Se også: Glem alt du har lært om vedfyring - denne metoden er genial!

 

Bruk tørr ved

Fuktig ved og lite trekk fører til røyk som omdanner seg til tjære, såkalt beksot og løssot. Dette setter seg på innsiden av pipa. Flammene fra ovner og peiser kan antenne det brennbare tjærebelegget, og dermed får du en pipebrann.

Beksot antenner lett. Den kan ta fyr ved temperaturer ned mot rundt 100°C. Hvis en slik brann oppstår, kan den utvikle temperaturer opptil 1300-1400°C.

Sigmund Clementz i If anbefaler god trekk, tørr ved og skikkelig fyr i ovn og peis.

Fuktig ved eller for store vedkubber gjør at ildstedet ikke når riktig driftstemperatur. Ufullstendig forbrenning gir mye røyk, og det kan danne seg beksot.

– Juster heller trekken ned når veden brenner ordentlig. Pass på at den bør brenne bedre enn bare å ulme, sier han.

– Det er selvsagt også svært viktig å feie pipa med jevne mellomrom. Hvor lang tid det bør gå mellom feiingene, avhenger av bruken, understreker Clementz.

Les også: Dette skal du ikke brenne i peisen 

 

Ikke prøv å slukke pipebrannen selv

Dersom det oppstår en pipebrann, er det svært viktig at man ringer brannvesenet. Dette er ikke en type brann man slukker selv. 

– Pipebrann er ikke noe man slukker selv. Vann nedi pipa kan være direkte farlig på grunn av den høye temperaturen i skorsteinen. Brannvesenet bruker spesielle slokkemidler ved slokking av pipebrann, sier Clementz.

I tillegg til brannene som brannvesenet rykker ut til, hadde flere hundre norske boliger og hytter sist vinter pipebrann uten å være klar over det. Usynlige sprekker i pipene bekymrer forsikringsselskapet If.

Pipebranner som har skjedd i det skjulte blir først oppdaget når feiervesenet er ute på tilsyns- og feierunder. Hvert år legger lokale brannvesen ned flere titalls bruksforbud av piper i sitt distrikt fordi det har vært pipebrann i det skjulte.

– Selv om de fleste pipebrannene har vært små og slukket av seg selv, øker de på sikt faren for husbrann og kullosforgiftning. Grunnen er at pipa gjerne blir alvorlig skadet av selv mindre pipebranner, påpeker Clementz.

 

Dette er beksot:

  • Beksot er et hardt og blankt sotbelegg som dannes i pipa ved ufullstendig forbrenning.
  • Rått brensel og for liten trekk bidrar til bek på innsiden av pipa. Grunn: Man når ikke temperaturer som kreves for å få til en fullstendig forbrenning av røykgassene fra ovnen.
  • Beksot er den mest brennbare sottypen. Mye beksot i skorsteinen utgjør stor pipebrannfare.

 

Ønsker du flere nyttige tips: Abonner på vårt nyhetsbrev!

12 november 2014

De beste vedfyringstipsene

Vinterkulda er rett rundt hjørnet, og tiden er nå inne for å forberede seg på vedfyringssesongen igjen. Få med deg høstens beste vedfyringstips.

Peiser på med peis

Peisprodusentene melder om stor pågang i år. Forbrukerne bytter ut gamle slitere med nye og rentbrennende peiser.

Opptenning i ildstedet

Hvis skorsteinen er helt kald må man først få litt varm luft i den for å få den til å begynne å trekke. Normalt vil det være nok å åpne ildstedsdøren i...

Elegante peisnyheter fra Varmefag

Vurderer du å bytte ut den gamle peisovnen? Da bør du se nærmere på 2017-nyhetene fra Varmefag.

Se denne geniale gubben hugge kubber!

Brad har en sikker og effektiv måte å kløyve ved på. Se det smarte trikset her! 

Ved som brensel

Tre brukt som brensel bidrar minimalt til drivhuseffekten. Riktignok avgir vedfyring CO2, men trær ”puster inn” CO2 og avgir oksygen under fotosyntesen,...

Het høstkos

Knitrende ildsteder gjør høsten lun og stemningsfull. Har du tilgang på ved, er det også en billig måte å varme opp huset på! Her er noen av sesongens...

Elektrisitet og ved når høsten kommer

Unngå å fyre for kråka, og sats på flere ulike oppvarmingskilder hvis du kan. I dag bruker folk flest i Norge elektrisitet til oppvarming, i kombinasjon...

Ikke importer ildstedet selv

Utenlandske interiørblader er fulle av inspirasjon og varer vi ikke har i Norge. Men vær klar over at om du faller for et ildsted og velger å importere...

Annonsørinnhold

Nå bør du begynne planleggingen av peiskosen

Drømmer du om deilig varme og sene kvelder foran en peis?

Varme

Konveksjonsvarme får vi når luften omkring ovnen blir varm, utvider seg og stiger opp. Dersom ovnen har konveksjonskammer (plater på siden med åpninger...

Gi gass!

Flere og flere nordmenn går til anskaffelse av gass som alternativ til strøm. Hovedgrunnen er at gass er en prisvennlig og enkel varmekilde.

Få veden i hus

Få veden i hus til vinteren før lagrene går tomme.

Spar penger med rentbrennende ovn

Rentbrennende, svanemerkede vedovner med høy virkningsgrad kan redusere vedforbruket ditt med 30-40 prosent.

Sjekk at pipa er brannsikker

Ta en pipesjekk på huset ditt – nå i fyringssesongen – for å sikre at du hverken fyrer for kråka eller fyrer med høy risiko.