Ufullstendig forbrenning av ved gir mye røyk, og det kan danne seg beksot på innsiden av pipa. Er man riktig uheldig, antennes soten og det blir pipebrann.
Ufullstendig forbrenning av ved gir mye røyk, og det kan danne seg beksot på innsiden av pipa. Er man riktig uheldig, antennes soten og det blir pipebrann. Bilde: Morguefile/If

Fyr riktig - unngå pipebrann

Peiser og vedovner

Rå vedkubber på peisen kan gi brann på 1400 grader i skorsteinen, advarer forsikringsselskapet If. 

Tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og bedredskap viser at brannvesenet hver år ut til rundt 1000 pipebranner i Norge. 

Spesielt i kuldeperioder øker antallet pipebranner, og grunnen er til dette at flere fyrer i vedovn og peis. 

Forsikringsselskapet If mener at mange pipebranner kunne vært unngått hvis folk hadde fyrt riktig. 

Bruk tørr ved

Fuktig ved og liten trekk fører til røyk som omdanner seg til tjære - såkalt beksot og løssot. Dette setter seg på innsiden av pipa. Flammene fra ovner og peiser kan antenne det brennbare tjærebelegget, og dermed får du en pipebrann.

Beksot antenner lett. Den kan ta fyr ved temperaturer ned mot rundt 100°C. Hvis en slik brann oppstår, kan den utvikle temperaturer opptil 1300-1400°C.

Sigmund Clementz i If anbefaler god trekk, tørr ved og skikkelig fyr i ovn og peis.

Fuktig ved eller for store vedkubber gjør at ildstedet ikke når riktig driftstemperatur. Ufullstendig forbrenning gir mye røyk, og det kan danne seg beksot.

– Juster heller trekken mer ned når veden brenner ordentlig. Pass på at den bør brenne bedre enn bare å ulme, sier han.

– Det er selvsagt også svært viktig å feie pipa med jevne mellomrom. Hvor lang tid det bør gå mellom feiingene, avhenger av bruken, understreker Clementz.

Pipebrann er ikke noe du slukker selv

Dersom det oppstår en pipebrann, er det svært viktig at man ringer brannvesenet for dette er en brannform man ikke slukker selv. 

– Pipebrann er ikke noe man slukker selv. Vann nedi pipa kan være direkte farlig på grunn av den høye temperaturen i skorsteinen. Brannvesenet bruker spesielle slokkemidler ved slokking av pipebrann, sier Clementz.

I tillegg til brannene som brannvesenet rykker ut til, hadde flere hundre norske boliger og hytter sist vinter pipebrann uten å være klar over det. Usynlige sprekker i pipene bekymrer forsikringsselskapet If.

Pipebranner som har skjedd i det skjulte blir først oppdaget når feiervesenet er ute på tilsyns- og feierunder. Hvert år legger lokale brannvesen ned flere titalls bruksforbud av piper i sitt distrikt fordi det har vært pipebrann i det skjulte.

– Selv om de fleste pipebrannene har vært små og slukket av seg selv, øker de på sikt faren for husbrann og kullosforgiftning. Grunnen er at pipa gjerne blir alvorlig skadet av selv mindre pipebranner, påpeker Sigmund Clementz i If.

Dette er beksot:

  • Beksot er et hardt og blankt sotbelegg som dannes i pipa ved ufullstendig forbrenning.
  • Rått brensel og for liten trekk bidrar til bek på innsiden av pipa. Grunn: Man når ikke temperaturer som kreves for å få til en fullstendig forbrenning av røykgassene fra ovnen.
  • Beksot er den mest brennbare sottypen. Mye beksot i skorsteinen utgjør stor pipebrannfare.
12 november 2014

De beste vedfyringstipsene

Vinterkulda er rett rundt hjørnet, og tiden er nå inne for å forberede seg på vedfyringssesongen igjen. Få med deg høstens beste vedfyringstips.

Lagring av pellets

Vurderer du å bytte til pelletskjele eller pelletskamin? Da bør du være klar over at lagring av pellets kommer med noen ekstra utfordringer.

Glødende, knitrende og deilig

I takt med at gradestokken kryper nedover, får kalde nordmenn økte strømregninger. Med peisovn kan du spare utgifter, få hurtig oppvarming og knitrende...

Hva koster gassinstallasjon?

Når man bestemmer seg for å gå til anskaffelse av gasspeis, er det flere forhold som må legges til rette før flammene kan boltre seg bak peisglasset.

Få bedre og mer effektiv varme - med rentbrennende vedovn

Sommervarmen er snart forbi – og det er nå tid for å tenke på oppvarming i huset igjen. Hvis du har en gammel vedovn, og bor i Oslo-området – får du...

Peiser på med peis

Peisprodusentene melder om stor pågang i år. Forbrukerne bytter ut gamle slitere med nye og rentbrennende peiser.

Opptenning i ildstedet

Hvis skorsteinen er helt kald må man først få litt varm luft i den for å få den til å begynne å trekke. Normalt vil det være nok å åpne ildstedsdøren i...

Du har tent opp i peisen helt feil!

Med den geniale pyramidemetoden lager du en peisild som kan brenne i to-tre timer uten vedlikehold. Se hvordan her!

Se denne geniale gubben hugge kubber!

Brad har en sikker og effektiv måte å kløyve ved på. Se det smarte trikset her! 

Lunt og lønnsomt med vedovn i huset

Vi har lang tradisjon med vedfyring i Norge. Ovnen eller peisen er samlingspunktet i hjemmet. Lunt og koselig og samtidig besparende i forhold til...

Ved som brensel

Tre brukt som brensel bidrar minimalt til drivhuseffekten. Riktignok avgir vedfyring CO2, men trær ”puster inn” CO2 og avgir oksygen under fotosyntesen,...

Installer en peisovn

En peisovn på hytta eller i villaen står høyt oppe på manges ønskeliste. Den skaper trivsel og samhold, sørger for oppvarming dersom det skulle oppstå...

Ren peisvarme med biobrensel

Kun to skruer i veggen er alt du trenger for å installere vegghengt biopeis uten pipe. Ved å helle flytende væske i peisluken, som tennes på får du...

Lars Myttings fem beste tips om vedfyring

Norges vedfyrer nummer en, Lars Mytting, har med sin bok Hel ved fra 2011 gått helt til topps på boksalgslistene. Nå som kulda begynner å bre seg utover...

Lettvint med gasspeis

Investerer du i en gasspeis, slipper du arbeidet med å sage og kløyve ved, men beholder likevel peiskosen.