Bilde: Getty Images

Fyringstips - tenn på fra toppen

Peiser og vedovner

Her er noen enkle fyringstips som gjør at du ved noen enkle grep få både raskere og mer varme av hver kubbe, samtidig som du reduserer vedforbruket og gjør miljøet en tjeneste.

Her er noen fyringstips:

  • Bruk tørr ved med vanninnhold mindre enn 20 %. Tørr ved gir raskere fyr og mer varme. Samtidig avgir tørr ved også mindre  partikkelutslipp enn fuktig ved. Veden skal minst ha tørket et halvt år, helst ett år.Ved som lagres ute eller i kalde rom bør tas inn ca 1 døgn før den skal brukes slik at den får romtemperatur. Rogn, bøk, eik, ask, lønn og bjørk gir mest varme per kubbe.
  • Tenn på fra toppen! Overraskende for mange, er at det gir best effekt å tenne på fra toppen. Da vil gassene som avgis når veden varmes opp også antennes og gi varme fremfor å forurense. All veden antennes også raskere, og man slipper sot. Legg to kubber i bunnen av brennkammeret og stable opptenningsved lagvis oppover. Opptenningsveden bør være på ca 4 cm i diameter. Legg 2-3 opptenningsbriketter eller bjørkenever rett under det øverste laget med opptenningsved og tenn på.

Lagrer du veden ute bør du ta den inn et døgn før du skal bruke den. Foto: Getty Images

  • Hold døren oppe til det er god fyr! Vær sikker på at veden tilføres nok luft slik at den begynner å brenne så snart som mulig. Av og til kan det vær nødvendig åpne ett vindu når peisen tennes slik at den får nok luft. La ovnsdøren stå på gløtt, eventuelt ha opptenningsventilen åpen til det har tatt god fyr (15 – 20 min). Legg heller i litt oftere og mindre, med god trekk hele tiden. Store bål er uøkonomiske og gir dessuten høye røykgasstemperaturer, som kan skade peis og skorstein.
  • Tenk miljø! Brenn aldri malt eller trykkimpregnert trevirke eller klorholdig plast, PVC. Det avgir svært giftige gasser. Ikke bruk vrakved fra sjøen som brensel. Den inneholder salt som blir til klor ved forbrenning. Vrakveden vaskes ut ved å la veden ligge ute i vær og vind i minst et par år.

Flere tips:

  • Bruk en ovn laget etter 1998. Den er rentbrennende, slipper ut 90 prosent mindre partikler - og gir 30% varme per kubbe.
  • Sørg for god trekk i pipen. Pass på at ovnen er tett og at det ikke er lekkasjer ved inngangen til pipen. Be feieren sjekke dette for deg neste gang.
  • Ofte kan det være fornuftig å montere en vifte på toppen av pipen for å få riktig trekk.
  • Bruk gjerne opptenningsbriketter fremfor avispapir. Da blir det mindre aske i ovnen/peisen.
  • Sørg alltid for å ha god trekk. Reguler varmen med hvor mye ved du legger i, ikke skru ned trekken. Legg heller i litt oftere og mindre, med god trekk hele tiden.
  • Det er viktig med nok luft. Av og til kan det vær nødvendig åpne ett vindu når peisen tennes slik at den får nok luft. La ovnsdøren stå på gløtt, eventuelt ha opptenningsventilen åpen til det har tatt god fyr (15 – 20 min).
  • Legg ved ofte i ovnen, men bruk lite brensel om gangen. Fyres det for kraftig, kan varmepåkjenningen i pipa blir unødig stor. Fyr moderat.
  • Når veden har blitt til kull kreves det mindre tilført luft, og du kan dermed redusere tilførselen.
  • Unngå ulmebrann, det er da forurensingen er størst. Det beste er når det brenner friskt, og røyken fra pipa er nesten usynlig.
  • Les bruksanvisningen på din ovn nøye. Den beste fyringsmåten kan avvike fra ovn til ovn.
  • Kontroller røyken. Røyken skal være hvit, helst gjennomsiktig. Svart røyk tyder på uegnet ildsted, feil fyringsteknikk eller dårlig brensel. Asken i ildstedet skal være finfordelt og grå.

Kilde: Norsk Varme

21 oktober 2014

De beste vedfyringstipsene

Vinterkulda er rett rundt hjørnet, og tiden er nå inne for å forberede seg på vedfyringssesongen igjen. Få med deg høstens beste vedfyringstips.

Lagring av pellets

Vurderer du å bytte til pelletskjele eller pelletskamin? Da bør du være klar over at lagring av pellets kommer med noen ekstra utfordringer.

Glødende, knitrende og deilig

I takt med at gradestokken kryper nedover, får kalde nordmenn økte strømregninger. Med peisovn kan du spare utgifter, få hurtig oppvarming og knitrende...

Hva koster gassinstallasjon?

Når man bestemmer seg for å gå til anskaffelse av gasspeis, er det flere forhold som må legges til rette før flammene kan boltre seg bak peisglasset.

Få bedre og mer effektiv varme - med rentbrennende vedovn

Sommervarmen er snart forbi – og det er nå tid for å tenke på oppvarming i huset igjen. Hvis du har en gammel vedovn, og bor i Oslo-området – får du...

Peiser på med peis

Peisprodusentene melder om stor pågang i år. Forbrukerne bytter ut gamle slitere med nye og rentbrennende peiser.

Opptenning i ildstedet

Hvis skorsteinen er helt kald må man først få litt varm luft i den for å få den til å begynne å trekke. Normalt vil det være nok å åpne ildstedsdøren i...

Du har tent opp i peisen helt feil!

Med den geniale pyramidemetoden lager du en peisild som kan brenne i to-tre timer uten vedlikehold. Se hvordan her!

Se denne geniale gubben hugge kubber!

Brad har en sikker og effektiv måte å kløyve ved på. Se det smarte trikset her! 

Lunt og lønnsomt med vedovn i huset

Vi har lang tradisjon med vedfyring i Norge. Ovnen eller peisen er samlingspunktet i hjemmet. Lunt og koselig og samtidig besparende i forhold til...

Ved som brensel

Tre brukt som brensel bidrar minimalt til drivhuseffekten. Riktignok avgir vedfyring CO2, men trær ”puster inn” CO2 og avgir oksygen under fotosyntesen,...

Installer en peisovn

En peisovn på hytta eller i villaen står høyt oppe på manges ønskeliste. Den skaper trivsel og samhold, sørger for oppvarming dersom det skulle oppstå...

Ren peisvarme med biobrensel

Kun to skruer i veggen er alt du trenger for å installere vegghengt biopeis uten pipe. Ved å helle flytende væske i peisluken, som tennes på får du...

Lars Myttings fem beste tips om vedfyring

Norges vedfyrer nummer en, Lars Mytting, har med sin bok Hel ved fra 2011 gått helt til topps på boksalgslistene. Nå som kulda begynner å bre seg utover...

Lettvint med gasspeis

Investerer du i en gasspeis, slipper du arbeidet med å sage og kløyve ved, men beholder likevel peiskosen.