Bilde: Getty Images

Fyringstips - tenn på fra toppen

Peiser og vedovner

Her er noen enkle fyringstips som gjør at du ved noen enkle grep få både raskere og mer varme av hver kubbe, samtidig som du reduserer vedforbruket og gjør miljøet en tjeneste.

Her er noen fyringstips:

  • Bruk tørr ved med vanninnhold mindre enn 20 %. Tørr ved gir raskere fyr og mer varme. Samtidig avgir tørr ved også mindre  partikkelutslipp enn fuktig ved. Veden skal minst ha tørket et halvt år, helst ett år.Ved som lagres ute eller i kalde rom bør tas inn ca 1 døgn før den skal brukes slik at den får romtemperatur. Rogn, bøk, eik, ask, lønn og bjørk gir mest varme per kubbe.
  • Tenn på fra toppen! Overraskende for mange, er at det gir best effekt å tenne på fra toppen. Da vil gassene som avgis når veden varmes opp også antennes og gi varme fremfor å forurense. All veden antennes også raskere, og man slipper sot. Legg to kubber i bunnen av brennkammeret og stable opptenningsved lagvis oppover. Opptenningsveden bør være på ca 4 cm i diameter. Legg 2-3 opptenningsbriketter eller bjørkenever rett under det øverste laget med opptenningsved og tenn på.

Lagrer du veden ute bør du ta den inn et døgn før du skal bruke den. Foto: Getty Images

  • Hold døren oppe til det er god fyr! Vær sikker på at veden tilføres nok luft slik at den begynner å brenne så snart som mulig. Av og til kan det vær nødvendig åpne ett vindu når peisen tennes slik at den får nok luft. La ovnsdøren stå på gløtt, eventuelt ha opptenningsventilen åpen til det har tatt god fyr (15 – 20 min). Legg heller i litt oftere og mindre, med god trekk hele tiden. Store bål er uøkonomiske og gir dessuten høye røykgasstemperaturer, som kan skade peis og skorstein.
  • Tenk miljø! Brenn aldri malt eller trykkimpregnert trevirke eller klorholdig plast, PVC. Det avgir svært giftige gasser. Ikke bruk vrakved fra sjøen som brensel. Den inneholder salt som blir til klor ved forbrenning. Vrakveden vaskes ut ved å la veden ligge ute i vær og vind i minst et par år.

Flere tips:

  • Bruk en ovn laget etter 1998. Den er rentbrennende, slipper ut 90 prosent mindre partikler - og gir 30% varme per kubbe.
  • Sørg for god trekk i pipen. Pass på at ovnen er tett og at det ikke er lekkasjer ved inngangen til pipen. Be feieren sjekke dette for deg neste gang.
  • Ofte kan det være fornuftig å montere en vifte på toppen av pipen for å få riktig trekk.
  • Bruk gjerne opptenningsbriketter fremfor avispapir. Da blir det mindre aske i ovnen/peisen.
  • Sørg alltid for å ha god trekk. Reguler varmen med hvor mye ved du legger i, ikke skru ned trekken. Legg heller i litt oftere og mindre, med god trekk hele tiden.
  • Det er viktig med nok luft. Av og til kan det vær nødvendig åpne ett vindu når peisen tennes slik at den får nok luft. La ovnsdøren stå på gløtt, eventuelt ha opptenningsventilen åpen til det har tatt god fyr (15 – 20 min).
  • Legg ved ofte i ovnen, men bruk lite brensel om gangen. Fyres det for kraftig, kan varmepåkjenningen i pipa blir unødig stor. Fyr moderat.
  • Når veden har blitt til kull kreves det mindre tilført luft, og du kan dermed redusere tilførselen.
  • Unngå ulmebrann, det er da forurensingen er størst. Det beste er når det brenner friskt, og røyken fra pipa er nesten usynlig.
  • Les bruksanvisningen på din ovn nøye. Den beste fyringsmåten kan avvike fra ovn til ovn.
  • Kontroller røyken. Røyken skal være hvit, helst gjennomsiktig. Svart røyk tyder på uegnet ildsted, feil fyringsteknikk eller dårlig brensel. Asken i ildstedet skal være finfordelt og grå.

Kilde: Norsk Varme

21 oktober 2014
Annonsørinnhold

Slik varmer du opp huset billig i vinter

Det er kjøligere i luften, dagene er kortere og all den tiden vi tilbragte ute i sommer har blitt erstattet med innekos. Med en ny peisovn får du maks...

Annonsørinnhold

Dette tenker ikke folk på når de innreder

Å ha et stilrent og lyst hjem har aldri vært viktigere. Dropp derfor den sorte, klassiske peisovnen og gå for fargen alle vil ha nå.

Annonsørinnhold

Nå bør du begynne planleggingen av peiskosen

Drømmer du om deilig varme og sene kvelder foran en peis?

21 stilige (og litt rare) peiser

Ute etter inspirasjon? Se disse kule, rare, moderne og fine vedovnene som du både kan skaffe deg og bare drømme om.

Annonsørinnhold

Kom i påskestemning med peis

Hva sier vel mer påske enn en spennende bok, rykende varm kakao og påskegodt foran peisen?

Hva kan du om ved?

TA TESTEN: Har du stablet og fyrt mye med ved? Da bør vår egen ved-test være barnemat.

Hold på varmen med kleberstein

Klebersteinsovner magasinerer varmen. Det kan spare deg for mye ved.

Med sprit på peisen

Biopeisen gir deg kos og varme – med sprit. Miljøvennlig er den også.

Seks effektive varmekilder

Når gradestokken er i ferd med å nå bunnivå, og snø og sno får oss til å trekke innendørs, er det godt å ha en varmekilde som gir god effekt

Slik fyrer du riktig

Fyrer du på riktig måte kan vedfyring være en svært god miljøløsning, sammenlignet med andre måter å varme opp på.

Forskjellige typer vedovner

Nye rentbrennende ovner gir små utslipp og er langt mer energieffektive enn gamle ovner som ofte har ufullstendig forbrenning.

Installasjon av nytt ildsted

Installasjon av nytt ildsted og øvrige tiltak som gjelder ildsted er unntatt fra søknad og meldeplikt dersom de er sikret en kvalifisert kontroll før...

Varmt og godt med parafinfyring!

Familien Kasta gjorde et smart trekk da de bygde hus. Som oppvarming valgte de parafinfyring i tillegg til varmekabler. Når strømprisen stiger bruker...

Glødende, knitrende og deilig

I takt med at gradestokken kryper nedover, får kalde nordmenn økte strømregninger. Med peisovn kan du spare utgifter, få hurtig oppvarming og knitrende...

Strengere forskrifter

Gamle ovner slipper ut forurensende tjære og sot. Myndighetene har derfor bestemt at det ikke lenger er lov å selge eller montere slike vedovner.