M-design Interra er en gasspeis fra Varmefag. Den har fjernkontroll, så du slipper å forlate godstolen. et også mulig å programmere flammene helt og å selv la den reagere på temperaturen i stuen.
M-design Interra er en gasspeis fra Varmefag. Den har fjernkontroll, så du slipper å forlate godstolen. et også mulig å programmere flammene helt og å selv la den reagere på temperaturen i stuen. Bilde: Varmefag

Med gasspeis i stua slipper du å forlate sofaen

Peiser og vedovner

Du kan sitte godt plantet i sofaen med en fjernkontroll og styre peisen. Det er en av grunnene til å velge gasspeis. Morten Viste, fra RPT Gass, gir oss flere grunner nedenfor. 

De fleste gasspeiser er utstyrt med en fjernkontroll. Med denne kontrollen kan du med enkle tastetrykk få fyr på peisen. De nyeste kan også styres med din smart telefon.

Du trenger ikke forlate den gode filmen på TV for å justere varmen. Blir det for varmt stiller du den enkelt ned. Du slipper kløyvingen og bæringen av ved. Du får den lune, koselige stemningen uansett.

Propan er gassen de fleste bruker, men på Vestlandet sprer bruken av Naturgass seg. Den er luktfri, fargeløs og ikke giftig. 

Velg gasspeis for et bedre miljøet 

Gasspeiser er en miljøvennlig erstatning fra vedovnene. Ved riktig montering vil den ikke slippe ut partikler.

Gasstanken blir plassert i bakken, og gassen kommer inn via rør til huset. Rørene går direkte til peisen, men du kan også koble den til gasskomfyr, gassgrill og varmtvannstank. 

– Den slipper ut damp og CO2, men det er minimalt. I starten, når peisen er kald, vil du se en damp komme ut, men ellers er det så lite utslipp at dampen ikke kan ses med det blotte øyet, forteller Morten Viste, daglig leder ved RPT Gass

Gasspeis 6000TR leveres av Peishuset. Vifte og barnesikring er standard. Termostatstyring og fjernkontroll kan leveres som tillegg. Mer info: www.peishuset.no

Spar penger 

De er også økonomiske da de er termostatstyrt. Flammene er like store uansett hvilken temperatur du velger. Så du beholder den gode stemningen uansett.

Oppvarmingen tar ikke lang tid, dermed kan du ha lav temperatur når du ikke er hjemme. Enda et felt du tjener inn penger på.

– Det blir som en varmepumpe. Så da slipper du å måtte se veden brenne ferdig, når det egentlig er varmt nok, sier Viste. 

Gasskostnaden for ett år vil i et moderne hus på 150 kvadratmeter være på 6200 kroner. Prisen må beregnes etter husets alder, form, isolering og antall beboere.

Til sammenligning koster en vedsekk i gjennomsnitt 60 kroner. Denne blir fort fyrt opp på bare 1-2 dager. 

Dovre 100 DV gasspeis er en gulvmodell. Brennkammeret består av realistiske kubber i fiber. Mer informasjon: www.dovre.no

Dyr investering

For det eneste minuset med gasspeiser er at de er dyre. De ligger fra 20 000 til 70 000 tusen kroner. Investeringssummen er stor, for du må beregne å betale 85 000 for montering. Men i lengden vil det tjenes inn.

Statoil leverer propan. Da kommer de til din bolig med tankbil og fyller direkte opp din gasstank. Du kan også få kjøpt det på bensinstasjonen. Da kommer propanen i flasker, og det lønner seg ikke økonomisk.

Brannfare

Gasspeis må ikke forveksles med biopeis. Gasspeisen har en minimal risiko for brann, mens biopeiser har ført til flere branner. 

Hvis flammen slukker slår sikkerhetssystemet inn. Gasstilførselen blir automatisk stengt av, og gassrørene tåler enorme mengder med trykk.

Med tanken i bakken, uten oksygen, kan den heller ikke eksplodere. 

5 grunner til å velge gasspeis:

  • Praktisk. Ingen arbeid kreves for å fyre opp.
  • Du beholder den gode stemningen.
  • I lengden er det økonomisk.
  • Trenger ingen tradisjonell pipe.
  • Det er miljøvennlig. 

Vi vil gjerne gi deg flere gode tips - meld deg på nyhetsbrevet vårt

22 januar 2015
Annonsørinnhold

Slik varmer du opp huset billig i vinter

Det er kjøligere i luften, dagene er kortere og all den tiden vi tilbragte ute i sommer har blitt erstattet med innekos. Med en ny peisovn får du maks...

Annonsørinnhold

Dette tenker ikke folk på når de innreder

Å ha et stilrent og lyst hjem har aldri vært viktigere. Dropp derfor den sorte, klassiske peisovnen og gå for fargen alle vil ha nå.

Annonsørinnhold

Nå bør du begynne planleggingen av peiskosen

Drømmer du om deilig varme og sene kvelder foran en peis?

Annonsørinnhold

Derfor bør du velge konveksjonsovn framfor en vanlig peisovn

På jakt etter et nytt ildsted og usikker på om du skal velge peis, vedovn, konveksjonsovn eller et varmelagrende ildsted? Vi viser deg hvordan du finner...

21 stilige (og litt rare) peiser

Ute etter inspirasjon? Se disse kule, rare, moderne og fine vedovnene som du både kan skaffe deg og bare drømme om.

Annonsørinnhold

Kom i påskestemning med peis

Hva sier vel mer påske enn en spennende bok, rykende varm kakao og påskegodt foran peisen?

Hva kan du om ved?

TA TESTEN: Har du stablet og fyrt mye med ved? Da bør vår egen ved-test være barnemat.

La deg friste av sesongens nye peiser

Peisprodusentene har mange lekre godbiter å by på blant årets nyheter. Her er noe for enhver smak.

Stilren peisvarme uten pipe!

Glen Dimplex Nordic AS tilbyr en serie elektriske peiser både med tradisjonell og ultramoderne design.

Sjekkliste ved anskaffelse av ildsted

Skal du skaffe deg nytt ildsted bør du sjekke dette før du kjøper.

Vakker varme

I hundrevis av år har vedfyring vært den viktigste energikilden for oss mennesker, både til oppvarming og til matlaging. I dag betyr fyringen, for...

Trekkforhold

Skorsteinens viktigste oppgave er å generere et sug som drar luft gjennom ildstedet og frakter røkgassene til et sikkert område, normalt over tak....

Farlig peiskos

Oslo (NW): Mange nordmenn mangler fyringskompetanse. Antall branner som starter i ildsted og pipe er nesten dobbelt så høyt i desember som i en gjennoms...

Varme

Konveksjonsvarme får vi når luften omkring ovnen blir varm, utvider seg og stiger opp. Dersom ovnen har konveksjonskammer (plater på siden med åpninger...

Gi gass!

Flere og flere nordmenn går til anskaffelse av gass som alternativ til strøm. Hovedgrunnen er at gass er en prisvennlig og enkel varmekilde.