Bilde: Colourbox

Hva bør du tenke på når du kjøper ny peis eller ovn?

Peiser og vedovner

Har du tenkt å investere i et nytt ildsted? Husk å stille deg selv de rette spørsmålene før du går til innkjøp av ny peis eller ovn.

Det sier seg selv at det ikke bare er å smelle opp en ny peis i stua. Først må du vite hva du vil ha. Vil du ha kakkelovn, klebersteinovn, støpejensovn, peis? Deretter må du stille nok spørsmål slik at du finner ut om det du ønsker deg er riktig for huset ditt.

Ta bilder
Hvor stor er boligen din? Hvor skal peisen eller ovnen stå? Skaffer du deg en peis eller ovn for hyggens skyld eller for å spare penger? Hvor godt isolert er boligen din? Hva tåler gulvet? Hva slags pipe har du? Trenger du hjelp til montering? I følge Varmefag er alle disse spørsmålene nødvendige for å treffe et godt valg.

- For å få maksimal glede og nytte av ildstedet, er det viktig med riktig form, utseende og størrelse. Tegn gjerne en skisse av rommet med pipe, brannmur og møbelplassering. Det kan være nyttig å ta bilder av rommet som peisen skal stå i.

Du bør også tenke gjennom hvor mye varme du har behov for. En normalt godt isolert bolig har et varmebehov på cirka 60-70 watt per kvadratmeter.

- Til oppvarming av et rom på 50 kvadratmeter, trenger du cirka 3500 watt.

Kjøper du et ildsted som avgir mer varme enn du trenger får du dårligere utbytte av brenselet. Du kan også få sot og skader i pipa siden du må fyre med liten trekk. Sintef skal godkjenne ovnene som er i salg i Norge. Gamle antikvariske ovner er unntatt fra godkjenningsordningen til Sintef.

Les også:

Fyr miljøvennlig med ny peisinnsats

Du kan oppgradere den gamle peisinnsatsen til rentbrennende peisovn uten å bytte den ut.

Sjekk gulvet
Dersom du er usikker på om gulvet ditt tåler belastningen av en ny peis, bør du få fagpersoner på befaring. Ønsker du tyngre løsninger kan det være nødvendig med en forsterkning. Mange ildsteder, for eksempel elementpeiser er så lette at de kan plasseres rett på et normalt gulv.

Du bør også sjekke pipens innvendige mål og totale høyde, det er med på å bestemme trekk og forbrenningsevne.

- Har du ikke pipe, kan forhandlere vise deg enkle løsninger å installere i en vanlig bolig.

Ventilasjonsbehov
Har du følt at ildstedet ditt "bruker opp" luften i rommet? Mange ildsteder henter frisk luft utenfra, varmer den opp og sender den videre ut i rommet. Et ildsted trenger frisklufttilførsel for å unngå røykutslag og sikre bet mulig forbrenning.

- Et godt forslag kan være å hente luft utenfra gjennom en egen friskluftkanal til underkant av ildstedet, så bruker du ikke opp luften i stuen.

Må man søke?
I følge forskriftene til brannvernloven kreves det at alle nye ildsteder eller andre vesentlige endringer ved fyringsanlegget, må meldes til brann- og feievesenet i kommunen. Dagens lovgivning krever at ildstedet godkjennes av en sertifisert forhandler, kvalifisert kontrollør eller kommunal kontrollmyndighet. Du velger selv om du vil montere ildstedet på egenhånd, eller la en godkjent montør ordne alt, godkjenningen inkludert. I noen kommuner må du ha en godkjent kontrollør som utfører arbeidet. Innfesting mellom pipe og ovnsrør er et kritisk punkt, og ikke enkelt å kontrollere etter at ovnen er ferdig montert.

Les også:

Vinduer - Bør du bytte eller renovere vinduene?

Feil stil, dårlig kvalitet eller for dårlig varmeisolering. Årsakene til at du vil bytte vinduer kan være mange. Spørsmålet er om du skal skifte ut...

50 prosent mer varme
Installerer du ny ovn, sparer du både penger og miljø. En ny ovn gir 30-50 prosent mer varme og slipper ut fem-seks ganger mindre svevestøv enn en gammel ovn fra før 1998. Samtidig reduseres normalt behovet for feiing, slik at de som skifter til nytt, rentbrennende ildsted som oftest får redusert sats for feie- og tilsynsavgiften. Unntatt fra utslippskravet er ovner produsert før 1940.

Det er faktisk slik at en favn ved brent i en gammel ovn avgir 100 kilo mer aske enn en favn ved brent i en ny ovn.

Rentbrennende ovner leder røyken tilbake til brennkammeret, der den brennes om igjen. Dette kalles i følge Teknologisk instuitutt sekundær forbrenning, og i 1998 kom det krav om at vedovnene på det norske markedet skulle ha denne teknologien.

30 oktober 2009
Mer om Peiser og vedovner

Elegante peisnyheter fra Varmefag

Peiser og vedovner Vurderer du å bytte ut den gamle peisovnen? Da bør du se nærmere på 2017-nyhetene fra Varmefag. 

8 ting du ikke skal brenne i vedovnen eller peisen

Peiser og vedovner Ovn og peis er skapt for ved. Legger du andre ting på flammene, kan det få konsekvenser.

Ren peisvarme med biobrensel

Peiser og vedovner Kun to skruer i veggen er alt du trenger for å installere vegghengt biopeis uten pipe. Ved å helle flytende væske i peisluken, som tennes på får du...

Hva vet du om ved?

Peiser og vedovner Når lønner det seg å kjøpe ved? Hvordan vet du om du har gjort et godt vedkjøp? Svarene får du her.

Få veden i hus

Peiser og vedovner Få veden i hus til vinteren før lagrene går tomme.

Kakkelovnen - vakker varmekilde

Peiser og vedovner En gang forbeholdt de øvre sosiale lag. Senere utrangert og utkonkurrert av parafin og elektrisitet. I dag kanskje mer aktuell enn noen sinne, på grunn...

Installer en peisovn

Peiser og vedovner En peisovn på hytta eller i villaen står høyt oppe på manges ønskeliste. Den skaper trivsel og samhold, sørger for oppvarming dersom det skulle oppstå strømbrudd og bidrar til å kutte de totale energikostnadene.

Hold varmen med infrarød varme

Peiser og vedovner Sola har alltid varmet oss på jorda - det har det sveitsiske firmaet infraSWISS AG tatt innover seg. De har utviklet en varmeteknologi for bolig- og...

La deg friste av sesongens nye peiser

Peiser og vedovner Peisprodusentene har mange lekre godbiter å by på blant årets nyheter. Her er noe for enhver smak.

Finn riktig peis

Peiser og vedovner En peis er ikke lenger hva den var. Nå er det design som avgjør hvilken modell vi tar med oss hjem.

Stråling eller konveksjon når ny ovn skal velges?

Peiser og vedovner Bør du velge strålingsovn eller konveksjonsovn når du skal kjøpe ny ovn til boligen? Bruken avgjør.

Nordmenn trenger gode fyringsvaner

Peiser og vedovner Norske fyringstradisjoner kan være farlig. Nå trenger nordmenn gode fyringsvaner.

Design i fyr og flammer

Peiser og vedovner Fyrig design gjør ildstedet til boligens smykke.

Ny ovn på 55 minutter

Peiser og vedovner For 50 år siden bestemte onkel Ole seg for å kaste ut vedovnen fra soverommet. Den ble satt i låven og definert som skrot. Men den kom ikke lengre,...

Fyr riktig - unngå brann

Peiser og vedovner Alle boliger skal ha minst en røykvarsler - flere anbefales. Test røykvarsleren månedlig. Bytt batteri årlig!Med respekt for levende ild unngår du tap...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no