Bilde: Colourbox

Hva bør du tenke på når du kjøper ny peis eller ovn?

Peiser og vedovner

Har du tenkt å investere i et nytt ildsted? Husk å stille deg selv de rette spørsmålene før du går til innkjøp av ny peis eller ovn.

Det sier seg selv at det ikke bare er å smelle opp en ny peis i stua. Først må du vite hva du vil ha. Vil du ha kakkelovn, klebersteinovn, støpejensovn, peis? Deretter må du stille nok spørsmål slik at du finner ut om det du ønsker deg er riktig for huset ditt.

Ta bilder
Hvor stor er boligen din? Hvor skal peisen eller ovnen stå? Skaffer du deg en peis eller ovn for hyggens skyld eller for å spare penger? Hvor godt isolert er boligen din? Hva tåler gulvet? Hva slags pipe har du? Trenger du hjelp til montering? I følge Varmefag er alle disse spørsmålene nødvendige for å treffe et godt valg.

- For å få maksimal glede og nytte av ildstedet, er det viktig med riktig form, utseende og størrelse. Tegn gjerne en skisse av rommet med pipe, brannmur og møbelplassering. Det kan være nyttig å ta bilder av rommet som peisen skal stå i.

Du bør også tenke gjennom hvor mye varme du har behov for. En normalt godt isolert bolig har et varmebehov på cirka 60-70 watt per kvadratmeter.

- Til oppvarming av et rom på 50 kvadratmeter, trenger du cirka 3500 watt.

Kjøper du et ildsted som avgir mer varme enn du trenger får du dårligere utbytte av brenselet. Du kan også få sot og skader i pipa siden du må fyre med liten trekk. Sintef skal godkjenne ovnene som er i salg i Norge. Gamle antikvariske ovner er unntatt fra godkjenningsordningen til Sintef.

Sjekk gulvet
Dersom du er usikker på om gulvet ditt tåler belastningen av en ny peis, bør du få fagpersoner på befaring. Ønsker du tyngre løsninger kan det være nødvendig med en forsterkning. Mange ildsteder, for eksempel elementpeiser er så lette at de kan plasseres rett på et normalt gulv.

Du bør også sjekke pipens innvendige mål og totale høyde, det er med på å bestemme trekk og forbrenningsevne.

- Har du ikke pipe, kan forhandlere vise deg enkle løsninger å installere i en vanlig bolig.

Ventilasjonsbehov
Har du følt at ildstedet ditt "bruker opp" luften i rommet? Mange ildsteder henter frisk luft utenfra, varmer den opp og sender den videre ut i rommet. Et ildsted trenger frisklufttilførsel for å unngå røykutslag og sikre bet mulig forbrenning.

- Et godt forslag kan være å hente luft utenfra gjennom en egen friskluftkanal til underkant av ildstedet, så bruker du ikke opp luften i stuen.

Må man søke?
I følge forskriftene til brannvernloven kreves det at alle nye ildsteder eller andre vesentlige endringer ved fyringsanlegget, må meldes til brann- og feievesenet i kommunen. Dagens lovgivning krever at ildstedet godkjennes av en sertifisert forhandler, kvalifisert kontrollør eller kommunal kontrollmyndighet. Du velger selv om du vil montere ildstedet på egenhånd, eller la en godkjent montør ordne alt, godkjenningen inkludert. I noen kommuner må du ha en godkjent kontrollør som utfører arbeidet. Innfesting mellom pipe og ovnsrør er et kritisk punkt, og ikke enkelt å kontrollere etter at ovnen er ferdig montert.

50 prosent mer varme
Installerer du ny ovn, sparer du både penger og miljø. En ny ovn gir 30-50 prosent mer varme og slipper ut fem-seks ganger mindre svevestøv enn en gammel ovn fra før 1998. Samtidig reduseres normalt behovet for feiing, slik at de som skifter til nytt, rentbrennende ildsted som oftest får redusert sats for feie- og tilsynsavgiften. Unntatt fra utslippskravet er ovner produsert før 1940.

Det er faktisk slik at en favn ved brent i en gammel ovn avgir 100 kilo mer aske enn en favn ved brent i en ny ovn.

Rentbrennende ovner leder røyken tilbake til brennkammeret, der den brennes om igjen. Dette kalles i følge Teknologisk instuitutt sekundær forbrenning, og i 1998 kom det krav om at vedovnene på det norske markedet skulle ha denne teknologien.

30 oktober 2009

De beste vedfyringstipsene

Vinterkulda er rett rundt hjørnet, og tiden er nå inne for å forberede seg på vedfyringssesongen igjen. Få med deg høstens beste vedfyringstips.

Lagring av pellets

Vurderer du å bytte til pelletskjele eller pelletskamin? Da bør du være klar over at lagring av pellets kommer med noen ekstra utfordringer.

Glødende, knitrende og deilig

I takt med at gradestokken kryper nedover, får kalde nordmenn økte strømregninger. Med peisovn kan du spare utgifter, få hurtig oppvarming og knitrende...

Hva koster gassinstallasjon?

Når man bestemmer seg for å gå til anskaffelse av gasspeis, er det flere forhold som må legges til rette før flammene kan boltre seg bak peisglasset.

Få bedre og mer effektiv varme - med rentbrennende vedovn

Sommervarmen er snart forbi – og det er nå tid for å tenke på oppvarming i huset igjen. Hvis du har en gammel vedovn, og bor i Oslo-området – får du...

Peiser på med peis

Peisprodusentene melder om stor pågang i år. Forbrukerne bytter ut gamle slitere med nye og rentbrennende peiser.

Opptenning i ildstedet

Hvis skorsteinen er helt kald må man først få litt varm luft i den for å få den til å begynne å trekke. Normalt vil det være nok å åpne ildstedsdøren i...

Du har tent opp i peisen helt feil!

Med den geniale pyramidemetoden lager du en peisild som kan brenne i to-tre timer uten vedlikehold. Se hvordan her!

Se denne geniale gubben hugge kubber!

Brad har en sikker og effektiv måte å kløyve ved på. Se det smarte trikset her! 

Annonsørinnhold

Slik varmer du opp huset billig i vinter

Det er kjøligere i luften, dagene er kortere og all den tiden vi tilbragte ute i sommer har blitt erstattet med innekos. Med en ny peisovn får du maks...

Design i fyr og flammer

Fyrig design gjør ildstedet til boligens smykke.

Finn riktig peis

En peis er ikke lenger hva den var. Nå er det design som avgjør hvilken modell vi tar med oss hjem.

Fyr miljøvennlig med ny peisinnsats

Du kan oppgradere den gamle peisinnsatsen til rentbrennende peisovn uten å bytte den ut.

Kakkelovnen - vakker varmekilde

En gang forbeholdt de øvre sosiale lag. Senere utrangert og utkonkurrert av parafin og elektrisitet. I dag kanskje mer aktuell enn noen sinne, på grunn...

Lunt og lønnsomt med vedovn i huset

Vi har lang tradisjon med vedfyring i Norge. Ovnen eller peisen er samlingspunktet i hjemmet. Lunt og koselig og samtidig besparende i forhold til...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no