Hva bør du tenke på når du kjøper ny peis eller ovn?

Har du tenkt å investere i et nytt ildsted? Husk å stille deg selv de rette spørsmålene før du går til innkjøp av ny peis eller ovn.


Det sier seg selv at det ikke bare er å smelle opp en ny peis i stua. Først må du vite hva du vil ha. Vil du ha kakkelovn, klebersteinovn, støpejensovn, peis? Deretter må du stille nok spørsmål slik at du finner ut om det du ønsker deg er riktig for huset ditt.

Ta bilder

Hvor stor er boligen din? Hvor skal peisen eller ovnen stå? Skaffer du deg en peis eller ovn for hyggens skyld eller for å spare penger? Hvor godt isolert er boligen din? Hva tåler gulvet? Hva slags pipe har du? Trenger du hjelp til montering? I følge Varmefag er alle disse spørsmålene nødvendige for å treffe et godt valg.

  • For å få maksimal glede og nytte av ildstedet, er det viktig med riktig form, utseende og størrelse. Tegn gjerne en skisse av rommet med pipe, brannmur og møbelplassering. Det kan være nyttig å ta bilder av rommet som peisen skal stå i.

Du bør også tenke gjennom hvor mye varme du har behov for. En normalt godt isolert bolig har et varmebehov på cirka 60-70 watt per kvadratmeter.

  • Til oppvarming av et rom på 50 kvadratmeter, trenger du cirka 3500 watt.

Kjøper du et ildsted som avgir mer varme enn du trenger får du dårligere utbytte av brenselet. Du kan også få sot og skader i pipa siden du må fyre med liten trekk. Sintef skal godkjenne ovnene som er i salg i Norge. Gamle antikvariske ovner er unntatt fra godkjenningsordningen til Sintef.

Sjekk gulvet

Dersom du er usikker på om gulvet ditt tåler belastningen av en ny peis, bør du få fagpersoner på befaring. Ønsker du tyngre løsninger kan det være nødvendig med en forsterkning. Mange ildsteder, for eksempel elementpeiser er så lette at de kan plasseres rett på et normalt gulv.

Du bør også sjekke pipens innvendige mål og totale høyde, det er med på å bestemme trekk og forbrenningsevne.

  • Har du ikke pipe, kan forhandlere vise deg enkle løsninger å installere i en vanlig bolig.

Ventilasjonsbehov

Har du følt at ildstedet ditt «bruker opp» luften i rommet? Mange ildsteder henter frisk luft utenfra, varmer den opp og sender den videre ut i rommet. Et ildsted trenger frisklufttilførsel for å unngå røykutslag og sikre bet mulig forbrenning.

  • Et godt forslag kan være å hente luft utenfra gjennom en egen friskluftkanal til underkant av ildstedet, så bruker du ikke opp luften i stuen.

Må man søke?

Ifølge forskriftene til brannvernloven kreves det at alle nye ildsteder eller andre vesentlige endringer ved fyringsanlegget, må meldes til brann- og feievesenet i kommunen. Dagens lovgivning krever at ildstedet godkjennes av en sertifisert forhandler, kvalifisert kontrollør eller kommunal kontrollmyndighet. Du velger selv om du vil montere ildstedet på egenhånd, eller la en godkjent montør ordne alt, godkjenningen inkludert. I noen kommuner må du ha en godkjent kontrollør som utfører arbeidet. Innfesting mellom pipe og ovnsrør er et kritisk punkt, og ikke enkelt å kontrollere etter at ovnen er ferdig montert.

50 prosent mer varme

Installerer du ny ovn, sparer du både penger og miljø. En ny ovn gir 30-50 prosent mer varme og slipper ut fem-seks ganger mindre svevestøv enn en gammel ovn fra før 1998. Samtidig reduseres normalt behovet for feiing, slik at de som skifter til nytt, rentbrennende ildsted som oftest får redusert sats for feie- og tilsynsavgiften. Unntatt fra utslippskravet er ovner produsert før 1940.

Det er faktisk slik at en favn ved brent i en gammel ovn avgir 100 kilo mer aske enn en favn ved brent i en ny ovn.

Rentbrennende ovner leder røyken tilbake til brennkammeret, der den brennes om igjen. Dette kalles i følge Teknologisk instuitutt sekundær forbrenning, og i 1998 kom det krav om at vedovnene på det norske markedet skulle ha denne teknologien.