Bilde: Colourbox

Hva vet du om ved?

Peiser og vedovner

Når lønner det seg å kjøpe ved? Hvordan vet du om du har gjort et godt vedkjøp? Svarene får du her.

Det er en egen sjarm å fyre med ved, og for mange er vedfyring hovedkilden til oppvarming i vintermånedene. I følge Statistisk Sentralbyrå, ble det i norske boliger i fjor brent i overkant av 1,2 millioner tonn ved. Nesten halvparten av denne veden ble brent i rentbrennende ovner

- Klima og miljø er nok en av årsakene til at mange velger å fyre med ved, og det blir viktigere fremover, sier Oddvar Espegård. Han er leder for Norsk ved, et forum for vedinteresserte med over 4000 medlemmer.

- Vi har brukt mye strøm i Norge, og på grunn av vannkrafta tenker vi at strømmen er gullende ren. Men faktum er at vi også importerer strøm fra utlandet, og den er slettes ikke like ren som vannkrafta. Vi må over på biobrensel, og den store kilden til biobrensel i Norge er jo ved, sier Espegård.


Ved: Har du nok til vinteren?

Ikke vent for lenge
De siste tre-fire årene har vedforbruket likevel gått ned. Det behøver likevel ikke bety at færre av oss fyrer med ved eller at vi bruker vedovnene sjeldnere enn før. Statistisk sentralbyrå tror at noe av forklaringen kan ligge i bruken av rentbrennende ovner, som gir mer nyttiggjort energi per kilo ved. For samtidig som vedforbruket har gått ned med rundt 10% har antall rentbrennende ovner økt med 5 prosentpoeng.

Selv om forbruket har gått noe ned, er ved fremdeles en ettertraktet vare. Skal du ha ved til vinteren, er det bare å hive seg rundt. Enkelte vedselger har allerede begynt å melde om at de er utsolgt for visse typer eller kvanta. På Norsk ved finner du en oversikt over en rekke vedselgere i ditt fylke.

Les også:

Virker røykvarsleren?

Har du testet røykvarsleren din i det siste? En av fire tilfredsstiller ikke forskriftene.

- Den beste tiden å kjøpe ved er fra vår til høst. Har det vært stor pågang vinteren før og vanskelig å få tak i ved, husker folk det og kjøper til sommeren. Men mange venter til høsten før de kjøper, og det er greit, så lenge du er trygg på at du får tørr ved, sier Espegård.

Mer varme fra tørr ved
Tørr ved er viktig for å få utnyttet veden til fulle. Ved består av brennbart materiale, vann og aske. Jo mindre vann i veden, desto større blir den effektive brennverdien. Fuktigheten i veden bør ikke overstige 20%. 

De fleste kjøper ferdig tørket ved i småsekker eller storsekker, men det er også mulig å kjøpe nykappet ved om våren. Slik ved blir gjerne fylt rett i henger og levert som løs ved til kunden.

- Det er en spennende måte å kjøpe ved på, som ikke så mange benytter seg av. Da har kunden kontroll på tørkingen. Med normal sommer i Norge rekker du å få tørr ved til vinteren om du kjøper fersk ved om våren, sier Espegård.

Her er det også mulig å gjøre et ekstra godt kjøp. Siden et slikt vedsalg innebærer mindre arbeid og ingen lagring av veden for vedprodusenten, er det ikke urimelig at nykappet ved bør være noe billigere i innkjøp enn ferdigtørket ved levert i sekker.

Hva lønner seg?
- Alle treslag er god ved, men bjørk er det vi fyrer mest med i Norge. Også furu går det en god del av. Det er god og økonomisk ved, sier Espegård.

Les også:

Hvordan velge riktige fliser

Fliser skal ikke bare være pene å se på. De skal også tåle bruken. Her gir vi deg råd om hva du skal se etter når du velger fliser.

Mange har fått med seg at bjørk har bedre brennverdi målt i volum enn furu, og det gjenspeiles også i prisen ved at bjørk gjerne er litt dyrere enn furu. Men hvordan vet du hva som lønner seg av bjørk og furu når brennverdi og priser er forskjellige? Svaret er enkelt. Når furuveden er 11% billigere eller mer enn bjørkeveden, vet du at du har gjort et godt kjøp av furuved.

Kuriosa om vedfyring:
* Er du gift, er det større sjanse for at du fyrer med ved enn om du er enslig.
* Bor du i Hedmark eller Oppland, bruker du sannsynligvis fire ganger så mye ved som en som er bosatt i Oslo.
* Vi kosefyrer mer med åpne peis på hytta enn i hjemmet.
* Hadde alle gått over til rentbrennende ovner, kunne svevestøvet i Norge blitt redusert med over tjue tusen tonn.
* Fyrer du i åpen peis, oppnår du en virkningsgrad på kun 15%. Fyrer du derimot i en ny ovn med god lufttilførsel, oppnår du en virkningsgrad på opp mot 80%.
* Målt i volum gir bjørk mer brennverdi enn furu, men målt i kilo gir de samme brennverdi.
* Bøk er det treslag som har best brennverdi målt i volum, etterfulgt av ask og eik. Osp og gran har laveste brennverdi.

1. september 2011

Mer om Peiser og vedovner
Annonsørinnhold

Superoppfinnelsen som gir deg fyr i peisen - hver gang!

Peiser og vedovner Problemer med å få fyr i peisen? Denne morsomme og idiotsikre oppfinnelsen kan brukes av alle!

Dette matavfallet kan forhindre pipebrann

Peiser og vedovner Sprengkulde og feil fyring forårsaker mange pipebranner rundt i landet. Men med potetskrell kan du forhindre brann.

Elegante peisnyheter fra Varmefag

Peiser og vedovner Vurderer du å bytte ut den gamle peisovnen? Da bør du se nærmere på 2017-nyhetene fra Varmefag.

Ren peisvarme med biobrensel

Peiser og vedovner Kun to skruer i veggen er alt du trenger for å installere vegghengt biopeis uten pipe. Ved å helle flytende væske i peisluken, som tennes på får du levende flammer på peisen.

Kakkelovnen - vakker varmekilde

Peiser og vedovner En gang forbeholdt de øvre sosiale lag. Senere utrangert og utkonkurrert av parafin og elektrisitet. I dag kanskje mer aktuell enn noen sinne, på grunn...

Installer en peisovn

Peiser og vedovner En peisovn på hytta eller i villaen står høyt oppe på manges ønskeliste. Den skaper trivsel og samhold, sørger for oppvarming dersom det skulle oppstå...

Hold varmen med infrarød varme

Peiser og vedovner Sola har alltid varmet oss på jorda - det har det sveitsiske firmaet infraSWISS AG tatt innover seg. De har utviklet en varmeteknologi for bolig- og offentlige rom, basert på infrarød varme.

La deg friste av sesongens nye peiser

Peiser og vedovner Peisprodusentene har mange lekre godbiter å by på blant årets nyheter. Her er noe for enhver smak.

Finn riktig peis

Peiser og vedovner En peis er ikke lenger hva den var. Nå er det design som avgjør hvilken modell vi tar med oss hjem.

Stråling eller konveksjon når ny ovn skal velges?

Peiser og vedovner Bør du velge strålingsovn eller konveksjonsovn når du skal kjøpe ny ovn til boligen? Bruken avgjør.

Hva bør du tenke på når du kjøper ny peis eller ovn?

Peiser og vedovner Har du tenkt å investere i et nytt ildsted? Husk å stille deg selv de rette spørsmålene før du går til innkjøp av ny peis eller ovn.

Nordmenn trenger gode fyringsvaner

Peiser og vedovner Norske fyringstradisjoner kan være farlig. Nå trenger nordmenn gode fyringsvaner.

Design i fyr og flammer

Peiser og vedovner Fyrig design gjør ildstedet til boligens smykke.

Ny ovn på 55 minutter

Peiser og vedovner For 50 år siden bestemte onkel Ole seg for å kaste ut vedovnen fra soverommet. Den ble satt i låven og definert som skrot. Men den kom ikke lengre,...

Fyr riktig - unngå brann

Peiser og vedovner Alle boliger skal ha minst en røykvarsler - flere anbefales. Test røykvarsleren månedlig. Bytt batteri årlig!Med respekt for levende ild unngår du tap...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no