Importerer du ildstedet selv fra utlandet kan du risikere å få fyringsforbud
Importerer du ildstedet selv fra utlandet kan du risikere å få fyringsforbud Bilde: Colourbox

Ikke importer ildstedet selv

Peiser og vedovner

Utenlandske interiørblader er fulle av inspirasjon og varer vi ikke har i Norge. Men vær klar over at om du faller for et ildsted og velger å importere den fra utlandet, kan det fort straffe seg.

– De som velger å importere ovn selv, løper en større risiko for å få et produkt som ikke kan brukes i Norge, advarer avdelingssjef Asbjørn Østnor i SINTEF NBL.

– I tillegg risikerer man at montører kan nekte å installere en ovn som ikke har de nødvendige godkjenninger.

Særnorske krav
Mange er kjente med bokstavene CE, men like mange er kanskje ikke klar over at CE-merking ikke er en godkjenning. CE-merking er en deklarerasjon på at produktet har gitte egenskaper som gjelder for hele Europa. I tillegg kan hvert enkelt land ha ytterligere krav til produktene.

Det er tilfellet med ovner. Her dekker CE-merkingen kun norske sikkerhetskrav. I tillegg har Norge krav til miljøutslipp fra ovner fyrt med fast brensel.

– Ildstedet skal tilfredsstille kravene til røykutslipp i henhold til NS 3059, opplyser Østnor.

Flere saker om peiser og ovner:

Kan få fyringsforbud
Det er viktig at ovnen oppfyller alle de norske kravene. I motsatt fall kan ildstedet være ulovlig å bruke.

– Kjøper du et ildsted med både CE-merke og dokumentasjon på at ovnen tilfredsstiller kravene i NS 3059, kan du være sikker på at du ikke plutselig sitter der en iskald vinterkveld med fyringsforbud fra kommunen, sier Østnor.

9 september 2011

De beste vedfyringstipsene

Vinterkulda er rett rundt hjørnet, og tiden er nå inne for å forberede seg på vedfyringssesongen igjen. Få med deg høstens beste vedfyringstips.

Peiser på med peis

Peisprodusentene melder om stor pågang i år. Forbrukerne bytter ut gamle slitere med nye og rentbrennende peiser.

Opptenning i ildstedet

Hvis skorsteinen er helt kald må man først få litt varm luft i den for å få den til å begynne å trekke. Normalt vil det være nok å åpne ildstedsdøren i...

Elegante peisnyheter fra Varmefag

Vurderer du å bytte ut den gamle peisovnen? Da bør du se nærmere på 2017-nyhetene fra Varmefag.

Se denne geniale gubben hugge kubber!

Brad har en sikker og effektiv måte å kløyve ved på. Se det smarte trikset her! 

Ved som brensel

Tre brukt som brensel bidrar minimalt til drivhuseffekten. Riktignok avgir vedfyring CO2, men trær ”puster inn” CO2 og avgir oksygen under fotosyntesen,...

Het høstkos

Knitrende ildsteder gjør høsten lun og stemningsfull. Har du tilgang på ved, er det også en billig måte å varme opp huset på! Her er noen av sesongens...

Elektrisitet og ved når høsten kommer

Unngå å fyre for kråka, og sats på flere ulike oppvarmingskilder hvis du kan. I dag bruker folk flest i Norge elektrisitet til oppvarming, i kombinasjon...

Annonsørinnhold

Nå bør du begynne planleggingen av peiskosen

Drømmer du om deilig varme og sene kvelder foran en peis?

Varme

Konveksjonsvarme får vi når luften omkring ovnen blir varm, utvider seg og stiger opp. Dersom ovnen har konveksjonskammer (plater på siden med åpninger...

Gi gass!

Flere og flere nordmenn går til anskaffelse av gass som alternativ til strøm. Hovedgrunnen er at gass er en prisvennlig og enkel varmekilde.

Få veden i hus

Få veden i hus til vinteren før lagrene går tomme.

Spar penger med rentbrennende ovn

Rentbrennende, svanemerkede vedovner med høy virkningsgrad kan redusere vedforbruket ditt med 30-40 prosent.

Sjekk at pipa er brannsikker

Ta en pipesjekk på huset ditt – nå i fyringssesongen – for å sikre at du hverken fyrer for kråka eller fyrer med høy risiko.

Fyr på i en Svane

Fyr på i en svanemerket ovn. Du kan velge mellom over 100 typer.