Bilde: Trond Folckersahm

Kakkelovnen - vakker varmekilde

Peiser og vedovner

En gang forbeholdt de øvre sosiale lag. Senere utrangert og utkonkurrert av parafin og elektrisitet. I dag kanskje mer aktuell enn noen sinne, på grunn av strømprisene. Vi snakker om kakkelovn.

Kakkelovnens historie strekker seg mer enn 700 år tilbake, men det var på midten av 1700-tallet at den typen vi kjenner i dag ble utviklet.

Det var vedkrisen som rådde i Sverige på den tiden som var bakgrunnen for at kakkelovnene, eller svenskeovnene som de også kalles, kom til heder og verdighet igjen.

Oppfinnelsen som sådan er en genistrek, og ga den gang som nå den mest økonomiske form for vedoppvarming som finnes. Det gjør kakkelovnen til et aktuelt alternativ også i dag, med strømpriser som strekker seg mot astronomiske høyder.

– Kakkelovnen er dronningen blant ovner, mener Tore Johnsen ved Arendal Varmesenter.

– Den er både et møbel og en god varmekilde. Evnen til å magasinere varme er unik, og den utnytter veden optimalt, sier Johnsen.


- Ingenting er bedre enn å varme seg ved kakkelovnen etter endt arbeidsdag, mener Heidi Schrøder.

En pryd for hjemmet
Fremdeles kan man finne gamle klenodier fra kakkelovnens glanstid. Det finnes flere håndverkere som samler inn gamle ovner, og som er i stand til å sette dem sammen igjen på riktig måte.

Men etter hvert har flere produsenter også startet opp nyproduksjon av kakkelovner – både kopier av gamle modeller og nye utgaver tilpasset moderne boliger.

– Vi merker en stadig større pågang av mennesker som ønsker å investere i en kakkelovn, forteller daglig leder i Kakkelovnspesialisten, Heidi Schrøder.

– Noen tenker mest på økonomien, mens andre er opptatt av det estetiske. En kakkelovn er jo en pryd for ethvert hjem, mener hun.

Kort fyringsperiode
Det er kakkelovnens evne til å magasinere varme som er den store fordelen. I stedet for at varmen går direkte ut i pipa, føres røyken i en kakkelovn gjennom et sinnrikt system av meterlange røykganger. Disse går gjennom varmeabsorberende stein og leire, som holder på varmen over lang tid.

Etter en forholdsvis kort fyringsperiode holder kakkelovnen seg varm i omkring 10–12 timer, ja, faktisk opptil et helt døgn, før den må fyres opp igjen.

– Vi har investert i en kakkelovn hjemme, forteller Heidi Schrøder. – Vi legger i én runde med ved om morgenen. Den brenner opp på cirka halvannen time, og holder til å varme opp huset til utpå kvelden. Da kan vi fyre opp igjen, og varmen holder seg til neste morgen.

Bortsett fra i de aller kaldeste periodene trenger vi ikke noen annen oppvarming i leiligheten.


Mures opp på stedet
Ønsker du å skaffe deg en kakkelovn, er det en rekke varianter og størrelser å velge mellom. Det finnes både runde og rektangulære kakkelovner.

Noen er belagt med kakler (fliser), mens andre er enklere, med pusset overflate. Det selges også ovner beregnet for selvbyggere. Dersom du tilhører sistnevnte kategori, må du huske at ovnen skal være type- og miljøgodkjent, og at det skal leveres inn en byggemelding for ovnen til bygningsetaten i kommunen der du bor.

Når du har bestemt deg for hvilken utgave du foretrekker, hjelper ekspertene deg med de nødvendige detaljene.

De foretar først et hjemmebesøk for å se på fundamentet for ovnen. En kakkelovn er tung, og gulvet må kanskje forsterkes. Deretter kan monteringsprosessen starte.

Ovnen mures opp på stedet – en jobb som tar én til fem dager. Etterpå må den tørke i minimum fire uker før du kan fyre i den.

Sparer strøm
En kakkelovn koster fra 30 000 kroner og oppover. I tillegg kommer monteringskostnadene.

En forholdsvis stor engangsinvestering, men ser man på hvor mye man kan redusere strømregningen, så burde det være mulig å spare inn dette innen rimelig tid.

En tommelfingerregel sier at dersom du fyrer opp 12 kilo ved per dag, avgir kakkelovnen 1700 watt per time. Dessuten har ovnen en virkningsgrad på 87 prosent, noe som betyr at den utnytter veden på en svært god måte.

En kakkelovn bidrar også til å spare miljøet.

Les også:

8 ting du ikke skal brenne i vedovnen eller peisen

Ovn og peis er skapt for ved. Legger du andre ting på flammene, kan det få konsekvenser.

28 april 2011
Mer om Peiser og vedovner

Elegante peisnyheter fra Varmefag

Peiser og vedovner Vurderer du å bytte ut den gamle peisovnen? Da bør du se nærmere på 2017-nyhetene fra Varmefag. 

8 ting du ikke skal brenne i vedovnen eller peisen

Peiser og vedovner Ovn og peis er skapt for ved. Legger du andre ting på flammene, kan det få konsekvenser.

Ren peisvarme med biobrensel

Peiser og vedovner Kun to skruer i veggen er alt du trenger for å installere vegghengt biopeis uten pipe. Ved å helle flytende væske i peisluken, som tennes på får du...

Hva vet du om ved?

Peiser og vedovner Når lønner det seg å kjøpe ved? Hvordan vet du om du har gjort et godt vedkjøp? Svarene får du her.

Få veden i hus

Peiser og vedovner Få veden i hus til vinteren før lagrene går tomme.

Installer en peisovn

Peiser og vedovner En peisovn på hytta eller i villaen står høyt oppe på manges ønskeliste. Den skaper trivsel og samhold, sørger for oppvarming dersom det skulle oppstå...

Hold varmen med infrarød varme

Peiser og vedovner Sola har alltid varmet oss på jorda - det har det sveitsiske firmaet infraSWISS AG tatt innover seg. De har utviklet en varmeteknologi for bolig- og offentlige rom, basert på infrarød varme.

La deg friste av sesongens nye peiser

Peiser og vedovner Peisprodusentene har mange lekre godbiter å by på blant årets nyheter. Her er noe for enhver smak.

Finn riktig peis

Peiser og vedovner En peis er ikke lenger hva den var. Nå er det design som avgjør hvilken modell vi tar med oss hjem.

Stråling eller konveksjon når ny ovn skal velges?

Peiser og vedovner Bør du velge strålingsovn eller konveksjonsovn når du skal kjøpe ny ovn til boligen? Bruken avgjør.

Hva bør du tenke på når du kjøper ny peis eller ovn?

Peiser og vedovner Har du tenkt å investere i et nytt ildsted? Husk å stille deg selv de rette spørsmålene før du går til innkjøp av ny peis eller ovn.

Nordmenn trenger gode fyringsvaner

Peiser og vedovner Norske fyringstradisjoner kan være farlig. Nå trenger nordmenn gode fyringsvaner.

Design i fyr og flammer

Peiser og vedovner Fyrig design gjør ildstedet til boligens smykke.

Ny ovn på 55 minutter

Peiser og vedovner For 50 år siden bestemte onkel Ole seg for å kaste ut vedovnen fra soverommet. Den ble satt i låven og definert som skrot. Men den kom ikke lengre,...

Fyr riktig - unngå brann

Peiser og vedovner Alle boliger skal ha minst en røykvarsler - flere anbefales. Test røykvarsleren månedlig. Bytt batteri årlig!Med respekt for levende ild unngår du tap...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no