Vedfyring er populært i Norge.
Vedfyring er populært i Norge. Bilde: Colourbox

Lars Myttings fem beste tips om vedfyring

Peiser og vedovner

Norges vedfyrer nummer en, Lars Mytting, har med sin bok Hel ved fra 2011 gått helt til topps på boksalgslistene. Nå som kulda begynner å bre seg utover hele landet på er det på tide å blåse liv i hans smarte tips om vedfyring.

I forfjor vinter brukte vi nordmenn 1,75 millioner tonn ved – noe som er rekord i moderne tid.

Denne mengden ved betyr at vedforbruket øker i takt med strømprisene.

Med vedboka Hel ved har forfatteren Lars Mytting laget en nyttig bruksbok og en lesverdig fortelling om nordmenns forhold til ved.

Han mener selv at dette er et stykke sagprosa om vedfyring, som både er en nødvendighet og en kultur for oss nordmenn.

Han hevder dessuten at menneskets forhold til ild er så gammelt, så håndgripelig og så universelt, at veden er i berøring med det innerste i oss.

Lars Mytting har skrevet bok Hel ved. Foto: Christian Elgvin

Lars Mytting har skrevet bok Hel ved. Foto: Christian Elgvin


Her er noen gode tips om vedfyring fra Lars Mytting:

1. Bruk gjerne blandingsved

I velisolerte hus kan det bli for varmt å fyre med store vedkubber av bjørk.

Når det er småkaldt kan det være bedre å bruke lette treslag som gran og osp.

Da unngår du at ovnen blir glovarm. Hvis ovnen brenner fort ut kan du eventuelt brenne en grov kubbe av hardt tre sammen med blandingsveden.

2. Sjekk røyken

Røyk forurenser, og gir dårlig fyringsøkonomi fordi brennbare gasser ikke blir antent.

Unngå dette ved å fyre friskt med god lufttilførsel til ildstedet.

Det er smart å gå ut av og til og se på pipa. Når veden og røykgassene forbrennes skikkelig skal det bare komme litt røyk og lys damp fra pipa.

Vedfyring

3. Skaff vedkubber i ulike tykkelser

Vedkubbene kan gjerne være litt ulike, både tykke og slanke. Hver til sitt bruk. Tenn gjerne opp med tynne vedskier av gran.

Til sprengkulda trengs større kubber av bjørk eller eik.

4. Test fuktinnholdet

For å vurdere hvor tørr veden er kan du stryke flytende oppvaskmiddel på endeveden og blåse av all kraft i den andre.

Tørt løvtre er såpass porøs at den slipper gjennom litt luft, slik at det dannes såpebobler i den andre enden.

Mytting mener knepet har stor underholdningsverdi også på vantro vifteovneiere – som kan ende opp som vedfrelste, de også…

5. Tørk veden fort

Ved er klart lettest å kløyve når den er helt rå. Veden blir best når den tørker fort.

Derfor bør man stable den slik at vinden kan blåse fra alle kanter, men skjermet mot regn.

Om høsten kan veden flyttes til vedskjul eller innendørs.

Fakta om ved:

• Fortsatt bruker mange det gamle norske målet favn til å beregne vedmengder. En favn skal være fire meter lang, en meter høy og 60 cm bred. Den inneholder ca 1,6 m³ fastkubikk ved, og 2,4 m³ stablet.

• En favn kappet i 30 cm lengder og pakket i standard vedsekker, gir: 53-55 fulle 40 literssekker, 38-40 fulle 60 literssekker eller 30-32 fulle 80 literssekker.

• De neste årene kommer vedprodusentene til å begynne å selge veden utfra av antall kilowattimer i hver sekk.

07. november 2012
Mer om Peiser og vedovner

De beste vedfyringstipsene

Peiser og vedovner Vinterkulda er rett rundt hjørnet, og tiden er nå inne for å forberede seg på vedfyringssesongen igjen.  Få med deg høstens beste vedfyringstips.

Peiser på med peis

Peiser og vedovner Peisprodusentene melder om stor pågang i år. Forbrukerne bytter ut gamle slitere med nye og rentbrennende peiser.

Opptenning i ildstedet

Peiser og vedovner Hvis skorsteinen er helt kald må man først få litt varm luft i den for å få den til å begynne å trekke. Normalt vil det være nok å åpne ildstedsdøren i...

Elegante peisnyheter fra Varmefag

Peiser og vedovner Vurderer du å bytte ut den gamle peisovnen? Da bør du se nærmere på 2017-nyhetene fra Varmefag. 

Se denne geniale gubben hugge kubber!

Peiser og vedovner Brad har en sikker og effektiv måte å kløyve ved på. Se det smarte trikset her! 

Ved som brensel

Peiser og vedovner Tre brukt som brensel bidrar minimalt til drivhuseffekten. Riktignok avgir vedfyring CO2, men trær ”puster inn” CO2 og avgir oksygen under fotosyntesen,...

Het høstkos

Peiser og vedovner Knitrende ildsteder gjør høsten lun og stemningsfull. Har du tilgang på ved, er det også en billig måte å varme opp huset på! Her er noen av sesongens nyheter.

Elektrisitet og ved når høsten kommer

Peiser og vedovner Unngå å fyre for kråka, og sats på flere ulike oppvarmingskilder hvis du kan. I dag bruker folk flest i Norge elektrisitet til oppvarming, i kombinasjon...

Ikke importer ildstedet selv

Peiser og vedovner Utenlandske interiørblader er fulle av inspirasjon og varer vi ikke har i Norge. Men vær klar over at om du faller for et ildsted og velger å importere...

Contura
Annonsørinnhold

Nå bør du begynne planleggingen av peiskosen

Peiser og vedovner Drømmer du om deilig varme og sene kvelder foran en peis? 

Varme

Peiser og vedovner Konveksjonsvarme får vi når luften omkring ovnen blir varm, utvider seg og stiger opp. Dersom ovnen har konveksjonskammer (plater på siden med åpninger...

Gi gass!

Peiser og vedovner Flere og flere nordmenn går til anskaffelse av gass som alternativ til strøm. Hovedgrunnen er at gass er en prisvennlig og enkel varmekilde.

Få veden i hus

Peiser og vedovner Få veden i hus til vinteren før lagrene går tomme.

Spar penger med rentbrennende ovn

Peiser og vedovner Rentbrennende, svanemerkede vedovner med høy virkningsgrad kan redusere vedforbruket ditt med 30-40 prosent.

Sjekk at pipa er brannsikker

Peiser og vedovner Ta en pipesjekk på huset ditt – nå i fyringssesongen – for å sikre at du hverken fyrer for kråka eller fyrer med høy risiko.