Vedfyring er populært i Norge.
Vedfyring er populært i Norge. Bilde: Colourbox

Lars Myttings fem beste tips om vedfyring

Peiser og vedovner

Norges vedfyrer nummer en, Lars Mytting, har med sin bok Hel ved fra 2011 gått helt til topps på boksalgslistene. Nå som kulda begynner å bre seg utover hele landet på er det på tide å blåse liv i hans smarte tips om vedfyring.

I forfjor vinter brukte vi nordmenn 1,75 millioner tonn ved – noe som er rekord i moderne tid.

Denne mengden ved betyr at vedforbruket øker i takt med strømprisene.

Med vedboka Hel ved har forfatteren Lars Mytting laget en nyttig bruksbok og en lesverdig fortelling om nordmenns forhold til ved.

Han mener selv at dette er et stykke sagprosa om vedfyring, som både er en nødvendighet og en kultur for oss nordmenn.

Han hevder dessuten at menneskets forhold til ild er så gammelt, så håndgripelig og så universelt, at veden er i berøring med det innerste i oss.

Lars Mytting har skrevet bok Hel ved. Foto: Christian Elgvin

Lars Mytting har skrevet bok Hel ved. Foto: Christian Elgvin

FÅ OGSÅ MED DEG DISSE SAKENE:

Vedfyring peiser
vedfyring i peiser og peisovner
Vedkurver med lekkert design
Høstens heteste peiser
Peis og peisovn øker innetrivselen Vedkurver med lekkert design


Her er noen gode tips om vedfyring fra Lars Mytting:

1. Bruk gjerne blandingsved

I velisolerte hus kan det bli for varmt å fyre med store vedkubber av bjørk.

Når det er småkaldt kan det være bedre å bruke lette treslag som gran og osp.

Da unngår du at ovnen blir glovarm. Hvis ovnen brenner fort ut kan du eventuelt brenne en grov kubbe av hardt tre sammen med blandingsveden.

2. Sjekk røyken

Røyk forurenser, og gir dårlig fyringsøkonomi fordi brennbare gasser ikke blir antent.

Unngå dette ved å fyre friskt med god lufttilførsel til ildstedet.

Det er smart å gå ut av og til og se på pipa. Når veden og røykgassene forbrennes skikkelig skal det bare komme litt røyk og lys damp fra pipa.

Vedfyring

3. Skaff vedkubber i ulike tykkelser

Vedkubbene kan gjerne være litt ulike, både tykke og slanke. Hver til sitt bruk. Tenn gjerne opp med tynne vedskier av gran.

Til sprengkulda trengs større kubber av bjørk eller eik.

4. Test fuktinnholdet

For å vurdere hvor tørr veden er kan du stryke flytende oppvaskmiddel på endeveden og blåse av all kraft i den andre.

Tørt løvtre er såpass porøs at den slipper gjennom litt luft, slik at det dannes såpebobler i den andre enden.

Mytting mener knepet har stor underholdningsverdi også på vantro vifteovneiere – som kan ende opp som vedfrelste, de også…

5. Tørk veden fort

Ved er klart lettest å kløyve når den er helt rå. Veden blir best når den tørker fort.

Derfor bør man stable den slik at vinden kan blåse fra alle kanter, men skjermet mot regn.

Om høsten kan veden flyttes til vedskjul eller innendørs.

Fakta om ved:

• Fortsatt bruker mange det gamle norske målet favn til å beregne vedmengder. En favn skal være fire meter lang, en meter høy og 60 cm bred. Den inneholder ca 1,6 m³ fastkubikk ved, og 2,4 m³ stablet.

• En favn kappet i 30 cm lengder og pakket i standard vedsekker, gir: 53-55 fulle 40 literssekker, 38-40 fulle 60 literssekker eller 30-32 fulle 80 literssekker.

• De neste årene kommer vedprodusentene til å begynne å selge veden utfra av antall kilowattimer i hver sekk.

7 november 2012

De beste vedfyringstipsene

Vinterkulda er rett rundt hjørnet, og tiden er nå inne for å forberede seg på vedfyringssesongen igjen. Få med deg høstens beste vedfyringstips.

Lagring av pellets

Vurderer du å bytte til pelletskjele eller pelletskamin? Da bør du være klar over at lagring av pellets kommer med noen ekstra utfordringer.

Glødende, knitrende og deilig

I takt med at gradestokken kryper nedover, får kalde nordmenn økte strømregninger. Med peisovn kan du spare utgifter, få hurtig oppvarming og knitrende...

Hva koster gassinstallasjon?

Når man bestemmer seg for å gå til anskaffelse av gasspeis, er det flere forhold som må legges til rette før flammene kan boltre seg bak peisglasset.

Få bedre og mer effektiv varme - med rentbrennende vedovn

Sommervarmen er snart forbi – og det er nå tid for å tenke på oppvarming i huset igjen. Hvis du har en gammel vedovn, og bor i Oslo-området – får du...

Peiser på med peis

Peisprodusentene melder om stor pågang i år. Forbrukerne bytter ut gamle slitere med nye og rentbrennende peiser.

Opptenning i ildstedet

Hvis skorsteinen er helt kald må man først få litt varm luft i den for å få den til å begynne å trekke. Normalt vil det være nok å åpne ildstedsdøren i...

Du har tent opp i peisen helt feil!

Med den geniale pyramidemetoden lager du en peisild som kan brenne i to-tre timer uten vedlikehold. Se hvordan her!

Se denne geniale gubben hugge kubber!

Brad har en sikker og effektiv måte å kløyve ved på. Se det smarte trikset her! 

Annonsørinnhold

Slik varmer du opp huset billig i vinter

Det er kjøligere i luften, dagene er kortere og all den tiden vi tilbragte ute i sommer har blitt erstattet med innekos. Med en ny peisovn får du maks...

Design i fyr og flammer

Fyrig design gjør ildstedet til boligens smykke.

Finn riktig peis

En peis er ikke lenger hva den var. Nå er det design som avgjør hvilken modell vi tar med oss hjem.

Fyr miljøvennlig med ny peisinnsats

Du kan oppgradere den gamle peisinnsatsen til rentbrennende peisovn uten å bytte den ut.

Kakkelovnen - vakker varmekilde

En gang forbeholdt de øvre sosiale lag. Senere utrangert og utkonkurrert av parafin og elektrisitet. I dag kanskje mer aktuell enn noen sinne, på grunn...

Lunt og lønnsomt med vedovn i huset

Vi har lang tradisjon med vedfyring i Norge. Ovnen eller peisen er samlingspunktet i hjemmet. Lunt og koselig og samtidig besparende i forhold til...