Vedfyring er populært i Norge.
Vedfyring er populært i Norge. Bilde: Colourbox

Lars Myttings fem beste tips om vedfyring

Peiser og vedovner

Norges vedfyrer nummer en, Lars Mytting, har med sin bok Hel ved fra 2011 gått helt til topps på boksalgslistene. Nå som kulda begynner å bre seg utover hele landet på er det på tide å blåse liv i hans smarte tips om vedfyring.

I forfjor vinter brukte vi nordmenn 1,75 millioner tonn ved – noe som er rekord i moderne tid.

Denne mengden ved betyr at vedforbruket øker i takt med strømprisene.

Med vedboka Hel ved har forfatteren Lars Mytting laget en nyttig bruksbok og en lesverdig fortelling om nordmenns forhold til ved.

Han mener selv at dette er et stykke sagprosa om vedfyring, som både er en nødvendighet og en kultur for oss nordmenn.

Han hevder dessuten at menneskets forhold til ild er så gammelt, så håndgripelig og så universelt, at veden er i berøring med det innerste i oss.

Lars Mytting har skrevet bok Hel ved. Foto: Christian Elgvin

Lars Mytting har skrevet bok Hel ved. Foto: Christian Elgvin

FÅ OGSÅ MED DEG DISSE SAKENE:

Vedfyring peiser
vedfyring i peiser og peisovner
Vedkurver med lekkert design
Høstens heteste peiser
Peis og peisovn øker innetrivselen Vedkurver med lekkert design


Her er noen gode tips om vedfyring fra Lars Mytting:

1. Bruk gjerne blandingsved

I velisolerte hus kan det bli for varmt å fyre med store vedkubber av bjørk.

Når det er småkaldt kan det være bedre å bruke lette treslag som gran og osp.

Da unngår du at ovnen blir glovarm. Hvis ovnen brenner fort ut kan du eventuelt brenne en grov kubbe av hardt tre sammen med blandingsveden.

2. Sjekk røyken

Røyk forurenser, og gir dårlig fyringsøkonomi fordi brennbare gasser ikke blir antent.

Unngå dette ved å fyre friskt med god lufttilførsel til ildstedet.

Det er smart å gå ut av og til og se på pipa. Når veden og røykgassene forbrennes skikkelig skal det bare komme litt røyk og lys damp fra pipa.

Vedfyring

3. Skaff vedkubber i ulike tykkelser

Vedkubbene kan gjerne være litt ulike, både tykke og slanke. Hver til sitt bruk. Tenn gjerne opp med tynne vedskier av gran.

Til sprengkulda trengs større kubber av bjørk eller eik.

4. Test fuktinnholdet

For å vurdere hvor tørr veden er kan du stryke flytende oppvaskmiddel på endeveden og blåse av all kraft i den andre.

Tørt løvtre er såpass porøs at den slipper gjennom litt luft, slik at det dannes såpebobler i den andre enden.

Mytting mener knepet har stor underholdningsverdi også på vantro vifteovneiere – som kan ende opp som vedfrelste, de også…

5. Tørk veden fort

Ved er klart lettest å kløyve når den er helt rå. Veden blir best når den tørker fort.

Derfor bør man stable den slik at vinden kan blåse fra alle kanter, men skjermet mot regn.

Om høsten kan veden flyttes til vedskjul eller innendørs.

Fakta om ved:

• Fortsatt bruker mange det gamle norske målet favn til å beregne vedmengder. En favn skal være fire meter lang, en meter høy og 60 cm bred. Den inneholder ca 1,6 m³ fastkubikk ved, og 2,4 m³ stablet.

• En favn kappet i 30 cm lengder og pakket i standard vedsekker, gir: 53-55 fulle 40 literssekker, 38-40 fulle 60 literssekker eller 30-32 fulle 80 literssekker.

• De neste årene kommer vedprodusentene til å begynne å selge veden utfra av antall kilowattimer i hver sekk.

7 november 2012
Annonsørinnhold

Slik varmer du opp huset billig i vinter

Det er kjøligere i luften, dagene er kortere og all den tiden vi tilbragte ute i sommer har blitt erstattet med innekos. Med en ny peisovn får du maks...

Annonsørinnhold

Dette tenker ikke folk på når de innreder

Å ha et stilrent og lyst hjem har aldri vært viktigere. Dropp derfor den sorte, klassiske peisovnen og gå for fargen alle vil ha nå.

Annonsørinnhold

Nå bør du begynne planleggingen av peiskosen

Drømmer du om deilig varme og sene kvelder foran en peis?

21 stilige (og litt rare) peiser

Ute etter inspirasjon? Se disse kule, rare, moderne og fine vedovnene som du både kan skaffe deg og bare drømme om.

Annonsørinnhold

Kom i påskestemning med peis

Hva sier vel mer påske enn en spennende bok, rykende varm kakao og påskegodt foran peisen?

Hva kan du om ved?

TA TESTEN: Har du stablet og fyrt mye med ved? Da bør vår egen ved-test være barnemat.

Sotfri sikt til flammene

Er du lei av svartsotede glassfelt i peisen? Vi har rådene som gir deg sotfri sikt til flammene.

La deg friste av sesongens nye peiser

Peisprodusentene har mange lekre godbiter å by på blant årets nyheter. Her er noe for enhver smak.

Stilren peisvarme uten pipe!

Glen Dimplex Nordic AS tilbyr en serie elektriske peiser både med tradisjonell og ultramoderne design.

Sjekkliste ved anskaffelse av ildsted

Skal du skaffe deg nytt ildsted bør du sjekke dette før du kjøper.

Vakker varme

I hundrevis av år har vedfyring vært den viktigste energikilden for oss mennesker, både til oppvarming og til matlaging. I dag betyr fyringen, for...

Trekkforhold

Skorsteinens viktigste oppgave er å generere et sug som drar luft gjennom ildstedet og frakter røkgassene til et sikkert område, normalt over tak....

Farlig peiskos

Oslo (NW): Mange nordmenn mangler fyringskompetanse. Antall branner som starter i ildsted og pipe er nesten dobbelt så høyt i desember som i en gjennoms...

Varme

Konveksjonsvarme får vi når luften omkring ovnen blir varm, utvider seg og stiger opp. Dersom ovnen har konveksjonskammer (plater på siden med åpninger...

Gi gass!

Flere og flere nordmenn går til anskaffelse av gass som alternativ til strøm. Hovedgrunnen er at gass er en prisvennlig og enkel varmekilde.