Vedfyring er populært i Norge.
Vedfyring er populært i Norge. Bilde: Colourbox

Lars Myttings fem beste tips om vedfyring

Peiser og vedovner

Norges vedfyrer nummer en, Lars Mytting, har med sin bok Hel ved fra 2011 gått helt til topps på boksalgslistene. Nå som kulda begynner å bre seg utover hele landet på er det på tide å blåse liv i hans smarte tips om vedfyring.

I forfjor vinter brukte vi nordmenn 1,75 millioner tonn ved – noe som er rekord i moderne tid.

Denne mengden ved betyr at vedforbruket øker i takt med strømprisene.

Med vedboka Hel ved har forfatteren Lars Mytting laget en nyttig bruksbok og en lesverdig fortelling om nordmenns forhold til ved.

Han mener selv at dette er et stykke sagprosa om vedfyring, som både er en nødvendighet og en kultur for oss nordmenn.

Han hevder dessuten at menneskets forhold til ild er så gammelt, så håndgripelig og så universelt, at veden er i berøring med det innerste i oss.

Lars Mytting har skrevet bok Hel ved. Foto: Christian Elgvin

Lars Mytting har skrevet bok Hel ved. Foto: Christian Elgvin

Les også:

Få veden i hus

Få veden i hus til vinteren før lagrene går tomme.


Her er noen gode tips om vedfyring fra Lars Mytting:

1. Bruk gjerne blandingsved

I velisolerte hus kan det bli for varmt å fyre med store vedkubber av bjørk.

Når det er småkaldt kan det være bedre å bruke lette treslag som gran og osp.

Da unngår du at ovnen blir glovarm. Hvis ovnen brenner fort ut kan du eventuelt brenne en grov kubbe av hardt tre sammen med blandingsveden.

Les også:

8 ting du ikke skal brenne i vedovnen eller peisen

Ovn og peis er skapt for ved. Legger du andre ting på flammene, kan det få konsekvenser.

2. Sjekk røyken

Røyk forurenser, og gir dårlig fyringsøkonomi fordi brennbare gasser ikke blir antent.

Unngå dette ved å fyre friskt med god lufttilførsel til ildstedet.

Det er smart å gå ut av og til og se på pipa. Når veden og røykgassene forbrennes skikkelig skal det bare komme litt røyk og lys damp fra pipa.

Vedfyring

3. Skaff vedkubber i ulike tykkelser

Vedkubbene kan gjerne være litt ulike, både tykke og slanke. Hver til sitt bruk. Tenn gjerne opp med tynne vedskier av gran.

Til sprengkulda trengs større kubber av bjørk eller eik.

Les også:

Hva vet du om ved?

Når lønner det seg å kjøpe ved? Hvordan vet du om du har gjort et godt vedkjøp? Svarene får du her.

4. Test fuktinnholdet

For å vurdere hvor tørr veden er kan du stryke flytende oppvaskmiddel på endeveden og blåse av all kraft i den andre.

Tørt løvtre er såpass porøs at den slipper gjennom litt luft, slik at det dannes såpebobler i den andre enden.

Mytting mener knepet har stor underholdningsverdi også på vantro vifteovneiere – som kan ende opp som vedfrelste, de også…

5. Tørk veden fort

Ved er klart lettest å kløyve når den er helt rå. Veden blir best når den tørker fort.

Derfor bør man stable den slik at vinden kan blåse fra alle kanter, men skjermet mot regn.

Om høsten kan veden flyttes til vedskjul eller innendørs.

Fakta om ved:

• Fortsatt bruker mange det gamle norske målet favn til å beregne vedmengder. En favn skal være fire meter lang, en meter høy og 60 cm bred. Den inneholder ca 1,6 m³ fastkubikk ved, og 2,4 m³ stablet.

• En favn kappet i 30 cm lengder og pakket i standard vedsekker, gir: 53-55 fulle 40 literssekker, 38-40 fulle 60 literssekker eller 30-32 fulle 80 literssekker.

• De neste årene kommer vedprodusentene til å begynne å selge veden utfra av antall kilowattimer i hver sekk.

07 november 2012
Mer om Peiser og vedovner

Elegante peisnyheter fra Varmefag

Peiser og vedovner Vurderer du å bytte ut den gamle peisovnen? Da bør du se nærmere på 2017-nyhetene fra Varmefag. 

8 ting du ikke skal brenne i vedovnen eller peisen

Peiser og vedovner Ovn og peis er skapt for ved. Legger du andre ting på flammene, kan det få konsekvenser.

Ren peisvarme med biobrensel

Peiser og vedovner Kun to skruer i veggen er alt du trenger for å installere vegghengt biopeis uten pipe. Ved å helle flytende væske i peisluken, som tennes på får du...

Hva vet du om ved?

Peiser og vedovner Når lønner det seg å kjøpe ved? Hvordan vet du om du har gjort et godt vedkjøp? Svarene får du her.

Kakkelovnen - vakker varmekilde

Peiser og vedovner En gang forbeholdt de øvre sosiale lag. Senere utrangert og utkonkurrert av parafin og elektrisitet. I dag kanskje mer aktuell enn noen sinne, på grunn...

Installer en peisovn

Peiser og vedovner En peisovn på hytta eller i villaen står høyt oppe på manges ønskeliste. Den skaper trivsel og samhold, sørger for oppvarming dersom det skulle oppstå...

Hold varmen med infrarød varme

Peiser og vedovner Sola har alltid varmet oss på jorda - det har det sveitsiske firmaet infraSWISS AG tatt innover seg. De har utviklet en varmeteknologi for bolig- og offentlige rom, basert på infrarød varme.

La deg friste av sesongens nye peiser

Peiser og vedovner Peisprodusentene har mange lekre godbiter å by på blant årets nyheter. Her er noe for enhver smak.

Finn riktig peis

Peiser og vedovner En peis er ikke lenger hva den var. Nå er det design som avgjør hvilken modell vi tar med oss hjem.

Stråling eller konveksjon når ny ovn skal velges?

Peiser og vedovner Bør du velge strålingsovn eller konveksjonsovn når du skal kjøpe ny ovn til boligen? Bruken avgjør.

Hva bør du tenke på når du kjøper ny peis eller ovn?

Peiser og vedovner Har du tenkt å investere i et nytt ildsted? Husk å stille deg selv de rette spørsmålene før du går til innkjøp av ny peis eller ovn.

Nordmenn trenger gode fyringsvaner

Peiser og vedovner Norske fyringstradisjoner kan være farlig. Nå trenger nordmenn gode fyringsvaner.

Design i fyr og flammer

Peiser og vedovner Fyrig design gjør ildstedet til boligens smykke.

Ny ovn på 55 minutter

Peiser og vedovner For 50 år siden bestemte onkel Ole seg for å kaste ut vedovnen fra soverommet. Den ble satt i låven og definert som skrot. Men den kom ikke lengre,...

Fyr riktig - unngå brann

Peiser og vedovner Alle boliger skal ha minst en røykvarsler - flere anbefales. Test røykvarsleren månedlig. Bytt batteri årlig!Med respekt for levende ild unngår du tap...