Bilde: Colourbox

Nordmenn trenger gode fyringsvaner

Peiser og vedovner

Norske fyringstradisjoner kan være farlig. Nå trenger nordmenn gode fyringsvaner.

Det var en gang at det ikke fantes mange andre alternativer enn vedfyring om du ville holde deg varm vinterstid. I vår moderne verden er ikke vedfyring lenger enn nødvendighet, men nordmenn har likevel et godt forhold til peiskosen og fyring i ovner.

- Her i Norge har vi tatt vare på tradisjonen med vedfyring, sier Oddvar Espegård i Norsk ved. - Rundt 25% av norske boliger har ved som hovedoppvarmingskilde.

Helseskadelig
Men det er ikke alle tradisjoner som er verdt å videreformidle. Hangen til sprengfyring og rundfyring kan gjøre stor skade.


Fyr riktig: Gode fyringsvaner er godt både for miljøet og for lommeboka.

Rundfyring over natten, hvor man fyller opp ovnen med ved og setter lufttilførselen til et minimum, har vært populært hos nordmenn, og går tilbake til den tiden hvor det var den eneste måten å holde huset varmt om vinteren. Men i dag, hvor vi har varmepumper og  elektriske ovner som kan justeres for nattetemperatur, er det ikke lenger nødvendig, og bør unngås.

- Norske fyringstradisjoner med rundfyring i tradisjonelle vedovner må ta mye av skylda for høye utslipp. Dette gir ufullstendig forbrenning og betydelige utslipp av CO, tjærestoffer og støvpartikler. Støvet (sot) inneholder kreftfremkallende PAH-forbindelser og vedfyring er i dag også en av de største kildene til dioksinutslipp, mener Bellona.

Den farlige sprengfyringen
Også sprengfyring er uheldig og bør unngås. I motsetning til hva enkelte tror, kan for sterke varme i ildstedet faktisk skade både ovn og pipeløp.

– Det var tydelig at det var fyrt for kraftig og med for mye brensel. I tillegg var det fyrt i to ildsteder hvor det bare var den ene pipen, fortalte vakthavende Kurt Albrigtsen hos Tromsø Brann og redning til avisa Nordlys etter en pipebrann i fjor.

Også ulmebrenning bør unngås. Ulmebrenning, når det ryker av veden uten flammer, skyldes enten våt ved eller feil trekkforhold. Dette er både forurensende, da du oppnår ufullstendig forbrenning, og lite økonomisk.

- Ulmebrenning kan gi inntrykk av god fyringsøkonomi da veden brenner lenge, men i virkeligheten mister man nesten all energien opp skorsteinen, som røyk, hevder Jøtul.

Slik fyrer du riktig
Det var de dårlige fyringstradisjonene vi bør legge av oss. Men hva er så gode fyringsvaner? Utgangspunktet er tørr ved, minimal eller ingen bruk av papir, og egnede småpinner til å starte med. Løse barkbiter er godt egnet til oppfyring.

I følge ovnsprodusenten Morsø, bør du alltid ha et isolerende lag aske fra tidligere fyringer i bunnen av ovnen når du starter. Sørg også for at lufttilførselen er helt åpen når du starter.

Første steg er å produsere et lag med glør. Det gjør du enkelst ved å legge småpinner og annen tennved i luftige lag, med noe lettantennlig materiale stukket inn imellom lagene. Morsø anbefaler at du bruker en til to kilo tennved i denne fasen.

Juster lufttilgangen
Det tar litt tid før varmen blir tilstrekkelig sterk nok til at den danner et trekk gjennom pipen. La derfor døren stå litt på gløtt de første minuttene, før du lukker den. Etter en liten halvtime vil tennveden ha blitt forvandlet til glør. Spre dem ut over bunnen.

Nå kan du legg på skikkelig fyringsved, men ikke stapp ovnen full. Et par-tre kubber holder i de fleste ovner. Pass på at ilden blusser opp igjen iløpet av et par-tre minutter når du har lagt på en kubbe slik at du unngår ulmebrenning. Nå kan du justere luftventilen, men ikke steng den helt. Det må være tilstrekkelig lufttilgang til at det hele tiden flammer.

Det er i dag mulig å få kjøpt briketter istedet for vedkubber. Vær oppmerksom på at disse krever annerledes fyring enn om du fyrer med vedkubber. Selv om volumet på brikettene er lite, skal du ikke fylle ovnen med dem. Det kan føre til for høy temperatur, noe som igjen kan skade ildstedet.

21 oktober 2009

De beste vedfyringstipsene

Vinterkulda er rett rundt hjørnet, og tiden er nå inne for å forberede seg på vedfyringssesongen igjen. Få med deg høstens beste vedfyringstips.

Lagring av pellets

Vurderer du å bytte til pelletskjele eller pelletskamin? Da bør du være klar over at lagring av pellets kommer med noen ekstra utfordringer.

Glødende, knitrende og deilig

I takt med at gradestokken kryper nedover, får kalde nordmenn økte strømregninger. Med peisovn kan du spare utgifter, få hurtig oppvarming og knitrende...

Hva koster gassinstallasjon?

Når man bestemmer seg for å gå til anskaffelse av gasspeis, er det flere forhold som må legges til rette før flammene kan boltre seg bak peisglasset.

Få bedre og mer effektiv varme - med rentbrennende vedovn

Sommervarmen er snart forbi – og det er nå tid for å tenke på oppvarming i huset igjen. Hvis du har en gammel vedovn, og bor i Oslo-området – får du...

Peiser på med peis

Peisprodusentene melder om stor pågang i år. Forbrukerne bytter ut gamle slitere med nye og rentbrennende peiser.

Opptenning i ildstedet

Hvis skorsteinen er helt kald må man først få litt varm luft i den for å få den til å begynne å trekke. Normalt vil det være nok å åpne ildstedsdøren i...

Du har tent opp i peisen helt feil!

Med den geniale pyramidemetoden lager du en peisild som kan brenne i to-tre timer uten vedlikehold. Se hvordan her!

Se denne geniale gubben hugge kubber!

Brad har en sikker og effektiv måte å kløyve ved på. Se det smarte trikset her! 

Annonsørinnhold

Slik varmer du opp huset billig i vinter

Det er kjøligere i luften, dagene er kortere og all den tiden vi tilbragte ute i sommer har blitt erstattet med innekos. Med en ny peisovn får du maks...

Design i fyr og flammer

Fyrig design gjør ildstedet til boligens smykke.

Finn riktig peis

En peis er ikke lenger hva den var. Nå er det design som avgjør hvilken modell vi tar med oss hjem.

Fyr miljøvennlig med ny peisinnsats

Du kan oppgradere den gamle peisinnsatsen til rentbrennende peisovn uten å bytte den ut.

Kakkelovnen - vakker varmekilde

En gang forbeholdt de øvre sosiale lag. Senere utrangert og utkonkurrert av parafin og elektrisitet. I dag kanskje mer aktuell enn noen sinne, på grunn...

Lunt og lønnsomt med vedovn i huset

Vi har lang tradisjon med vedfyring i Norge. Ovnen eller peisen er samlingspunktet i hjemmet. Lunt og koselig og samtidig besparende i forhold til...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no