Bilde: Colourbox

Nordmenn trenger gode fyringsvaner

Peiser og vedovner

Norske fyringstradisjoner kan være farlig. Nå trenger nordmenn gode fyringsvaner.

Det var en gang at det ikke fantes mange andre alternativer enn vedfyring om du ville holde deg varm vinterstid. I vår moderne verden er ikke vedfyring lenger enn nødvendighet, men nordmenn har likevel et godt forhold til peiskosen og fyring i ovner.

- Her i Norge har vi tatt vare på tradisjonen med vedfyring, sier Oddvar Espegård i Norsk ved. - Rundt 25% av norske boliger har ved som hovedoppvarmingskilde.

Helseskadelig
Men det er ikke alle tradisjoner som er verdt å videreformidle. Hangen til sprengfyring og rundfyring kan gjøre stor skade.


Fyr riktig: Gode fyringsvaner er godt både for miljøet og for lommeboka.

Rundfyring over natten, hvor man fyller opp ovnen med ved og setter lufttilførselen til et minimum, har vært populært hos nordmenn, og går tilbake til den tiden hvor det var den eneste måten å holde huset varmt om vinteren. Men i dag, hvor vi har varmepumper og  elektriske ovner som kan justeres for nattetemperatur, er det ikke lenger nødvendig, og bør unngås.

- Norske fyringstradisjoner med rundfyring i tradisjonelle vedovner må ta mye av skylda for høye utslipp. Dette gir ufullstendig forbrenning og betydelige utslipp av CO, tjærestoffer og støvpartikler. Støvet (sot) inneholder kreftfremkallende PAH-forbindelser og vedfyring er i dag også en av de største kildene til dioksinutslipp, mener Bellona.

Les også:

Så lett fikser du en ødelagt glidelås

Irriterer du deg over en glidelås som har åpnet seg i begge endene? Den kan du helt enkelt fikse selv!

Den farlige sprengfyringen
Også sprengfyring er uheldig og bør unngås. I motsetning til hva enkelte tror, kan for sterke varme i ildstedet faktisk skade både ovn og pipeløp.

– Det var tydelig at det var fyrt for kraftig og med for mye brensel. I tillegg var det fyrt i to ildsteder hvor det bare var den ene pipen, fortalte vakthavende Kurt Albrigtsen hos Tromsø Brann og redning til avisa Nordlys etter en pipebrann i fjor.

Også ulmebrenning bør unngås. Ulmebrenning, når det ryker av veden uten flammer, skyldes enten våt ved eller feil trekkforhold. Dette er både forurensende, da du oppnår ufullstendig forbrenning, og lite økonomisk.

- Ulmebrenning kan gi inntrykk av god fyringsøkonomi da veden brenner lenge, men i virkeligheten mister man nesten all energien opp skorsteinen, som røyk, hevder Jøtul.

Slik fyrer du riktig
Det var de dårlige fyringstradisjonene vi bør legge av oss. Men hva er så gode fyringsvaner? Utgangspunktet er tørr ved, minimal eller ingen bruk av papir, og egnede småpinner til å starte med. Løse barkbiter er godt egnet til oppfyring.

I følge ovnsprodusenten Morsø, bør du alltid ha et isolerende lag aske fra tidligere fyringer i bunnen av ovnen når du starter. Sørg også for at lufttilførselen er helt åpen når du starter.

Les også:

Klebersteinsovner vinner terreng

Flere og flere oppdager fordelen med varmemagasinerende klebersteinsovner.

Første steg er å produsere et lag med glør. Det gjør du enkelst ved å legge småpinner og annen tennved i luftige lag, med noe lettantennlig materiale stukket inn imellom lagene. Morsø anbefaler at du bruker en til to kilo tennved i denne fasen.

Juster lufttilgangen
Det tar litt tid før varmen blir tilstrekkelig sterk nok til at den danner et trekk gjennom pipen. La derfor døren stå litt på gløtt de første minuttene, før du lukker den. Etter en liten halvtime vil tennveden ha blitt forvandlet til glør. Spre dem ut over bunnen.

Nå kan du legg på skikkelig fyringsved, men ikke stapp ovnen full. Et par-tre kubber holder i de fleste ovner. Pass på at ilden blusser opp igjen iløpet av et par-tre minutter når du har lagt på en kubbe slik at du unngår ulmebrenning. Nå kan du justere luftventilen, men ikke steng den helt. Det må være tilstrekkelig lufttilgang til at det hele tiden flammer.

Det er i dag mulig å få kjøpt briketter istedet for vedkubber. Vær oppmerksom på at disse krever annerledes fyring enn om du fyrer med vedkubber. Selv om volumet på brikettene er lite, skal du ikke fylle ovnen med dem. Det kan føre til for høy temperatur, noe som igjen kan skade ildstedet.

21 oktober 2009
Mer om Peiser og vedovner

Elegante peisnyheter fra Varmefag

Peiser og vedovner Vurderer du å bytte ut den gamle peisovnen? Da bør du se nærmere på 2017-nyhetene fra Varmefag. 

8 ting du ikke skal brenne i vedovnen eller peisen

Peiser og vedovner Ovn og peis er skapt for ved. Legger du andre ting på flammene, kan det få konsekvenser.

Ren peisvarme med biobrensel

Peiser og vedovner Kun to skruer i veggen er alt du trenger for å installere vegghengt biopeis uten pipe. Ved å helle flytende væske i peisluken, som tennes på får du...

Hva vet du om ved?

Peiser og vedovner Når lønner det seg å kjøpe ved? Hvordan vet du om du har gjort et godt vedkjøp? Svarene får du her.

Få veden i hus

Peiser og vedovner Få veden i hus til vinteren før lagrene går tomme.

Kakkelovnen - vakker varmekilde

Peiser og vedovner En gang forbeholdt de øvre sosiale lag. Senere utrangert og utkonkurrert av parafin og elektrisitet. I dag kanskje mer aktuell enn noen sinne, på grunn...

Installer en peisovn

Peiser og vedovner En peisovn på hytta eller i villaen står høyt oppe på manges ønskeliste. Den skaper trivsel og samhold, sørger for oppvarming dersom det skulle oppstå strømbrudd og bidrar til å kutte de totale energikostnadene.

Hold varmen med infrarød varme

Peiser og vedovner Sola har alltid varmet oss på jorda - det har det sveitsiske firmaet infraSWISS AG tatt innover seg. De har utviklet en varmeteknologi for bolig- og...

La deg friste av sesongens nye peiser

Peiser og vedovner Peisprodusentene har mange lekre godbiter å by på blant årets nyheter. Her er noe for enhver smak.

Finn riktig peis

Peiser og vedovner En peis er ikke lenger hva den var. Nå er det design som avgjør hvilken modell vi tar med oss hjem.

Stråling eller konveksjon når ny ovn skal velges?

Peiser og vedovner Bør du velge strålingsovn eller konveksjonsovn når du skal kjøpe ny ovn til boligen? Bruken avgjør.

Hva bør du tenke på når du kjøper ny peis eller ovn?

Peiser og vedovner Har du tenkt å investere i et nytt ildsted? Husk å stille deg selv de rette spørsmålene før du går til innkjøp av ny peis eller ovn.

Design i fyr og flammer

Peiser og vedovner Fyrig design gjør ildstedet til boligens smykke.

Ny ovn på 55 minutter

Peiser og vedovner For 50 år siden bestemte onkel Ole seg for å kaste ut vedovnen fra soverommet. Den ble satt i låven og definert som skrot. Men den kom ikke lengre,...

Fyr riktig - unngå brann

Peiser og vedovner Alle boliger skal ha minst en røykvarsler - flere anbefales. Test røykvarsleren månedlig. Bytt batteri årlig!Med respekt for levende ild unngår du tap...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no